Zbog čega (ponovo) koristim papirni planer

Zbog čega (ponovo) koristim papirni planer

  • Podijeli:
Zbog čega (ponovo) koristim papirni planer
Ukoliko pratite moj blog verovatno znate da mnogo volim razne vrste aplikacija, uređaja i svega što je vezano za tehnologiju. Pojavom tableta, u to vreme sam mislio da više nikada neću nositi bilo kakvu vrstu planera, jer se konačno pojavio uređaj koji mi je omogućio da zapisujem stvari kucanjem na ekranu u jednu od mojih, do skora omiljenih aplikacija Evernote. Dodatna stvar je moj vrlo loš rukopis, koji često  nisam mogao da pročitam ukoliko je prošao dan ili dva od trenutka kada sam nešto zapisao.

 

 
Slična stvar se desila i sa knjigama, kada sam počeo da čitam Kindle izdanja, mislio sam da je papinim knjigama došao kraj i da ću ih retko kupovati zbog svih prednosti koje donose Kindle izdanja, a najveća prednost je bila ta što sam mogao doći do knjiga koje nisu bile izdate kod nas i nisu mogle da se kupe na drugi način a da to ne bude suviše skupo.

 

 
Poslednjih godinu dana to se sve promenile, i počeo sam sve više stvari da zapisujem na papiru, odnosno da koristim papirni planer, te da sve više uživam u čitanju papirnih knjiga.

 

 
U nastavku pročitajte 3 razloga zbog kojih sam ponovo počeo da koristim papirni planer:

 

 

1) Praktično ne postoje ostale stvari koje nas ometaje i privlače pažnju

Prethodni nekoliko godina sam planirao dan koristeći neku od aplikacija na mom telefonu. Međutim, kada god uzmem telefon u ruke da bi proverio šta treba da uradim sledeće, morao bih da prođem kroz šumu razlilitih notifikacija vezano za mail, društvene mreže ili poslednju igricu koju mi je sin instalirao. Vremenom sam shvatio da sve manje stvari zapisujem u digitalni planer na dnevnom niovu, a da sve više koristim papir i olovku i zaključio da mi je potrebna neka vrsta hibridnog sistema koji će mi omogućiti najbolje iz oba sveta, digitalnog i analognog. Kada sam razmišljao o tome zbog čega sam počeo stvari da zapisujem na papir, zaključio sam da je najviše zbog toga što na papiru ne postoje druge stvari koje mi privlače pažnju i na taj način mogu mnogo bolje da se fokusiram na ono što treba da uradim. 
 

2) Mnogo bolje pamtimo stvari koje zabeležim na ovaj način

Drugačije se orjentišemo na papiru i na ekranu i to utiče na to kako pamtimo stvari. Mnogo lakše ćemo upamtiti nešto što smo zapisali ili pročitali na papiru u odnosu na ekran. Ovo potvrđuju i istraživanja. Pored toga, naš mozak je navikao da na ekranu preskače stvari i traži naslove, podnaslove i bočkice, što nije slučaj na papiru gde se mnogo više uključimo u ono što čitamo. 
Sa druge strane, kada stvari zapisujemo rukom mnogo bolje ih pamtimo iz sledećih razloga:
  • Uključujemo druge delove mozga u odnosu na one kada kucamo na ekranu ili tastaturi
  • Na neki način nas pisanje primorava da bolje procesuiramo ono što smo zapisali
 

3) Stvaramo sebi veću obavezu da završim ono što sam planirali

Stvari koje su zapisane u mobilnom telefonu ne privlače toliko pažnju i ne stvaraju toliku obavezu kao što je fizička stvar - papirni planer. Papirni planer zauzime mesto na mom radnom stolu ili u torbi i često mi je u vidnom polju opominjući me da postoje stvari koje treba da završim. Pored toga, papirni planer mi omogućava da koristim drvene bojice da "čekiram" stvari koje sa završio, što meni lično pričinjava zadovostvo i kreira dodatni motiv da završim ono što sam planirao.
 

 

Kada je u pitanju planiranje projekata i kreiranje različitih zadatak koji treba da se završe da bi se projekat realizovao, za takve stvari i dalje koristim aplikaciju za praćenje projekata Asana. Kada su zadaci jednom u Asana-i, na dnevnom nivou ih prepisujem u papirni planer.

Dopada vam se ovaj blog?

Prijavite se ovde kako bi dobijali moj blog elektronskom poštom. Poslaću vam kalendar napravljen u Excel-u kao znak zahvalnosti.

Izdvojene obuke