9 blokova vremena koje treba da isplanirate svake nedelje

9 blokova vremena koje treba da isplanirate svake nedelje

Sigurno znate za izreku da se stvari koje se planiraju i završavaju. Ja mogu sa sigurnosšću reći da to nije uvek tako, i da je osim planiranja neophodna odgovornost i posvećenost da biste zaista i uradili ono što ste planirali.

Međutim, planiranje svakak jeste prvi korak.

Zbog toga, u nastavku možete da pročitate kojih 9 blokova vremena predlažem da obavezno isplanirate svake nedelje, i naravno realizujete ih, kako biste ostvarili sve što želite na poslovnom i privatnom planu:

1. Slobodno vreme

Prva stvar koju treba da isplanirate je slobodno vreme. Kada kažem slobodno vreme, mislim na period u okviru koga planirate da NE radite bilo šta. Šta možete da radite tokom ovog bloka vremena? Šta god želite. Nije poenta da u trenutku planiranja znate šta ćete da radite, već samo da odvojite ovaj blok vremena u kalendaru i da na taj način zaštite to vreme tako da znate da nije slobodno za druge aktivnosti. Predlažem da odvojite barem sat vremena tokom nedelje za ovakve aktivnosti. Naravno, sada možete reći da je sat vremena malo. Međutim, ako malo bolje razmislite videćete da imate dosta obaveza i da vreme tokom nedelje brzo prođe, te da je sat slobodnog planiranog vremena sasvim u redu.

2. Vreme sa porodicom

Gledajući čitavi život, vreme koje provedete sa članovima vaše porodice je najvrednije provedeno vreme. Zbog toga je važno da isplanirate blokove koje ćete posvetiti članovima svoje porodice. Na ovaj način ćete napraviti određenu strukturu u okviru vremena koje nije posvećeno poslu. Važna napomena, učenje sa decom nije vreme koje planirate u ovom bloku. Vreme sa porodicom je posvećeno vreme koje ćete kvalitetno uložiti i raditi smislene stvari sa svojom porodicom. Ovo može biti planirani odlazak u bioskop, odlazak na hamburgere (moj omiljeni) ili jednostavna šetnja oko zgrade. Problem je taj što se ove aktivnost i uvek mogu odložiti i uraditi kasnije, a vaš zadatak je da ih isplanirate i zaista i uradite.

3. Vreme za bavljenje stvarima koje smo zaboravili, koje kasnimo ili smo zapostavili

Ovo je verovatno jedan od najvažnijih blokova vremena koje možete da isplanirate i predlažem da odvojite barem 30 minuta svakoga dana za ove aktivnosti. Možda je najbolji termin negde oko 14:00 svakog radnog dana, i bilo kada subotom i nedeljom. Ideja je da se u ovim blokovima vremena posvetite stvarima koje ste verovatno zaboravili da uradite, ili stvarima koje već duže vreme odlažete jer postoje stalno hitnije stavri da se urade. Kada redovno planirate ovakve blokove vremena i realizujete ih, značajno ćete smanjiti verovatnoću pojavljivanja incidentnih situacija na poslu ili sa porodicom. Tokom ovih blokova vremena ćete se podsetiti da treba da napišete taj email klijentu koji vas čeka već 2 nedelje, ali i da odštampate suprugi tekst koji ste obećali pre 3 dana.

4. Vreme za vežbanje

Ukoliko želite da budete uspešni na poslu, ali i u životu, treba da imate redovnu fizičku aktivnost. Sve što se danas zna o ishranu, te fizičkom i mentalnom zdravlju, ukazuje na značaj redovnog vežbanja. Odvojite makar 3 termina nedeljno tokom kojih ćete vežbati. Ovo može biti rano ujutru pre odlaska na posao, ili bilo kada tokom dana kada vama odgovara. Ovo će ujedno biti i najizazovniji termini za usklađivanje jer je potrebna prilična organizacija. Možda je najlakše za početak vezati vežbanje za neku drugu aktivnost, kao što je recimo vraćanje sa posla, i otići u teretanu pre nego što se vratite kući.

5. Vreme za dremku

Verovatno se sada smejete. :-) Međutim, mnogi ukazuju na značaj svakodnevne dremke u trajanju od 20-ak minuta. Mnogi uspešni ljudi kao što su Leonardo Da Vinči, Napoleon, Alber Ajnštajn ili Tomas Edison su praktikovali dremku svakoga dana. Dremka vam može pomoći da imate bolji fokus tokom dana, više energije u popodnevnim časovima te da budete produktivniji. Kada možete odremati? Ukoliko imate uslova, ovo možete uraditi na poslu u vašoj kancelariji, ili naravno kod kuće kada se vratite sa posla.

==

Ukoliko želite da naučite na koji način za samo 2 sata nedeljno možete isplanirati čitavu nedelju i zaista realizovati stvari koje ste planirali, nabavite našu E-knjigu Nedeljni sistem planiranja koja je dostupna po specijalnoj ceni od samo 5 evra sa sjajnim bonusima samo do utorka 31. maja do kraj dana. Nabavite E- knjigu.

==

6. Vreme za kreiranje

Određeni deo vremena tokom nedelje ćete sigurno biti posvećeni sastancima te hitnim i bitnim stvarima koje se pojavljuju. Međutim, ukoliko se samo bavite ovakvim stvarima, teško da možete napraviti značajniji napredak u karijeri i postići sve velike stvari koje želite. Zbog toga je važno da odvojite vreme tokom nedelje koje ćete posvetiti radu na stvarima koje mogu unaprediti vašu karijeru. Šta je ovde problem? Problem je u tome što obično ovakve stvari treba sami da otkrijete koje su i da se posvetite njima. Ovo nisu stvari koje će vam privući pažnju jer nisu hitne. Zbog toga su vam potrebni blokovi vremena gde ćete moći da se fokusirate, uočite ove stvari i radite na njima.

7. Vreme za istraživanje

Ukoliko stalno radite stvari na isti način, ostaje malo prostora za napredak. Zbog toga je potrebno da odvojite određeno vreme tokom nedelje, tokom kojeg ćete razmisliti na koji način stvari koje već radite možete da uradite efikasnije, na bolji način, brže, kvalitetnije. Tokom ovog perioda možete razmisliti na koji način možete unaprediti proceduru ulaska novog klijenta u firmu, ili davanja ponude ili bilo kojeg drugog procesa za koji mislite da se može unaprediti, bez obzira na to da li se odnosi na poslovni ili na privatni život.

8. Vreme za komunikaciju sa članovima tima i uvid u stanje projekata

Vrlo je važno da imate redovno komunikaciju sa članovima vašeg tima i na taj način imate uvid u situaciju sa tekućim projektima. Međutim, mnogo je bolje isplanirati termine ovih sastanaka, pripremiti se za njih i onda maksimalno iskoristi to isplanirano vreme. Ovakve sastanke verovatno treba da imate nekoliko puta nedeljno, treba da budu kratki (do 45 minuta) i efikasni. Ukoliko želite da odete korak dalje, predlažem da ovakve sastanke isplanirate i sa vašom porodicom najmanje jednom nedeljno. Napravite sastanak u trajanju od 30-ak minuta gde ćete videti koje su važne aktivnosti za nedelju, da li ima nešto posebno značajno u školi, da li postoji neki rođendan ili neka važna aktivnost za koju je potrebno napraviti organizaciju.

9. Vreme za planiranje nedelje

Za sve prethodne stvari je potrebno da odvojite vreme i isplanirate ih. Predlažem da ovo uradite u jednom vremenskom bloku koji možete odvojiti tokom petka, subote ili nedelje tokom kojeg ćete isplanirati nedelju pred vama. Osim planiranja prethodno navedenih blokova vremena, ovo vreme možete iskoristiti da sebe podsetite šta je to što želite da ostavrite u životu, koji su vaši životni ciljevi, te da razmislite šta ste naučili tokom prošle nedelje i kako možete da unapredite sebe na osnovu toga.

==

Ukoliko želite da naučite na koji način za samo 2 sata nedeljno možete isplanirati čitavu nedelju i zaista realizovati stvari koje ste planirali, nabavite našu E-knjigu Nedeljni sistem planiranja koja je dostupna po specijalnoj ceni od samo 5 evra sa sjajnim bonusima samo do utorka 31. maja do kraj dana. Nabavite E- knjigu.

Ažurirano: 29.05.2022


© Copyright 2022. All Right Reserved. by InfoBit

na vrh