Kako da napravite šablon za vašu sledeću PowerPoint prezentaciju

Kako da napravite šablon za vašu sledeću PowerPoint prezentaciju

Ukoliko pratite moj blog, verovatno znate da sam veliki pobornik korišćenja šablona za povećanje produktivnosti. Jedna od stvari za koje mogu da se koriste jesu i PowerPoint prezentacije.

U nastavku pogledajte kako možete da ih napravite:

1) Napravite spisak slajdova koje ćete koristiti u svim prezentacijama - glavni slajdovi

Glavni slajdovi su oni koji će se ponavljati na vašim prezentacijama, bez obzira na to koji je ostali sadržaj. O ovome sam već pisao na ovom blogu. To su naslovni, slajd sa glavnom porukom, tranzicioni i završni slajd. Međutim, mogu postojati i drugi kao što je slajd gde ćete prikazati pregled klijenata sa kojima sarađujete, ili na kome ćete dati pregled linkova ka vašem sajtu i socijalnim mrežama. Kako god bilo, prvo što treba da uradite jeste da napravite spisak ovakvih slajdova i da budete sigurni da ćete ih koristiti u svim prezentacijama.

2) Prikupite sve elemente koji su vam potrebni da bi napravili glavne slajdove

Sada treba prikupiti sve elemente koji su vam potrebni da bi kreirali glavne slajdove:
  • Logo
  • Boje koje želimo da koristimo
  • Logoi naših klijenata
  • Linkovi ka satu i socijalnim mrežama
  • Kontakt informacije
  • Fotografije

Predlažem da napravite jedan folder i sve smestite u njega. Ukoliko se nečega kasnije setite samo dodaje u folder koji ste već napravili. Prednost kreiranja foldera je što će se sve nalaziti na jednom mestu kada počnete da pravite slajdove. Pored toga, sve što prikupite kasnije ćete moći da koristite kao materijal za krerianje ponuda ili bilo kakvih drugih promotivnih dokumenata kao što su besplatne E-knjige kojima promovišete vaš posao i slične stvari.

3) Kreirajte glavne slajdove u Slajd masteru

Tek sada počinjemo rad u PowerPoint-u. Kreiranje slajdova radimo u Slide Masteru. Njemu možete pristupiti sa trake tako što kliknete na View i onda u sekciji Master Views izaberete Slide Master. Sa leve strane ekrana će se pojaviti pregled slajdova, a sa desne pogled na jedan slajd kao što je i inače slučaj kada radimo u PowerPoint-u. Sa leve strane postoji jedan veći slajd i veći brojih manjih slajdova koji se "granaju" iz njega.

Stvari koje postavite na veći slajd će se odnositi na čitavu prezentaciju. Na primer, ako ubacite logo dole desno , taj logo će se pojavljivati na svim slajdovima. Takve stvari možemo da uradimo sa bojom pozadine ili okvirom ukoliko želimo da se ponavljaju.

Stvari koje postavimo na manje slajdove će se odnositi samo na te slajdove, i upravo koristeći ove manje slajdove kreiraćemo sve glavne slajdove o kojima smo govorili u prethodnoj stavci.
Sada u zavisnosti od sadržaja treba da izaberete jedan od manjih slajdova i kreirate naslovni, slajd sa porukom, tranzicioni i sve ostale slajdove. Kada ste završili, pritisnite Close Master View u okviru Sekcije Close Slide Master-a.

4) Složite glavne slajdove u logičan tok

Sada je trenutak da kreiramo naš šablon. To radimo tako što posložimo slajdove koje smo napravili u logičan tok i ubacimo između njih po jedan slajd koji će predstavljati sadržaj i koji će se menjati od prezentacije do prezentacije. Slajdove ubacujemo tako što odemo na New Slide i iz padajućeg menija izaberemo neki od slajdova koji smo prethodno napravili u Slajd Master-u.

5) Snimite prezentaciju u formi šablona

Kada smo napravili sve slajdove, još je ostalo da snimimo prezentaciju u formi šablona. Ovo radimo tako što odemo na File i izaberemo opciju Save As i onda iz padajućeg menija Save As Type izaberemo opciju PowerPoint template.

Snimanje u formi šablona će nam omogućiti da sve što smo kreirali zaista ostane i šablon. Naime, kada sledeći put startujemo PowerPoint i otvorimo šablon koji smo napravili i počnemo da pravimo prezentciju, kada budemo želeli da je snimimo automatski će nam se ponuditi da je snimimo u formi prezentacije, tako da ne može da se dogodi da slučajno presnimimo šablon.

Pitanje za vas: Da li imate još neku ideju za pravljenje šablona? Komentare možete ostvaiti ispod.

Dopada vam se ovaj blog?

Prijavite se ovde kako bi dobijali moj blog elektronskom poštom. Poslaću vam kalendar napravljen u Excel-u za 2017. godinu kao znak zahvalnosti.

Ažurirano: 08.08.2017


© Copyright 2021. All Right Reserved. by InfoBit

na vrh