5 ideja za korišćenje SMS-a u poslovnoj komunikaciji

5 ideja za korišćenje SMS-a u poslovnoj komunikaciji

O tome zbog čega mrzim SMS poruke sam već pisao na ovom blogu. Međutim, u poslednje vreme sam počeo sve više da ih koristim, posebno kada je u pitanju poslovna komunikacija.

Postoji nekoliko razloga za ovo, a možda je najveći taj što sam primetio da dobijam sve više poruka od drugih, tako da sam shvatio da dosta ljudi odgovara ovakav način komunikacije.

Kada je u pitanju slanje poruka koje služe poslovnoj komunikaciji, one su potpuno različite u odnosu na one koje šaljemo porodici i prijateljima:
  • Treba da budu kratke
  • Treba da budu vezane za stvari koju važne (mnogo više za osobu kojoj šaljemo poruku, ukoliko želimo da odgovori)
  • Ne treba da sadrže bilo kakve osetljive informacije

U nastavku pogledajte nekoliko ideja za korišćenje SMS-a u poslovnoj komunikaciji:

1) Zovete nekoga ko ne očekuje vaš poziv i ne zna vaš broj

Nekada ćete dobiti preporuku da pozovete nekoga, a da osoba koju zovete, ne očekuje vaš poziv. Ovo se događa kada vam recimo postojeći klijent da broj telefona direktora firme sa kojim želite da zakažete sastanak pri čemu ga ne pozove prethodno sa informacijom da ćete ga vi zvati. Ako se osoba koju zovete ne javi posle jednog ili dva poziva, za očekivati je da ne odgovara na nepoznate pozive i da je potrebno da se predstavite.

U tom slučaju možete poslati kratku poruku u kojoj ćete objasniti ko ste i ko vas je preporučio:

Gđo Petrović,
Zvao sam Vas po preporuci Gdin Markovića iz firme XYZ koji mi je dao Vaš broj telefona.
Želeo sam da kratko porazgovaramo kako bih vam dao nekoliko ideja vezano za....
Molim Vas da mi javite kada mogu da Vas ponovo pozovem.
Pozdrav, Ivana Ivanović

2) Želite za zahvalite kratkom porukom za nešto

Kada saznate da vam je neko pomogao vezano za nešto i želite da mu se zahvalite, to možete uraditi slanjem SMS poruke. Na primer, ukoliko vam je neko platio fakturu ranije nego što ste očekivali, preporučio vas nekome ili uradio bilo šta drugo što je vama važno.

U ovakvim slučajevima poziv može da omete osobu koju zovete, ali SMS poruka je dovoljna da ga obavestite da uvažavate to što je uradio:

Gđo Petrović,
Zahvaljujem za uplatu u skladu sa našim dogovorom.
Pozdrav, Marija Jolić

Bez obzira što sam ovde naveo primer da se zahvaljujete za uplatu, treba biti veoma obazriv kada su u pitanju finansijske informacije i treba dobro razmisliti pre slanja svake poruke da li treba to da uradite ili ne.

3) Želite da predložite nešto oko čega dogovor nije hitan

Ukoliko planirate poslovni ručak sa nekim, možete mu poslati poruku nedelju dana unapred u kojoj ćete predložiti da se vidite, te da vam možda kaže kojih dana je slobodan.

Ovo je nešto što nije hitno da biste pozvali telefonom, a slanjem poruke ostvaljate mogućnost osobi da razmisli o vašem predlogu u trenucima kada nije u gužvi i pošalje vam odgovor:

Luka,
Da li imaš vremena za ručak sledeće nedelje?
Molim te predloži dan koji ti odgovora.
Pozdrav, Željko

4) Podsećate nekog vezano za dogovor koji imate za taj dan

U ovakvim situacijama su poruke efektnije nego poziv telefonom ili e-mail jer izgledaju kao neka vrsta alarma koji smo podesili na telefonu da ne bi zaboravili nešto.

Poruku ne treba poslati suviše rano, jer onda može da se zaboravi, kao ni suviše kasno, jer onda možda neće više biti vremena ako je primalac poruke ipak zaboravio:

Jovane,
Samo da te podsetim za sastanak danas u 12:00 kod tebe.
Pozdrav, Lana

5) Kontaktirate van radnog vremena osobu zbog nečega što je važno za nju

Postoje situacije kada treba nekoga da kontaktirate van radnog vremena, a zbog nečega što je važno toj osobi. Na primer, ukoliko imate informaciju da ste završili nešto što je ta osoba očekivala od vas.

U tim situacijama poziv možda nije prikladan, ali SMS svakako jeste:

Gđo Lukić,
Samo da Vam javim da smo poslali predlog za saradnju u roku kako smo se danas dogovorili.
Pozdrav, Ilija

Sledeće akcije

Kada sledeći put želite da pozovete nekoga razmislite da li će možda veći efekat imati ako mu prvo pošaljete SMS. Na taj način ga nećete prekinuti u nečemo što radi, a postoji mogućnost da ćete imati mnogo bolji efekat od toga da ste ga pozvali. Ovo naravno važi samo za određene situacije, i naš zadatak je da ih prepoznamo.

Objave povezane sa temom ovog bloga:


Dopada vam se ovaj blog?

Prijavite se ovde kako bi dobijali moj blog elektronskom poštom. Poslaću vam kalendar napravljen u Excel-u kao znak zahvalnosti.

Ažurirano: 14.07.2018


© Copyright 2023. All Right Reserved. by InfoBit

na vrh