Kako da budete sigurni da ćete upamtiti sve što je rečeno na sastanku

Kako da budete sigurni da ćete upamtiti sve što je rečeno na sastanku

  • Podijeli:
Kako da budete sigurni da ćete upamtiti sve što je rečeno na sastanku
Da li pravite beleške dok ste na sastancima? O tome na koji način ja pravim beleške, pisaću u nekom od sledećih blogova. Kvalitetno pravljenje beležaka je vrlo važno i može mnogo pomoći kada kasnije analiziramo sadržaj sastanka. Međutim, dok razgovaramo, jako je teško sve zabeležiti što je važno i vrlo lako može da se desi da nam promaknu neke ključne stvari.
 
Da bi uspeli da zabeležite sve što je važno rečeno na sastanku, predlažem da sprovedete sledeće akcije tokom i nakon održanog sastanaka:
 

1) Slikajte belu tablu sa svim što je na njoj napisano i to podelite posle sastanka elektronskom poštom

Bela tabla i flomaster mogu biti korisni kada želimo nešto da objasnimo sebi ili drugima. Zbog toga vam preporučujem da često koristite belu tablu tokom sastanka. Svaki put kada je potpuno popunite i spremate se da je obrišete da bi nešto novo napisali ili nacrtali, predlažem da je prvo slikate svojim mobilnim telefonom. Na kraju sastanka fotografije razdelite učesnicima sastanka tako što ćete ih poslati elektronskom poštom kako bi imali bolji uvid u sve o čemu je razgovarano i naravno sve što je nacrtano ili napisano na tabli.

 

2) Zamolite kolege odmah posle sastanka da pogledate njihove beleške kako bi bili sigurni da ste sve zapisali što je važno

Neposredno nakon sastanka je dobra prilika da na kratko pregledate beleške vaših kolega i dopišete stvari koje eventualno niste stigli da zapišete. Očigledno je da za ovako nešto morate imati dobar odnos, te izgrađeno poverenje i da nećete moći da uradite ovakve stvari sa ljudima koje ne poznajete dovoljno dobro, ili koje ste prvi put videli na sastanku.
 

3) Slušajte više i pričajte manje

Da biste uspeli da zapišete sve važne stvari trudite se da manje pričate a više slušate šta drugi govore. Samim tim, bićete u mogućnosti da više stvari zabeležite.. Izuzetak je naravno bela tabla, koja vam omogućava da pričate i u isto vreme crtate ili pišete. 
 

4) Snimajte sadržaj sastanka

Ovo je jedan pomalo kontraverzan predlog ali vrlo koristan ako ga primenite na pravi način. Kada počne sastanak, dogovorite se da ćete snimati sadržaj sastanka mobilnim telefonom. Danas svaki mobilni telefon ima aplikaciju za snimanje govora. Na ovaj način sigurno nećete propustiti ništa važno što je rečeno. Ovde ne želim da razmatram moguće zle namere ili zloupotrebe, jer je osnovna pretpostavka da su svi prisutni na sastanku na zajedničkom zadatku, te da postoji potpuno poverenje.Nakon sastanka, preslušajte šta je rečeno i dopišite stvari koje ste propustili. Nakon toga, obrišite sadržaj snimka sa vašeg telefona.
 
Resursi:

Objave povezane sa temom ovog bloga:

 

 
Izdvojene obuke