10 pitanja koje možete postaviti na prvom razgovoru za posao

10 pitanja koje možete postaviti na prvom razgovoru za posao

Prošle nedelje sam zajedno sa kolegama iz radio intervjuisanje kandidata za radno mesto za jedno veliko preduzeće u Crnoj Gori. Bilo je mnogo prijava i tokom prvog dana smo obavili skoro 40 intervjua. Prvi krug intervjua je karakterističan po tome što se više obraća pažnja na opšte osobine koje su važne kao što su skromnost, iskrenost i spremnost na stalno učenje.
Iskrenosti i spremnost na učenje se često nađu kao stavke u CV-ju koje navode kandidate, a ponekad se spomene skromnost. Najbolji način da se uverite da kandidati zaista poseduje ove osobine jeste da im postavite pitanja. U nastavku pročitajte 10 pitanja koja možete postaviti kako bi se uverili da li su zaista skromni, iskreni i spremni na stalno učenje.

1) Koje prethodno radno iskustvo vas je pripremilo za ovaj posao?

Ovim pitanjem proveravam koliko je kandidat svestan svojih mogućnosti. Da li shvata da za svako radno mesto mora da se stalno uči i napreduje.

2) Koje stvari su uticale da budete uspešni na prethodnom poslu?

Ovim pitanjem pokušavam da se uverim koliko je kandidat svestan pomoći drugih, odnosno da li zaista razume šta znači biti timski igrač.

3) Šta radite kada pogrešite u nekoj situaciji?

Svi grešimo. Razlika je u tome šta radimo kada pogrešimo. Dobar kandidat uviđa grešku i saopštava je svom timu kako bi zajedno došli do najboljeg rešenja.

4) Ako vam neki kolega, prema vašem viđenju, učini nešto loše, kako ćete se nositi sa tom situacijom?

Za posao je vrlo važno da se u svakom trenutku trudimo da razumemo druge ljude i shvatimo njihove postupke. Kada nam se čini da nam je neko uradio nešto loše, trebalo bi da prvo porazgovaramo sa njim i pokušamo da svet pogledamo kroz "njegove naočare", a tek nakon toga treba da razmislimo o sledećim koracima.

5) Šta mislite koja je najvažnija stvar kada treba da saopštite loše vesti svom nadređenom?

Kada su stvari loše, vrlo je važan vremenski trenutak u kome se uviđa situacija. Ovim pitanjem proveravam koliko je kandidat svestan da loše vesti treba saopštiti što pre, kako bi ostalo što više vremena za reagovanje.

6) Da li čitate knjige? Koju ste knjigu poslednju pročitali?

Ukoliko želite da napredujete, morate stalno da saznajete nove stvari i isprobavate ih. Jedan od najboljih načina da saznate nove stvari je čitanje. Posebno je važno da pitate koju ste knjigu poslednju pročitali da bi videli koliko je kandidat iskren.

7) Kakav imate sistem za praćenje zadataka koje treba da obavite?

Jedna od najvažnijih stvari od kojih zavisi produktivnost jeste efikasan sistem za praćenje zadataka. Kada razgovaram sa kandidatima o ovome, pokušavam da saznam koje je njihovo prethodno iskustvo, ali i da možda naučim nešto novo što mogu da primenim.

8) Kako se pripremate za sastanak?

Ovo je vrlo važno pitanje kada želite da zaposlite osobu sa iskustvom. Sastanci mogu biti veliko gubljenje vremena ukoliko nisu efikasni.

9) Na koji način učite nove stvari?

Ovim pitanjem pokušavam da otkrijem na koji način kandidat pristupa učenju nečega sa čim se nije prethodno sreo. Npr. ako je radio u IT industriji, a sada konkuriše u preduzeću koje se bavi proizvodnjom. Dobar kandidat će umeti da poveže stvari i da primeni ono što već zna na nove stvari.

10) Kako biste objasnili nešto svom kolegi?

Da bi mogli nešto dobro da objasnite, morate prethodno znati koliko osoba koja vas sluša uopšte zna o tome. Nakon toga treba osmisliti način da se "spustite na njen nivo". Volim kada kandidati započnu odgovor na ovo pitanju sa konstatacijom da će uzeti olovku i papir.

Objave povezane sa temom ovog bloga:

Ažurirano: 24.05.2016


© Copyright 2023. All Right Reserved. by InfoBit

na vrh