7 pitanja na koje odgovaram svako jutro (pišući dnevnik)

7 pitanja na koje odgovaram svako jutro (pišući dnevnik)

7 pitanja na koje odgovaram svako jutro (pišući dnevnik)

O važnosti svakodnevnog pisanja dnevnika sam već pisao na ovom blogu. Dnevnik možete pisati na različite načine, a smatrao sam da bi vam bilo možda zanimljivo da vidite kako ja to radim.

Trudim se da imam šablon za sve stvari koji radim često, a posebno one koje radim svakodnevno, tako da sam i za pisanje dnevnika sam kreirao šablon. Sastoji se iz 7 pitanja, koja su poređanja po određenom redosledu i grupisana u 3 kategorije koje su vezane za vremenske odrednice: juče, sada i danas.

U nastavku pogledajte koja su to pitanja, te razloge zbog čega sam ih izabrao:

Juče

#1. Koje su bile jučerašnje pobede?

Ovim pitanjem pokušavam da se fokusiram na pozitivne stvari koje su se desile prethodni dan. Često imamo naviku da razmišljamo samo o negativnim stvarima, a odgovaranjem na ovo pitanje se fokusiramo na pozitivne stvari.

#2. Šta sam juče naučio?

Odgovorom na ovo pitanje uočavam važne stvari koje mi se događaju, učim na osnovu njih i nadam se prilagodim ponašanje tako da se ne dogode sledeći put.Svaki dan nam donosi nove lekcije koje treba da naučimo a obično ne stignemo da razmislimo o njima jer imamo previše obaveza.

#3. Šta sam čitao/slušao/gledao?

Ovde zapisujem bilo koji interesantan sadržaj koji sam konzumirao prethodni dan. To može biti neki film, knjiga koju čitam ili audio knjiga koju slušam. Ovde zapisujem i niz koji ostvarujem, recimo koliko dana za redom sam meditirao i slično. Važno je da pazimo kakvom smo sadržaju izloženi svakodnevno i odgovorom na ovo pitanje povećavam svesnost vezano za ovo.

Sada

#4. Zbog čega sam zahvalan sada?

Zahvalnost nam omogućava da postanemo svesni svih blagoslova koje imamo u životu a koje često ne primetimo tokom dana.

Ovo pitanje sam podelio na 4 dela, u skladu sa preporukom Tima Ferisa:

  • Zahvalan sam za neki događaj koji se dogodio juče
  • Zahvalan sam za nešto sitno, što inače podrazmevamo (na primer moju omiljenu stvar Nes kafu)
  • Zahvalan sam zato što sam upoznao neku osobu u prošlosti za koju smatram da mi je na neki način pomogla u životu
  • Zahvalan sam za neku priliku koju imam danas

Danas

#5. Kako treba da se odvija današnji dan

Ovde u nekoliko rečenica opišem kako očekujem da se odvija današnji dan. Sebi pričam priču šta treba da se dogodi da bi sve bilo dobro. Ovo je vezano za nešto što se zove mentalni modeli, o čemu ću pisati u nekom od sledećih objava.

#6. Stvari kojima se radujem

Iščekivanje nečega je često mnogo lepše od samog događaja. Ovde navedem ako nešto iščekujem sa radošću da će se dogodi. Često se dešava da to budu vrlo jednostavne stvari kao što je pripremanje špageta sa mesom sa mojom decom.

#7. 3 najvažnije stvari koje treba da uradim danas

Ovde navodim 3 najvažnije stvari koje treba da uradim tokom dana.

==

Dnevnik možete pisati na različite načine, a najvažnije je da počnete. Prethodno navedena pitanja ne moraju biti uopšte važna za vas i ukoliko želite, možete smisliti neka nova ili jednostavno pisati na praznoj stranici papira.

Objave povezane sa temom ovog bloga:

 

 
Izdvojene obuke