Koje se sve aplikacije nalaze na mom mobilnom telefonu (2023. izdanje)

Koje se sve aplikacije nalaze na mom mobilnom telefonu (2023. izdanje)

Koje se sve aplikacije nalaze na mom mobilnom telefonu (2023. izdanje)

Vreme je da vidimo koje se aplikacije nalaze na mom mobilnom telefonu početkom 2023. godine. 

Kao i prethodnih godina grupisao sam aplikacije u nekoliko kategorija i napravio linkove tako da možete brže da pristupite određenoj grupi aplikacija. 

Ove godine sam uradio još jednu stvar u ovom blogu, a to je da sam naveo i aplikacije koje više ne koristim a koristio sam ih prošle godine. Smatrao sam da vam i to može bit iinteresantno da pogledate. Kod aplikacije koje nisam koristio prošle godine postoji oznaka novo. 

Voleo bih kada ne bih koristio toliko novih aplikacija iz godine u godinu. Cilj ove godine mi je da konačno pronađem aplikacije za sve stavri koje su mi potrebne i onda da ih koristim narednih 7 do 10 godina, kao što je slučaj sa nekoliko aplikacija (Gmail za email, Fantastical za kalendar).

Widget-i

Aplikacije na Dock-u

Ostale aplikacije

Kreiranje sadržaja

Konzumiranje sadržaja

Produktinost

Komunikacija

Finansije

Sigurnost

Organizacija

Analitika

Društvene mreže

Ostalo

Widget-i

Na osnovnom ekranu se nalazi 5 widgeta koje koristim:

Fantastical Widget

Koristim da bih imao uvid u nekoliko narednih zakazanih događaja u mom kalendaru. Ovde obično vidim sledeći sastanak koji imam, rođendan neke važne osobe ili dan kada treba da realizujem određenu finansijsku obavezu.

Stanje baterija

Ovaj Widget mi je mnogo korisniji nego što sam to inicijalno mislio. Pokazuje stanje baterije mog telefona ali i ostalih uređaja koji su povezani bluetooth-om za telefon, kao što su recimo moje slušalice.

Asana

Korisim Focus Widget Asana aplikacije koji mi koristi da u nekoliko rečenica opišem koji mi sje fokus za predstojeću nedelju.

Skraćenice za moj jutarnji ritual

Prve stvari koje uradim kada uspem da realizujemo jutarnji ritual (što je obično 4-5 x nedeljno) jesu da pročitam spisak ciljeva za ovu godinu, pročitam svoju životnu priču, govor na mojoj sahrani, kao i da upišem stvari u dnevnik. Zbog svega toga imam widget na kome se nalaze skraćenice za pristup:

  • Spisku ciljeva 2022. (Apple Notes)
  • Mojoj životnoj priči (Apple Notes)
  • Govoru na mojoj sahrani (Apple Notes)
  • Šablonu za upis u dnevnik (DayOne)

Fitness (novo)

Ovo je novi Widget koji uglavnom ne koristim za sada ali je ipak tu da ga povremeno pogledam

==

Widget koji više ne koristim:

- Todoist aplikacija (više ne krositim ovu aplikaciju)

Aplikacije na Dock-u

Na Dock-u se nalaze 4 aplikacije koje najčešće koristim za komunikaciju:

  • Pozivanje
  • SMS poruke
  • Viber
  • Asana

Mislim da aplikacije za pozivanje i SMS nema potrebe da pojašnjavam.

Viber

Iako i dalje ne volim previše Viber, ovu aplikaciju verovatno koristim najviše tokom dana kada je u pitanju komunikacija sa drugim ljudima. Koristim je kroz različite grupe, ali i za pojedinačnu komunikaciju. Vrlo retko ovu aplikaciju korstim za razgovore.

Asana

Ovu aplikaciju koristim za upravljanje zadacima. Najčešće je koristim kao mesto gde upisujem zadatke na kraju dana i kada treba da izaberem koje zadatke ću uraditi sledećeg dana. Pored toga, koristim je i za planiranje različitih stvari u smislu kreiranja spiska zadataka koje treba uraditi da bi se nešto završilo.

==

Aplikacija koja nije više na mom dock-u:

- Asana

Ostale aplikacije

Kreiranje sadržaja

Apple Notes

Ovu aplikaciju koristim za kreiranje brzih beležaka kao i za čuvanje različitih “foto” beležaka (flajeri, recepti, računi i ostalo).

Good Notes

Aplikaciju koristim za kreiranje digitalnih beležaka olovkom na iPad-u, a na telefonu samo čitam beleške koje sam napravio na ovakav način.

Notion

Ova aplikacija je trenutno moj “drugi mozak” odnosno mesto gde smeštam celokupni sadržaj koji kreiram. U budućnosti planiram da još više koristim ovu aplikaciju o čemu ću svakako pisati na ovom blogu.

Otter

Ne pravim previše glasovnih beleški, ali kada to radim koristim ovu odličnu aplikaciju. Dobra stvar je što postoji i web verzija aplikaciju pa su svi snimci dostupni i kroz računar jer se nalaze na Cloud-u.

Canva

Ovu aplikaciju koristim za kreiranje različitih sadržaja za drusštvene mreže.

FreeForm (novo)

Ovo je nova aplikacija koju koristim pretežno na iPad-u ali je ponekad koristim i na iPhone-u. FreeForm je neka vrsta bele table koja mi omogućava da na jednostavan način razrađujem različite ideje.

==

Aplikacije koje više ne koristim za kreiranje sadržaja

- Notion (ovu aplikaciju više ne koristim za kreiranje sadržaja)

Konzumiranje sadržaja

Netflix

Aplikaciju na mobilnom telefonu uglavnom kolristim da bih video koji novi sadržaj je dostupan, te da li postoji na servisu dostupan neki film ili serija koju želim da gledam. Ne koristim aplikaciju da bih gledao sadržaj.

PocketCast

Aplikaciju koju koristim za slušanje podkasta.

IMDB

Kada želim da pogledam koju ocenu ima neki film ili serija, uglavnom to proverim na IMDB-u. Ponekad volim da pogledam i neki trejler za film koji iščekujem u ovoj aplikaciji.

Teachable

Ima dosta obuka koje sam kupio prethodnih godina koje se nalaze na ovoj platformi i kada želim nešto da slušam dok se vozim, obično to radim pomoću ove aplikacije.

Udemy (novo)

Kao i u slučaju Teachable-a i Udemy koristim da slušam obuke koje sam kupio na ovoj platformi. 

Spotify

Od kada je ovaj servis dostupan na našim prostorima koristim ga skoro svakoga dana. Uglavnom da bih slušao muziku dok se trudim da fokusirano radim.

Audible

Iako ne slušam previše audio knjigu u poslednje vreme, ovu aplikaciju koristim da slušam Audio knjige.

YouTube

U poslednjih nekoliko godina postoji više kanala na YouTube čiji sadržaj redovno gledam. Pored toga, često pretražujem YouTube da bih naučio nešto što me zanima.

Kindle

S obzirom da imam Kindle uređaj, kao i iPad, vrlo retko koristim Kindle aplikaciju na telefonu. Uglavnom ukoliko želim da proverim da li se pojavila knjiga u mojoj Kindle biblioteci koju sam kupio, uradim to na telefonu i preuzmem knjigu da vidim kako izgleda i kakav je sadržaj. Povremeno, kada čekam u redu ili u kolima, čitam knjigu na telefonu.

Chrome

Internet pretražujemo pomoću Google Chrome. Ovu aplikaciju koristim jer je potpuno sinhronizovana sa Chrome aplikacijom na mom laptop-u tako da imam upamćene sve šifre i bukamrke, što mi značajno olakšava rad u ovoj aplikaciji.

Evernote

Više ne upisujem bilo kakav sadržaj u ovu aplikaciju koju sam nekada koristio svakodnevno. Međutim, u ovoj aplikaciji imam više od 4.000 beležaka koje još uvek nisam stigao da prebacim u Notion. Tako da povremeno pretražujem stare beleške kada mi je nešto potrebno, a mislim da se nalazi u Evernote-u.

Notion

Više ne upisujem bilo kakav sadržaj u ovu aplikaciju. Koristim je za čitanje beležaka koje sam već uneo. Plan mi je da sve prebcim u Apple Notes tokom ove godine. 

==

Aplikacije koje se više ne nalaze na telefonu:

- Matter (Pokušavam da nađem dobru aplikaciju za čitanj blogova koje pratim. Matter nisam koristio uopšte.)

- Readwise (Ovo je odlična aplikacija ali sam zaključio da je ne koristim previše.)

Produktivnost

Sat

Ovu aplikaciju krostim za postavljanje alarma, kao i za štopericu.

Apple reminders

Ovu aplikaciju koristim  uglavnom za postavljanje brzih alarma kada sebe treba da podsetim na nešto što treba da uradim u narednih nekoliko sati ili sutradan.

Fantastical

Google kalendar koristim kroz Fanstastical aplikaciju. Ovu aplikaciju volim jer ima jednostavan interfejs i u pregledu meseca po broju tačkica mogu da vidim koliko imam obaveza planiranih za određeni dan. Pored toga, ovu aplikaciju koristim i kroz Widget o čemu sam već pisao u prvom delu ovog bloga.

Calm (novo)

Calm aplikaciju koristim za meditiranje, skoro isključivo kao prvu stvar koju radim kada se probudim i nakon što skuvam kafu. Aplikacija sadrži različite vrste meditacija, a barem dva puta godišnje prvo slušam 7 meditacija za početnike, jer još uvek nisam dobar u ovoj praksi.

Kamera

Kameru koristim osim za fotografisanje i za skeniranje bar kodova, kao i za kreiranje digitalnih beležaka.

DayOne

Jedna od aplikaciju koju koristim najduže je DayOne. Ovu aplikaciju koristim za pisanje dnevnika od 2014. godine. Danas uglavnom čitam stare zapise od prethodnih godina jer je uglavnom koristim na iPad-u.

Daylio (novo)

Ovu aplikaciju koristim za evidentiranje mog osećaja kakav sam imao dan. 

==

Aplikacije koje više ne koristim:

- Way of life (Sada koristim papirnu karticu za praćenje navika)

- Head Space (Sada koristim Calm aplikaciju za meditiranje)

Komunikacija

Gmail

Ovu aplikaciju koristim za čitanje svih emailova.

Slack

Ovu aplikaciju koristim kao zamenu za komunikaciju u okviru tima koja bi se inače sprovodila emailom.

Snapchat

Iako je ovo u stvari društvena mreža, koristim je isključivo za zabavnu komunikaciju sa mojom decom.

Zoom

Povremeno, mada to ne volim previše, Zoom pozivima pristupam preko ove aplikacije.

Facebook Messenger

Postoji nekoliko ljudi sa kojima komuniciram isključivo pomoću ove aplikacije, koji uglavnom žive u drugim zemljama.

WhatsApp

Ovu aplikaciju koristim za komunikaciju na sličan način kao i Viber.

MS Teams

Ovu aplikaciju uglavnom koristim kroz nalog moga sina da možemo da znamo šta se događa u školi i da ne propustimo neki važan događaj, kao što je čas online ili rok do kada treba da se preda neki domaći.

==

Aplikacije koje više ne koristim:

- MailChimp (Sada koristim ConvertKit za slanje Emailova na moje dve liste)

Finansije

Apple Wallet

Ovo je super aplikacija koja mi omućava da plaćam mojim karticama bez obzira na to da li imam novčanik pri sebi ili ne. Ovo mi omogućava da mogu mom sinu da dam karticu, a da ja i dalje mogu da plaćam aplikacijom, bez obzira što kartica nije kod mene.

PayPal

Ovu aplikaciju koristim za upravljanje mojim PayPal nalozima koje imam u Srbiji i Crnoj Gori.

OTP m-bank

Ovu aplikaciju koristim da upravljam mojim računom u banci u Srbiji.

CKB Go

Ovu aplikaciju koristim za upravljanje mojim računom u banci u Crnoj Gori.

Aplikacije koje više ne koristim:

- YNAB (You need a Budget) ovu aplikaciju više ne koristim za praćenje prihoda i troškova kao i za budžetiranje. trenutno koristim GSheets alata za ove stvari. 

Sigurnost

1password

Ovu aplikaciju koristim za čuvanje lozinki, ali i za čuvanje podatka o karticama kao i za čuvanje drugih beležaka koje su mi važne.

Authy

Aplikacija koju koristim za dvostepenu autentifikaciju za pristup različitim aplikacijama.

Organizacija

Google Drive

Ovu aplikaciju koristim za pristup mom Google drive nalogu. Uglavnom kada želim brzo da pronađem neki dokument za koji znam ili mislim da se nalazi na Google Drive-u.

Contacts

Ovu aplikaciju koristim za upravljanje svim kontaktima koje imam na telefonu.

Google Docs (Docs, Sheets)

Skoro da nikada ne kreiram sadržaj kroz ove aplikacije ali ih koristim da povremeno pregledam sadržaj koji sam kreirao na laptop-u.

Google Photos

Baš volim aplikaciju Google photos. Ovde bekapujem sve fotografije koje napravim mobilnim telefonom. Povremeno pretražujem fotografije iz prethodnog perioda, a posebno mi je zanimljivo kada me sama aplikacije podseti na slike koje sam napravio pre nekoliko godina.

Vimeo

Ovaj servis koristim za smeštanje mojih videa tako da su lako dostupni za deljenje. Aplikaciju koristim nekoliko puta nedeljno i na telefonu, jer je deo radnog procesa snimanja uvoda za moje videe za YouTube kanal za Excel radionicu koji uglavnom snimam telefonom. Kada snimim telefonom video, prvoi ga postavim na Vimeo, a onda ga preuzima u aplikaciju za obradu i montažu videa.

SwiftScan

Ovu aplikaciju koristim za skeniranje dokumenata i njihovo čuvanje i deljenje. Vrlo je korisna kada recimo treba da se skenira neka stranica ugovora, ili nešto slično gde nije dovoljno napraviti fotografiju.

Analitika

Google Analytcs

Ovu aplikaciju skoro isključivo koristim na mobilnom telefonu i služi mi da pratim analitiku poseta mojim sajtovima zeljkopopovic.com i edukacije.biz.

YT Studio

Različite statistike vezano za YouTube kanal Excel radionica gledam pomoću ove aplikacije koju ipak više koristim na laoptop-u. Ono za šta je uvek koristim jeste da posle sat vremena od objavljivanja videa pogledam koje su statistike, jer mi je to najlakši način.

Društvene mreže

Pored svih aplikacija za društvene mreže koje koristim: Facebook, Instagram, LinkedIn, TikTok, ClubHouse, koristim i sledeće aplikacije

Facebook Ads

Ovu aplikaciju koristim za upravljanje FB reklamama.

Business Suite

Ovu aplikaciju koristim za upravljanje mojim stranicama na društvenim mrežama.

Ostalo

Calculator

Makat nekoliko puta tokom dana koristim kalendar za različite stvari. Super aplikacija.

Cineplexx

Barem jednom u dve nedelje sa mojim sinom idem u bioskop. Ovu aplikaciju koristim da pogledam repertoar i vidim u kojim terminima se prikazuje film koji želimo da gledamo.

Glovo

Pomoću ove aplikacije povremeno naručujemo hranu i plaćamo je.

Google Maps

Ovu aplikaciju koristim kada treba da odem na neko mesto prvi put i nisam siguran gde se nalazi. Pored toga, kada putujem negde izvan grada koristim je da bih znao koliko još vremena je ostalo do destinacije, te da li ima gužve na putu.

Shazam

Skoro da uopšte ne koristim ovu aplikaciju ali je i dalje instalirana na mom telefonu. Ako niste upoznati, ova aplikacija služi da prepozna pesmu koju slušate a niste sigurni ko je izvođač ili kako se zove pesma. Razlog ovoe jeste što uglavnom ne slušam muziku na radio, već slušam podkaste dok se vozim.

==

Objave povezane sa temom ovog bloga:

Izdvojene obuke