Šta je Google Chromecast, čemu služi, kako se instalira i koristi

Šta je Google Chromecast, čemu služi, kako se instalira i koristi

Šta je Google Chromecast, čemu služi, kako se instalira i koristi

Znate li šta je Google Chromecast? Prema mom iskustvu dosta ljudi je čulo za ovaj uređaj ali nisu baš sigurni čemu služi i kako radi. Većina nas koristi Google-ove aplikacije, ali nemamo baš previše prilike da koristimo Google-ove fizičke proizvode. Jedan od njih je Google Chromecast,  a više detalja o tome šta je, čemu služi i kako se koristi pročitajte u nastavku. 

Uređaj sam dobio ljubaznošću mojih prijatelja iz Tehnoplusa.

Radi bržeg čitanja, ispod sam naveo klikabilne linkove koji vam omogućavaju da brzo dođete do određenog dela teksta ukoliko su vam neke svari poznate i želite da ih preskočite.

 

Šta je Google Chromecast?

Google Chormecast je uređaj koji su uključi preko HDMI priključka u običan TV uređaj i onda mu omogućava "pametne" funkcionalnosti kao što je gledanje fotografija, puštanje video sadržaja, muzike i slično.

Podržava nekoliko aplikacija a između ostalih i YouTube i Netflix a omogućava i da prikazujete sadržaj sa svog pametnog telefona ili sa laptopa na TV.

Ima li tu još nešto?

Google Chromecast treba posmatrati uzimajući u obzir čitav eko sistem Googleovih proizvoda,i kada tako gledamo na stvari, možemo zaključiti da tu ima mnogo više od pukog strimovanja YouTube-a ili Netflix-a. Ukoliko koristite Google-ove aplikacije kao što je Google Photos ili Google slides, Chromecast vam omogućava još jednu dimenziju njihovog korišćenja i čini ih još vrednijim. 

Za koje sve stvari možete koristiti Google Chromecast?

Google Chromecast vam može biti koristan u sledećim situacijama:

 • Ukoliko imate televizor koji nije "pametni" a želite da na njemu gledate sadržaj sa YouTube-a
 • Ukoliko ste pretplaćeni na neki od streaming servisa kao što je Netflix, nemate pametni televizor a želite da gledate sadržaj na televizoru umesto na laptopu, tabletu ili telefonu
 • U hotelu ste, imate Wi Fi ali ne želite da gledate ponuđene programe, već želite da prikazujete sadržaj sa vašeg telefona ili tableta na televizoru
 • S obzirom da je video sadržaj postao vrlo značajan deo Facebook-a,pomoću Chromecast-a možete gledate ovakve sadržaje na televizoru koristeći Facebook aplikaciju
 • Ukoliko koristite Google Slides za vaše prezentacije možete ih prikazivati pomoću Chromecast-a na televizoru
 • Možete podesiti različite pozadine ekrana koje se mogu prikazivati na televizoru, ili se smenjivati a tome možete dodati i trenutno vreme.
 • Možete prikazivati fotografije sa vaše Google Photos aplikacije
 • Možete puštati sadržaj na televizoru a slušati zvuk kroz slušalice vašeg telefona, tableta ili računara, ukoliko na primer neko spava dok vigledate u sobi

Šta je potrebno da imate da bi Chromecast radio?

Da bi radio Chromecast neophodno je da imate TV sa HDMI priključkom, Wi Fi signal i kompjuter ili telefon. Chromecast-om se upravlja sa pametnog telefona ili sa kompjutera.

Šta se dobija u kutiji?

Uređaj stiže u maloj lepoj kutiji a u njemu se nalaze Chromecast uređaj i punjač. Chromecast je kružnog oblika, crvene boje tako da ne izgleda kao većina dongla na koje smo navikli kao što su fleš memorije koje su obično pravougaonog oblika.

Kako se instalira?

Instalacija je vrlo jednostavna. Priključite Chromecast u HDMI port na TV-u. Povežete kabl za punjenje sa Chromecast-om a drugi kraj kabla za punjenje u USB port na TV-u. Ukoliko TV nema USB port možete ovaj kraj priključiti na utičnicu za struju koju takođe dobijate u kutiji i onda priključiti na struju.

Sada je potrebno da se uređjaj poveže na lokalni WiFI koji imate u stanu. Ovo ćete najlakše uraditi pomoću Google Home aplikacije koju možete preuzeti za vaš Android ili iPhone uređaj. Kada preuzmete aplikaciju, potrebno je da se ulogujete pomoću vašeg mail-a, nakon toga izaberete opciju da podesite novi uređaj (set up new device). Onda sačekajte nekoliko trenutaka i on će prepoznati Chromecast uređaj, nakon čega ćete ga povezati na vaš lokalni WiFi. Instalacija traje svega nekoliko minuta tako da će sve biti vrlo brzo u funkciji.

Koje su aplikacije dostupne?

Kada instalirate Google Chromecast dostupne su vam sledeće aplikacije:

 • Facebook
 • Google Photos
 • Google Play Movies
 • Google Play Music
 • Google Slides
 • Netflix
 • Vimeo
 • YouTube

Gde možete kupiti uređaj

Uređaj možete kupiti u svim Tehnoplus prodavnicama ali i na webshopu Tehnoplusa.

==

Google Chromecast je uređaj sa pristupačnom cenom koji vam omogućava da jednostavno reprodukujete video ili muzički sadržaj na bilokakvomTV uređaju, ali može biti i mnogo više od toga,posebno ako ste korisnik Google-ovih aplikacija kao što su Google photos ili Google slides.

Objave povezane sa temom ovog bloga:

 
Izdvojene obuke