Kako da brže kucate na tastauri + 9 skraćenica koje svako treba da zna

Kako da brže kucate na tastauri + 9 skraćenica koje svako treba da zna

Photo by Clay Banks on Unsplash

Na ovom blogu često pišemo o efektivnosti, odnosno o tome kako da izaberemo da radimo prave stvari koje će nam pomoći da ostvarimo ciljeve. Međutim, danas pišemo o efikasnosti, odnosno o tome kako da pravu stvar uradimo na najbrži način.

Brzo kucanje na tastaturi je danas važna vešina za svakog od nas a u nastavku je 6 načina na koje možete ovo da uradite:

#1. Koristite najvažniju skraćenicu za kucanje

Svako od nas ima naviku da kada pogreši pritiska backspace koliko god je potrebno puta kako bi ispravio grešku. Ovo je sigurno najsporiji način rada jer pravimo dosta grešaka tokom dana kada kucamo. Umesto toga treba da se naviknete da koristite najbolju skraćenicu za uštedu vremena

  • Ctrl + Backspace (obrišite poslednju reč)

#2. Trudite se da vaše kažiprste stalno držite na tasterima F i G

Da li ste primetili male izbočine koje se nalaze na dnu tastera F i J? One služe da u svakom trenutku možemo bez gledanja da postavimo naše kažiprste na te tastere i onda tim i ostalim prstima na najbrži način pritiskamo ostale tastere i kreiramo sadržaj.

#3. Naučite skraćenice sa tastature za stvari koje često radite

Korišćenje skraćenica sa tastaure može umnogome da ubrža naš rad i pomogne nam da radimo tačnije. Zbog toga je važno da naučimo skraćenice sa tasture, posebno za one stvari koje često koristimo.

Ispod možete nači 11 možda najkorisnijih skraćenica kada je kucanje teksta u pitanju:

1. Ctrl + Enter (Unesite automatski page brejk)

Koliko puta ste se našli u situaciji da pritiskate Enter dugme dok god ne pređete na drugu stranu? I onda kada nešto kucate na prethodnoj strani sve se pomera? Umesto toga kada kliknete na Ctrl + Enter automatski će se kursor pomeriti na novu stranu a sadržaj na prethodnoj strani možete menjati a da to ne utiče na sadržaj na sledećoj strani i nema pomeranaj teksta.

2. F4 (Ponovite poslednju komandu)

Za veliki broj komandi možete koristiti F4 kao skraćenicu koja će ponovoiti ono što ste prethodno uradili.

3. Shift + F5 (Vratite se na mesto u tekstu na kome ste prethodno radili)

Veoma korisna skraćenica koja vam omogućava da se vratite u Word-u na mesto gde ste poslednji put nešto radili. Na primer kada otvorite ponovo neki Word dokument i pritisnete Shift + F5, program će vas odvesti do mesta gde ste poslednji put nešto menjali.

4. Shift + strelica ka levo ili ka desno (Biranje teksta karaket po karakter)

Veoma korisna skraćenica kada mišem nismo dobro izabrali deo teksta gde u tom slučaju možemo izabrati dodatni tekst ili isključiti deo teksta koristeći ovu skraćenicu.

5. Ctrl + Shift + C/V (Kopira format teksta i primeni ga)

Ovo su dve skraćenice koje su odlična zamena za ikonicu format painter a prednost je u tome što Word pamti poslednje izabrani format na ovakav način dok god je uključen program.

6. Ctrl + Shift + N (Primenite normalni stil)

Najbrži način da bilo kakav tekst pretvorite u normalni stil. Ovo je posebno kroisno ukoliko vam neko drugi pošalje dokument i treba brzo da ga sredite.

7. Ctrl + F (Otvara prozor za pretrgau)

Najbrži način da dođete do prozore gde onda možete da pretražite da li postoji određena reč u tekstu.

8. Skraćenice za formatiranje

  • Ctrl+B bold (podebljano),
  • Ctrl+I italic (koso),
  • Ctrl+U underline (podvečeno)
  • Ctrl+L left-justify text (poravnaj levo)
  • Ctrl+E centre (poravnaj centralno)
  • Ctrl+J justify (prošireno )
  • Ctrl+R to right-justify (poravnaj desno)

9. Ctrl + Z (Ponovite poslednju komandu)

Najbrži način da ponovite poslednju komandu

#4. Koristite TextExpander

TextExpander je sjajni program koji omogućava da sami kreirate kombinaciju tastera koja se onda pretvara u određeni tekst koji deifinišemo. Na primer ukoliko često kucate vaše ime i prezime i email adresu, pomoću ovog programa možete kreirati skraćenicu sa tastature (na primer ipe) koja će učiniti da se onda svaki put pojavi vaše ime i prezime kao i email adresa.

#5. Izaberite tastaturu koja vama odgovara

Postoje različite vrste tastaturu i svako od nas treba da izabere tastaturu koja mu najviše odgovara i na kojoj će najbrže kucati. Kucanje pre svega treba da bude ugodno i zabavno a kao rezultat toga će doći i brže kucanje.

#6. Vežbajte

Svako od nas može da odovoji određeno vreme tokom dana kako bi vežbali brzo kucanje. Ovo možete uraditi na sajtovima kao što je 10fastfingers.com

Objave povezane sa temom ovog bloga:

Ažurirano: 29.07.2021


© Copyright 2021. All Right Reserved. by InfoBit

na vrh