Kako organizovano čuvati dokumenta na računaru I deo

Kako organizovano čuvati dokumenta na računaru I deo

  • Podijeli:
Kako organizovano čuvati dokumenta na računaru I deo
Koliko imate trenutno dokumenata na vašem Desktop-u? Ako ste kao većina nas, velika je verovatnoća da ih imate dosta. Kako su se našli tu? Tako što ste rekli da ćete ih privremeno snimiti tu, a posle premestiti gde treba. Međutim, to se skoro nikada ne dogodi.

 

 
Organizovano čuvanje dokumenata na računaru se svodi na dve stvari:
  • Kako napraviti strukturu tako da brzo nađete ono što vam treba
  • Kako biti disciplinovan da smeštate dokumenta gde treba kada napravite strukturu

 

 
Prvo ću se baviti drugom stavkom jer je mnogo teža za realizaciju. U nastavku pogledajte kako možete da uvedete naviku koja će vam omogućiti da disciplinovano smeštate dokumenta u odgovarajuće foldere:
 

1) Uklonite sva dokumenta koja se nalaze na desktopu

Kreirajte folder na Desktop-u i nazovite ga Za raspremiti ili slično i obavezno stavite datum u imenu, na primer "Za raspremiti 15.5.2018". Sada sva dokumenta koja se nalaze na desktopu smestite u ovaj folder. Zbog ikonica koje već imate na desktopu i koje su nekada vrlo slične dokumentima, možda vam je lakše da ovo uradite kroz File Exlorer, koji se nalazi u traci dole levo. Kada ste sigurni da ste sva dokumenta smestili u ovaj folder, prebacite ga na drugu particiju na Hard disku, koja najčešće ima oznaku Local disk (D:). Svako ko prati ovaj blog, verovatno zna da se uvek trudim da koristim što jednostavnije reči da bih nešto objasnio, ali u ovom slučaju ne znam kako bih ovo drugačije rekao. 
 

2) Razmislite o načinu na koji radite

U prethodnoj tački sam vama rekao da obavezno stavite datum kada ste kreirali folder za raspremiti. Zbog čega? Zato što sam na mojom D: particiji imao najmanje šest ovakvih foldera za poslednjih nekoliko godina. Odnosno, kada god bih želeo da uvedem red i organizovano čuvam dokumenta, pre ili kasnije sam popuštao i počeo da snimam na svim mogućim mestima, a najčešće na desktop. Vremenom sam shvatio da ću teško promeniti način na koji upravljam dokumentima tokom radnog dana. Odnosno, uvideo sam da ću ipak najverovatnije snimiti dokument na desktop jer mi je tako najlakše u trenutku. Zbog toga sam odlučio da uvedem dodatnu stvar koja je na kraju donela rezultat, a o čemu ću govoriti u sledećoj stavki.
 

3) Uvedite novu naviku koja će omogućiti da dokumenta čuvate na odgovarajućim mestima

Vrlo teško ćemo biti disciplinovani da snimamo dokumenta gde treba toko dana. Zbog toga predlažem da uvedete naviku da na kraju svakog radnog dana prođete kroz računar i premestite sva dokumenta na kojima ste radili u odgovarajuće foldere. Ovo sam počeo da radim u poslednje vreme kao deo rituala koji realizujem pre nego što završim posao za taj dan. Nakon što odgovorim na sve mail-ove, prođem kroz beleške, kreiram zadatke za naredne dane, sledeće što uradim jeste da prođem kroz sva dokumenta na kojima sam radio i smestim ih u odgovarajuće foldere.

 

Idem sledećim redom:
  • Desktop
  • Mail
  • Downloads
  • D: particija

 

Za ovo vam neće trebati više od 5 minuta, a vrlo je korisno i ujutru vas sačekuje čist desktop.
 

Objave povezane sa temom ovog bloga:


Dopada vam se ovaj blog?

Prijavite se ovde kako bi dobijali moj blog elektronskom poštom. Poslaću vam kalendar napravljen u Excel-u kao znak zahvalnosti.

Izdvojene obuke