Kako se aktivira novi Gmail i šta je trenutno dostupno

Kako se aktivira novi Gmail i šta je trenutno dostupno

  • Podijeli:
Kako se aktivira novi Gmail i šta je trenutno dostupno
Google je pre nekoliko dana aktivirao novu verziju svog možda najpopularnije proizvoda Gmail-a. U pitanju je veliko unapređenje u odnosu na prethodne verzije i što se tiče izgleda i što se tiče funkcionalnosti.

 

Google je objavio da će novi izgled puštati u fazama, tako da je moguće da nije još uvek dostupan svim korisnicima. U novom blogu pogledajte kako ga možete aktivirati, te koje su nove opcije trenutno dostupne.
 

Kako se aktivira

Da biste aktivirali novi Gmail kliknite na ikonicu zupčanika u gornjem desnom uglu i izaberite opciju Try new Gmail, ukoliko Vam je ova opcija dostupna. U bilo kom trenutku ako Vam se ne sviđa nova verzija, jednsotavno se možete vratiti na staru ponovnim klikom na zupčanik i izborom opcije Go back to classic Gmail.
 

Kako izgleda

​Novi Gmail prilično liči na stari, ali ipak izgleda nekako čistije i svakako modernije. Novina su 3 ikonice za brzi pritup Kalendaru koji verovatno koristi većina nas, ali i za ne tako popularne aplikacije kao što su google Keep (za hvatanje beleški), te Google Tasks (za upravljanje zadacima). Sve ostale je vrlo slično što se rasporeda tiče, i svi eventualni Label-u koje ste ranije imali i dalje će biti tu. Novina je i što sa leve strane imate dugme koje kada kliknete sužava levi ekran sa pregledom Folder-a i Label-a koje imate i proširuje prostor za linije sa pregledom mailova.
 

Trenutno dostupne nove opcije

​1) 4 dugmeta za brzu akciju a da ne morate da otvarate mail

Odlična opcija koja vam omogućava da možete pristupiti najčešće korišćenim komandama a da pri tome ne morate uopšte da otvorite mail. To su opcije za arhiviranje, brisanje, označi kao pročutano i za ponovno podsećanje (što je potpuno nova opcija, tzv "snooze"). Ovo je vrlo korisno ukoliko želite da obrišete ili arhivirate jednu po jednu poruku, što je inače ranije bilo moguće samo ako kliknete na kvadratić pored poruke i onda iz menija iznad izaberete brisanje ili arhiviranje. Super je što je ova opcija potpuno u skladu sa mojim načinom procesuiranja mailova i znatno mi ubrzava rad.

​2) Ponovno podsećanje (Snooze)

Kada Vam dođe neka poruka koja Vam je važna ali ne možete trenutno da se bavite njome, možete iskoristiti opciju da vas Google na nju podseti kasnije kada vam bude odgovaralo. Ova opcija radi tako što podesite kada želite ponovo da vas podseti i ona će nestati do tog trenutka iz vašeg Inbox-a. Ovo je odlično jer vam neće privlačiti pažnju i odvaličiti vas od onoga što trenutno radite. 

3) Otvaranje priloga a da ne morate otvarati mail

Slično kao i sa 4 dugmeta za brzu akcije, sada možete otvoriti prilog a da pr i tome ne morate otvarati mail. 
 

Šta nas još očekuje

Neke od opcija koje još uvek nisu dostupne a koje iščekujemo su:
  • Pametne notifikacije - Google će nas obaveštavati ako postoji neka poruka koju smo dopbili pre više dana i nismo još uvek odgovrili na nju da bi trebalo da odgovorimo. Još uvek nije baš najjasnije kako će ovo da radi i da li će biti korisna opcija ili nešto što će nam samo još više ometati pažnju videćemo.
  • Poverljivi mod - Moći ćemo da šaljem poruke u poverljivom modu koje će nestajati nakon što se pošalju. Ovaj mod će da radi ne na način što će se slati mailovi već če se slati link koji onda može neko da otvori i pročita poruku.

Dopada vam se ovaj blog?

Prijavite se ovde kako bi dobijali moj blog elektronskom poštom. Poslaću vam kalendar napravljen u Excel-u kao znak zahvalnosti.

 
 
 
 
Izdvojene obuke