21 životna lekcija iz 2021.

21 životna lekcija iz 2021.

Dragi prijatelji želim vam sve najbolje u Novoj godini!

2021 je iza nas....

U nastavku je 21 jednostavna životna lekcija koje sam naučio tokom 2021. i koje sam želeo da podelim sa vama.

Neke od lekcija su kao što je to često slučaj proizašle iz grešaka koje sam napravio tokom godine, dok su druge nastale tako što sam za trenutak zastao i malo razmislio.

Nadam se da će vam neka od njih biti korisne:

#1. Ne treba grešiti na malim jednostavnim stvarima

Sredinom godine me je jedan poslovni partner zamolio da proverim jednu priliku kod firme gde sam poznavao ljude i imao izgrađene dobre odnose. Pokušao sam da dobijem informacije koje su mu bile potrebne, ali neko vreme nisam uspevao da dobijem odgovor. On me je kontaktirao da proveri šta sam uradio a ja sam često bio u situaciji da mu kažem da još ništa ne znam ali da ću javiti. U nekom trenutku sam konačno dobio tražene informacije, ali mu to nisam javio taj dan, jer je bila prilična gužva. Ali ni sledeći dan, ni dan nakon toga.... Kada se sada osvrnem za godinom za nama, najveće greške sam pravio na malim jednostavnim stvarima. Posle održanog sastanka zaboravim da pošaljem email ili sve uradim što sam se dogovorio sa nekim ali onda ne pozovem tu osobu da joj to javim i ona misli da nisam uradio ništa. Ovo mi se događalo manje nego prošlih godina, ali se i dalje događalo.

==

Dobro je da povremeno zastanete i sagledate svoje obaveze i ne dopustite kada već sve teške stvari uradite da posao ostavite nezavršenim zbog malih jednostavnih stvari koje je još potrebno uraditi.

#2. Ukoliko niste sigurni da možete da prihvatimte neku obavezu bolje da je odbijete

Grupa prijatelja me je krajem leta pitala da li bih jednom nedeljno igrao basket u dogovorenom terminu. Ideja je zvučala super, posebno što bih mogao da idem zajedno sa mojim sinom koji sada trenira košarku i mislim da bi to bilo super iskustvo. Onda sam napravio grešku i rekao prijateljima ću verovatno moći, mada sam već u tom trenutku uviđao da je to prevelika obaveza u postojećem rasporedu. Približavao se prvi termin i ja sam naravno zaključio da ne mogu da stignem i da moram da preskočim. Osećao sam se loše i poželeo sam da promenim čitavi raspored za Racun nedelju samo da bih išao na te termine jer sam obećao, što na kraju ipak nisam uradio jer postoje prioriteti kojih se držim, te obaveze koje ne mogu da otkažem.

==

Svaki put kada neko traži nešto od vas treba dobro da razmislite i ukoliko u tom trenutku niste apsolutno sigurni da možete da ispunite obavezu treba da je odbijete.

#3. Osmislite uzbudljivu nagradu za ostvarenje ne tako uzbudljivog cilja

Tokom septembra sam se dogovorio sa mojom suprugom da investiramo u kupovinu ostave u zgradi u koju smo se preselili pre godinu dana. Ostava je vrlo korisna stvar, ali nije nešto što je, barem za mene, previše uzbudljivo. Međutim mojom supruzi je ovo veoma važno i odlučio sam da podržim ideju. Napravili smo dogovor sa prodavcima da do kraja godine isplatimo čitavi iznos. To je značilo da u narednih nekoliko meseci treba da izdvojimo određenu sumu novca koja nije bila prethodno planirana, odnosno trebalo je osmisliti nove prihode. Rekao sam supruzi da ću ja preuzeti tu obavezu i otplatiti ostavu u obećanom roku. Međutim, kao što sam već rekao, posedovanje ostave nije nešto što je previše uzbudljivo, u stvari mogu reći da je za mene to prilično dosadna stvar. Nadam se da nećete ovo reći mojoj supruzi.... Onda sam uradio ono što učim moje polaznike na kursu za postavljanje ciljeva. Osmislio sam nagradu za sebe ukoliko obezbedim prihode i otplatim ostavu u dogovorenom roku. Dogovorio sam se sa decom da kupimo novi iPad zajedno sa olovkom. Od toga trenutka nisam više razmišljao o ostavi već o novom iPad-u. Ostava je otplaćena a ovaj blog pišem upravo na iPad Pro 11”.

#4. Prvo postavite sebi pitanje “Ko može da mi pomogne?” a ne “Kako ovo mogu da uradim?”

Često dobijam upite od različitih preduzeća koji mi traže da napravim određeni alat u Excel-u koji će im olakšati poslovanje. Ovo su obično alati za praćenje različitih tokova materijala ili novca. Tako sam ove godine dobio upit od jedne preduzetnice da napravim alat za praćenje rokova vezano za proizvode koje je kreirala, kao i za praćenje isporuka tih proizvoda. Sve je moglo da se napravi na jednostavan način u Excel-u osim jedne stvari vezano za automatsko brisanje redova koji su se odnosili na isporučene proizvode. Sagledavajući situaciju zaključio sam da takvu stvar nije moguće napraviti u Excel-u, ili da barem ja ne znam kako bih to napravio. Istraživajući po Internetu uvideo sam da se sve može na mnogo jednostavniji način završiti u Access-u, ali u tom trenutku nisam imao dovoljno veština iz Accessa da to i uradim. Pozvao sam mog prijatelja za koga znam da je odličan programer i pitao ga da li bi mogao da mi pomogne da napravimo alat u Access-u? Rekao je da ima vremena, došao sutra popodne kod mene i alat je bio spreman....

== Kada treba nešto da uradite prvo se upitajte “Ko može da mi pomogne?” a ne “Kako ovo mogu da uradim?”.

#5. Ukoliko želite da redovno radite nešto za šta mislite da nemate dovoljno discipline, uložite novac i pronađite partnera

Početkom septembra sam se dogovorio sa suprugom da naš sin treba da krene na vežbe kako bi se dalje pravilno razvijao. Malo smo se raspitali i pronašli smo trenera za koga smo dobili odlične preporuke. Onda sam razgovarao sa suprugom i zaključio da je malo verovatno da će sin redovno ići ukoliko i ja ne krenem sa njim jer već trenira košarku što mu je izuzetno zanimljivo dok ovakva vrsta vežbe verovatno ne bi bila. Dogovorili smo se trenerom i od 5. Septembra idemo 3x nedeljno na vežbanje zajedno mom sin i ja. Ovo nije malo ulaganje u finansijskom i vremenskom smislu, ali smatram da je izuzetno isplativo. Tek nekoliko treninga smo propustili od tada, uglavnom zbog moje ili Reljine prehlade.

==

Kada želite nešto da uradite za šta mislite da nemate dovoljno discipline, uložite novac (mi smo platili trenera) i obezbedite partnera za odgovornost (ja za mog sina i moj sin za mene) i imaćete znatno veće šanse da istrajete.

#6. Razmotrite moguće situacije zbog kojih nećete uspeti da ostvarite ono što želite i sprečite ih unapred

U prethodno opisanoj situaciji sam razgovarao sa mojom suprugom i razmotrio koji su svi mogući razlozi zbog kojih moj sin neće istrajati da ide na treninge. Neki od njih su: mrzeće ga da prekine da igra igrice da bi se spremio za trening, kada je loše vreme biće previše organizacije da pronađe taxi ukoliko ja ne mogu da ga vozim, treninzi mogu da mu budu nezanimljivi. Naravno ovo su samo neki od razloga. Na osnovu prethodnog smo znali da je neophodno da ja idem zajedno sa njim, te da nađemo teretanu koja je blizu i da trener bude zanimljiv i zabavan. Sve prethodno je bilo ispunjeno kada smo krenuli i mislim da je to jedna od glavnih razloga zbog kojih smo istrajali i zbog kojih ćemo nastaviti da idemo.

==

Pri planiranju bilo kakvog poduhvata odvojite vreme i razmislite šta sve može krenuti naopako i pokušajte da te stvari sprečite unapred. Na taj način imate mnogo veće šanse za uspeh.

#7. Manji izbor olakšava donošenje odluka

Od 29. Januara sam na dijeti koja mi je omogućila da smršam 17 kg prošle godine. Kako sam ovo uradio pisaću u jednom od narednih blogova. Međutim jedna od ključnih stvari koja mi je pomogla jeste što sam 6 dana u nedelji jeo potpuno ista jela za doručak, ručak i večeru: doručak (jaja + slanina), ručak (meso + boranija), večera (riba + zelena salata). Kako sam svako jutro znao šta ću da jedem tog dana nisam razmišljao o različitoj hrani i nisam dolazio u iskušenje da jedem nešto što ne smem. Mislim da sam ukupno prekršio dijetu najviše 7 dana za čitavu godinu.

==

Donošenje odluka može da bude izuzetno zamorno, i da učini da vremenom počnete da donosite lošije odluke. Zbog toga je dobro da u različitim oblastima života smanjite moguće izbore i time olakšate sebi donošenje odluka.

#8. Uvek je potrebno mnogo više vremena da bi se nešto završilo nego što mislite

Prošle godine sam započeo YouTube kanal Excel radionica na kome objavljujem različite videe koji pomažu ljudima da nauče Excel i počnu da ga koriste svakodnevno. Da bi kanal rastao i da bi se povećavao broj pretplatnika potrebno je objavljivati 2-3 videa nedeljno. Svaki video traje po 10-ak minuta i prema mojim procenama, trebalo je da odvojim oko 2 do 2,5 sati po jednom videu. Odnosno do 5 sati nedeljno za 2 videa. Smatrao sam da je to razumno vreme koje mogu da odvojim tokom nedelje za nešto što inače volim da radim. U proteklih godinu dana sam samo tokom 4 nedelje objavio dva videa nedeljno, a ostalih nedelja po jedan ili niti jedan. Sada znam da za jedan video treba između 3 i 4 sata rada ukoliko želim da bude kvalitetan, te da uz postojeći raspored i sve obaveze ne postoji šansa da objavljujem 2 videa nedeljno. Zbog toga sam napravio potpuno novu organizaciju koja treba da mi ipak omogući 2 videa nedeljno, a videćemo da li ću je uspešno realizovati u nedeljama koje slede.

==

Kada planirate, predlažem da uvek uduplate vreme i resurse koje imate inicijalno u glavi, jer ćete verovatno tako biti mnogo bliže istini.

#9. Samo stvari koje se detaljno planiraju se i završavaju

Jedna od stvari koju nikako nisam uspevao da realizujem prošle godine jeste da jednom nedeljno ostavljam kola na pranje. Perionica čije usluge koristim se ne nalazi blizu moje kancelarije i bilo je vrlo teško uklopiti da auto ostavljam jednom nedeljno na nekoliko sati. Razlog za ovo je što se nisam pozabavio ovom aktivnošću i nisam je detaljno isplanirao, što bi svakako dovelo do toga da je u značajno većem broju puta realizujem. Ova naizgled jednostavna stvar ima mnogo elemenata o kojima treba razmišljati: kada se otvara perionica, kada sam slobodan da ostavim auto, kada auto može biti završen, kada mogu da odem po auto i još po nešto.... Nije dovoljno samo reći: Auto ću jednom nedeljno ostavljati na pranje.

==

Sve stvari koje želite redovno da radite potrebno je da dobro isplanirate, sagledate šta vas sve može sprečiti da ih realizujete, i onda naravno stavite u kalendar.

#10. Zaboravite na cilj i fokusirajte se na male dnevne pobede

Kada sa odlučio da želim da smršam, znao sam da je put dugačak i da će biti teško istrajati. Pored toga sam znao da su moja deca u kući i da će oni stvari činiti težim jer zbog njih uvek u kući ima hrane koju ne smem da jedem a mogu biti u iskušenju da je probam. Zaključio sam da moram da imam način da ostvarujem dnevne pobede koje će me držati motivisanim da istrajem. Zbog toga sam napravio na jednom A4 papiru pregled meseca (u formi tabele sa nedeljama i danima) i stavio ovaj papir na frižider. Dogovorio sam se sa ćerkom da će ona svako veče staviti štrik kada sam tog dana ispoštovao dijetu. I ovo je radilo. Ćerki je bilo važno da stvari štrik uveče a meni da je ne izneverim. Pored toga, taj štrik je predstavljao malu pobedu koju sam ostvarivao svakog dana koja me je motivisala da idem dalje.

==

Kada želite da ostvarite neki cilj, pronađite način da evidentirate male pobede svakodnevno koje će vam pomoći da ostvarite taj cilj.

#11. Nagradite sebe kada ostvarite ono što ste planirali

Dijeta na kojoj sam od 29. Januara podrazumeva da imam jedan dan u nedelji kada mogu da jedem šta god želim. Ja sam izabrao da taj dan bude subota. Kada god sam bio blizu da pokleknem tokom nedelje, govorio sam sebi sačekaj do subote. I uglavnom je radilo. Pre 3 meseca sam uveo i jednu crnu čokoladicu popodne koju pojedem uz kafu, što dijetu čini još lakšom jer sada i tokom dana imam jednu “mini” nagradu.

==

Kada god uradite nešto što ste sebi obećali, nagradite sebe. Na taj način ćete naučiti vaš mozak da posle realizacije teških stvari sledi nagrada i lakše ćete ih uraditi sledeći put. Takođe, kada vam se čini da ste blizu da odustanete razmišljanje o nagradi može da učini da ipak istrajete.

#12. Ukoliko su otvorena vrata treba ući, obično se dobre stvari događaju

Ovde u okolini Podgorice postoji Farma magaraca. Tokom aprila smo sa decom otišli tamo i kada smo bili ispred ulazne kapije vrata su bila otvorena, ali je pisalo da usled korone farma ne radi. Kako nije moguće na drugi način okrenuti kola i vratiti se, morali smo da prođemo kroz kapiju i da uđemo unutra. Za trenutak smo zastali i onda se pojavio vlasnik farme. Rekao je da ne radi zbog korone, ali da će nam vrlo rado sve pokazati. Deca su imala jedinstvenu priliku da bez bilo kakve gužve (obično tokom sezone bude u jednom trenutku i preko 200 ljudi) vide sve zanimljive stvari vezano za ovu farmu pa između ostalog i kako se hrani beba magarca flašicom za mleko. Da je postojala mogućnost da okrenemo kola ispred kapije, verovatno se ništa od ovoga ne bi dogodilo i ne bismo uživali u farmi na ovaj način.

==

Kada naiđete na otvorena vrata u bilo kakvoj formi (vrata potencijalnog klijenta, vrata restorana u koji ste želeli da uđete, ili bilo koja druga) jednostavno prođite kroz njih i uđite. Obično su tu neke dobre prilike.

#13. Ako odmah ne uradite nešto za šta je potrebno 2 minuta, verovatno tu stvar nećete ni uraditi

Tokom jeseni sam odlučio da sa porodicom odem na kraći odmor do kraja nedelje, tako da sam odlučio da ne radim četvrtak i petak te nedelje. Ovo nismo planirali, ali smo se ipak odlučili da uradimo. Tokom radnog dana sam prošao kroz sve obaveze i video da imam zakazan sastanak u petak, te da treba da ga odložim jer neću biti tu. Međutim obavezu sam konstatovao u glavi, ali nisam kreirao zadatak jer sam želeo da odmah napravim telefonski poziv i odložim sastanak. Naravno, kako to nisam odmah uradio, potpuno sam zaboravio na ovu obavezu. Onda sam u taj petak oko 14:00 video dva propuštena poziva, jedan od kolege iz kancelarije a drugi od klijenta sa kojim sam imao zakazan sastanak koji je došao u dogovoreno vreme. Tada je već bilo kasno da se uradi uradi bilo šta. Nazvao sa klijenta i izvinio se i čuo se sa kolegom koji je održao sastanak umesto mene. Napravio sam nekoliko grešaka koje su dovele do ovakve situacije:nisam zapisao zadatak vezano za odlaganje sastanka, nisam proveravao kalendar u petak ujutru kada je još bilo vremena da se odloži sastanak i nisam dobro pripremio odlazak na odmor tako da ne trpe poslovne obaveze. Međutim, nekada je potpuno u redu napraviti ovakav propust. Svako od nas greši i to je potpuno u redu. Jedino što možemo da uradimo u ovakvoj situaciji jeste da naučimo lekciju i ne uradimo istu stvar ponovo.

==

Ukoliko niste u mogućnosti da odmah uradite nešto za šta je potrebno više od 2 minuta budite svesni da postoji velika verovatnoća da to nećete ni uraditi. Onda u tom trenutku dobro razmislite da li možete da priuštite da to ne uradite.

#14. Ukoliko želite da uvedete novu naviku u vaš život treba da bude očigledna

Tokom prošle godine smo uzeli novi aparat za espresso kafu. Sada koristimo Nes cafe dolce gusto, a prethodno smo imali Kimbo aparat. Razlog je što smo želeli da imamo veći izbor kafa koji Nes cafe aparat omogućava jer i drugi proizvođači prave patrone za ovaj aparat (Lavazza na primer). Međutim, aparat radi na potpuno drugačiji način u odnosu na prethodni i vrlo je važno odmah nakon pravljena izvući kapsulu, jer u protivnom ona nabubri i mnogo je teže kasnije je izvući. Nakon 3 nedelje koišćenja, u 90% slučajeva zaboravljao sam da izvučem kapsulu i setim se toga tek kada sam trebao da napravim novu kafu. Razlog je taj što sam stekao potpuno drugačiju naviku sa Kimbo aparatom gde je kapsula sama "padala" u rezervoar i onda sam svakih nekoliko dana praznio rezervoar sa iskorišćenim kapsulama i prao ga. Drugim rečima, stvorio sam naviku pripremanja kafe na jedan način i u tom trenutku mi je bilo teško da tu naviku promenim. Navike formiramo ponekada a da nismo previše toga svesni. I to je dobro dok god su navike dobre, ali šta je sa navikama koje nas više ne služe. Da bih ovo rešio, nalepio sam na aparat nalepnicu gde piše "izvadi kapsulu" i sada se svaki put setim da to uradim. Ovim potezom sam uradio jednu od ključnih stvari za uvođenje nove navike, a to je da sam postavio "okidač" da se realizuje. Okidač = Vidi nalepnicu, dovodi do navike = izvadi kapsulu.

==

Kada želite da uvedete novu naviku u vaš život primenite pravilo koje navodi Džems Klir u knjizi atomske navike, a to je da naviku učine očiglednom.

#15. Ukoliko nešto zatražite, verovatno ćete to i dobiti

Postoje sjajni hamburgeri ovde u Podgorici u restoranu Meat. Obično ih nazovemo i naručimo da ih pripreme jer se trudimo da izbegavamo odlazak u restorane zbog situacije sa Korona virusom. Uz ove hamburgere idu kolutovi pohovane paprike koji su zaista ukusni i posebno ih voli Relja (moj sin). Kada sam zvao restoran tokom jednog vikenda da ih naručim, Relja je stajao pored mene i rekao mi "Tata, molim te zamoli ih da nam dodaju još kolutova paprika, kaži im da su zaista ukusni." Kada mi je to sin rekao, prvo što sam pomislio jeste da nije prikladno da to pitam i da će me verovatno biti malo sramota ukoliko to uradim. Međutim, jedna od stvari na kojoj dosta radim svih ovih godina jeste da sebe kontinuirano stavljam u neprijatne situacije, odnosno situacija za koje ja osećam u tom trenutku da su neprijatne. Izbrojao sam do 3 i rekao "I imam još jednu molbu, ukoliko možete da nam spremite malo više kolutova pohovane paprike nego što je uobičajeno." Čovek sa kojima sam razgovarao je rekao "Nema problema komšija pripremićemo, drago nam je da vam se dopadaju."

Često puta u životu nas je sramota da pitamo za nešto što želimo. Ovo može biti jednostavna stvar kao što su kolutovi pohovane paprike, a može biti i povećanje plate, početak veze sa nekim ili poboljšanje odnosa sa partnerom.

==

Ohrabrujem sebe i vas da ove godine pitamo za sve što želimo i da onda sačekamo da vidimo šta će da se dogodi. Možete početi sa pohovanom paprikom.

#16. Sa pravim prijateljima se ne morate čuti redovno

Stiven Kovi u svojoj sjajnoj knjizi 7 navika uspešnih ljudi govori o emocionalnom bankovnom računu, odnosno o tome kako se odnos između dvoje ljudi svodi na ulaganja sa jedne i druge strane ali i na uzimanje sa tog računa takođe sa jedne i druge strane u zavisnosti od postupaka koje radimo. Međutim, Stiven Kovi kaže da postoje situacije gde je emocionalni bankovni račun već odavno formiran, i da čak ako nije dugo bilo ulaganja na njega, stvari su kako treba. Sa mojim kumom koji sada živi u Norveškoj sa svojom porodicom mogu da se ne čujem i po šest meseci (što nije nikada slučaj) i ako bismo se videli posle toga jednostavno bi započeli priču kao da se viđamo svaki dan i šalili bismo se kao što se uvek šalimo. Ovakvih ljudi čovek ne može da ima previše u životu ali je dovoljan barem jedan.

==

Treba da pazite na odnose sa ljudima koji su vam bitni, ali nije strašno i ako se ne čujete neko vreme. Ukoliko su pravi prijatelji jednostavno ćete nastaviti komunikaciju kao da je nikada niste ni prekidali. Ukoliko ne možete da komunicirate na takav način možda baš i niste pravi prijatelji.

#17. Stvari nisu uvek takve kao što izgledaju

Sa kolegama sam tokom prošle godine išao na krstarenje Bokokotorskim zalivom i bilo je super. Prvi put posle više od godinu dana smo se organizovali na ovakav način i proveli vrlo lep dan. Prethodno veče su deca legla nešto kasnije od mene i bilo je potrebno nekoliko puta da napominjem da idu na spavanje i već sam počeo da gubim strpljenje. Ujutru kada sam ustao, na ulaznim vratima je bila zalepljena poruka "Srećan put tata, žele ti Relja i Milica". Svaki roditelj sigurno može da ispriča ovakva iskustva koje su naravno neprocenjiva, ali ja sam u tom trenutku razmišljao i o nečem drugom. Koliko puta u komunikaciji sa nama dragim osobama neko želi nešto dobro za nas a mi to u tom trenutku to ne razumemo ili ne vidimo?

==

Kada vam se sledeći put učini da osoba do koje vam je stalo radi nešto što vama u tom trenutku ne odgovara imajte strpljenja. Možda vam ipak želi sve najbolje.

#18. Uvek treba da smo fokusirani na to da li je nama ostala samo jedna karta

Tokom prošle godine sam počeo da igram Uno karte sa svojom decom. Ukoliko niste upoznati, jedna od stvari koju igrač treba da uradi jeste da kada ostane sa jednom kartom, uzvikne "Uno". Ovo uopšte nije lako setiti se, kada ste vi taj koji ima jednu kartu, ali je prilično lako za druge igrače da primete da niste rekli "uno" nakon čega budete kažnjeni sa nekoliko dodatnih karata i više niste tako blizu pobede.

==

Razmišljao sam o ovome i zaključio da ovo ima dosta veze sa tim da smo svi skloni da uvek prvo vidimo šta neko drugi nije uradio, a tek nakon toga da razmislimo o tome šta nismo mi uradili. Mislim da svi treba da razmislimo o ovome i potrudimo se da uvek prvo primetimo da imamo samo jednu kartu. :-)

#19. Život je krivudava linija, a mi treba da se potrudimo da uvek ima tok rasta

Postojali su dani tokom prošle kada mi se činilo da je sve krenulo naopako. I obično bih u ovakvim trenucima bio prilično nezadovoljan i razmišljao o tome kako život nije fer.

Međutim, pre skoro 2 godine sam pročita knjigu Gaja Kavasakija "Pametni Gaj" koja je u stvari zbirka priča o različitim situacijama iz njegovog života i lekcija koje je naučio na osnovu tih događaja. Inače ako ne znate ko je Gaj Kavasaki samo ukucajte na Google-u Guy Kawasaki i videćete da ima dosta zanimljivih stvari.

Jedna od stvari koju sam naučio iz ove knjige jeste da se svima nama u životu događaju loši dani i teške situacije bez obzira na to koliko se trudimo ili koliko smo uspešni.

Dakle, život nije prava linija, već krivudava.

Ono što mi treba da učinimo jeste da ova krivudava linija ima stalni tok rasta.

==

Setite se ovoga kada naiđu teški trenuci i jednostavno nastavite dalje.

#20. Ugodite sebi

Obožavam sa mojim sinom da idem u bioskop.

To je kompletni ritual.

Osim karata, kupimo i kokice (najveće) i naćose i Coca Cola-u. :-)

Naravno, nosimo naočare jer uvek kada je moguće biramo 3D projekciju.

Sedimo na mestima koja nama odgovaraju, jer kupimo karte na vreme.

Odlazak u bioskop je "naša stvar" i cele nedelje se radujemo kada znamo da ćemo u subotu ići da gledamo film.

Subota je i Cheat Day za mene, odnosno jedini dan u nedelji kada mogu da jedem šta god poželim.

==

....Kada ste poslednji put ugodili sebi?

Ukoliko niste skoro, možda možete to da uradite danas popodne.

#21. Šansa da se nešto dogodi koja je veće od 0 je mnogo veća od toga da ne postoji mogućnost da se to dogodi

Jedno popodne smo krenuli u Petrovac da provedemo vikend na moru.

Dok smo se vozili, supruga mi je javila da je velika gužva u hotelu jer se održava neka konferencija te da verovatno neću moći da parkiram na parkingu ispred hotela.

Kada smo stigli ispred hotela ja sam već rekao Relji da ćemo verovatno morati da parkiramo na gradski parking koji se nalazi blizu hotela. Međutim, Relja je predložio da ipak proverimo da li ima mesta. Stali smo ispred parking koji je izgledao pun i Relja je izašao da proveri situaciju. Nije ga bilo neko vreme tako da sam i ja izašao da vidim o čemu se radi.

Stigao sam skoro do kraja parkinga i tamo sam pronašao Relju koji mi je pokazivao na jedno slobodno mesto. Samo smo se nasmejali i otišli do kola kako bismo parkirali auto.

Koliko često zaboravimo da je svaki broj veći od nule mnogo veći nego nula?

==

Kada god postoji šansa da se nešto pozitivno dogodi, ma koliko bila makla treba da verujem oda je moguće da će se ipak dogoditi.

Ažurirano: 04.01.2022


© Copyright 2023. All Right Reserved. by InfoBit

na vrh