3 razloga zbog kojih volim knjige o Hariju Poteru

3 razloga zbog kojih volim knjige o Hariju Poteru

  • Podijeli:
3 razloga zbog kojih volim knjige o Hariju Poteru
Krajem prošle godine je izašla osma knjiga o Hariju Poteru, "Hari poter i ukleto dete", skoro 10 godina nakon izlaska poslednje knjige iz serijala. Prva knjiga je izašla još 1997. godine, i kao što verovatno svi znate ovo je najprodavaniji serijal na svetu sa preko 500 miliona prodatih naslova. Poređenja radi, serijal Gospodari prstenova, je prodat u više od 150 miliona primeraka knjiga. Inače, na Internetu možete pronaći dosta tekstova koji govore o tome da je Hari Poter u stvari kopija Gospodara Prstenova, samo u svetu čarobnjaka. 

 

 
Pre nešto više od godinu dana sam počeo zajedno sa mojim sinom da čitam ovaj serijal, obično pred njegov odlazak na spavanje. U nastavku možete pročitati zbog čega volim ove knjige i posebno zbog čega, na osnovu mog iskustva, bi trebalo roditelji da ih čitaju zajedno sa svojom decom:

 

 

1) Knjige su odlično napisane

Sve knjige imaju prilično ujednačen kvalitet. Do pred sam kraj ne možete pretpostaviti šta će da se dogodi, tako da je sve veoma interesantno i za nas odrasle. Način pisanja je takav da je vrlo sličan igricama ili akcionim filmovima, što je deci veoma zanimljivo. Prilikom izrade, razmišljalo se o dosta detalja, kao što je recimo korica koja priča priču za sebe. Naslovi poglavlja su tako smišljeni da vas prosto teraju da makar malo započnete sa čitanjem sledećeg poglavlja, bez obzira na to što ste planirali tek sutradan da nastavite. 

 

 

2) Pružaju vam priliku da vaše dete završi dan tako što radite nešto zajedno sa njim

Kada treba da krene na spavanje, moj sin obavezno pita "Ko će mi pročitati Harija Potera?". Ovo njegovo pitanje znatno smanjuje verovatnoću da ćemo preskočiti čitanje, bez obzira što smo nekada umorni i što malo zakasnimo sa odlaskom na spavanje. U poslednjih nešto više od godinu dana na ovaj način smo napravili neku vrstu rituala da čitamo pred spavanje i zajednički završavamo dan. Osim toga, dete odlazak u krevet ne povezuje sa spavanjem što može biti pomalo dosadna ideja, već sa time da će saznati šta ima novo sa našim omiljenim junacima, tako da je mnogo lakše dogovoriti se sa njim da započne pripreme za odlazak u krevet. 

 

 

3) Mogu vam pomoći da stvorite naviku čitanja knjiga kod dece

U današnje vreme, pored mobilnih telefona, konzola za igranje i kompjutera mnogo je teže zainteresovati decu da čitaju. Meni se čini da je serijal o Hariju Poteru dobra šansa za uvođenje ove navike jer su knjige zaista odlično napisane, a ima ih čak 8, tako da se nećete zaustaviti nakon jedne ili dve knjige. Sa mojim sinom sam se dogovrio da kupujemo sledeću knjigu tek nakon što pročitamo prethodnu, tako da on novu kupovinu iščekuje već kada se približimo na manje od 100 stranica prethodne. Posle čitanja svakog od naslova, pogledamo i film. Zajednički smo konstatovali da su knjige mnogo bolje od filmova, te da deca koja su gledala samo filmove dosta propuštaju u smislu različitih detalja vezano za život junaka koji nisu mogli da stanu u film. 

 

 
Siguran sam da postoje mnoge druge knjige i serijali za koje važi prethodno, ali Hari Poter je zaista odličan serijal koji pruža skoro jednako uživanje i deci i roditeljima koji ih čitaju. Ukoliko želite spisak naslova, poređanih po redu kako su izlazili, možete ga preuzeti ovde

 

 
Pitanje za Vas: Da li ste čitali knjige o Hariju Poteru i šta mislite o njima? Komentare možete ostaviti ispod.

Dopada vam se ovaj blog?

Prijavite se ovde kako bi dobijali moj blog elektronskom poštom. Poslaću vam kalendar napravljen u Excel-u za 2017. godinu kao znak zahvalnosti. 

 
 
 
 
 
Izdvojene obuke