7 stvari u kojima su štampane knjige bolje od elektronskih

7 stvari u kojima su štampane knjige bolje od elektronskih

O prednostima elektronskih knjiga sam već pisao na ovom blogu. Međutim, dok sam juče šetao sa svojom decom Podgoričkim sajmom knjiga, počeo sam da razmišljam zbog čega su štampane knjiga ipak opstale i kako se čini, biće tu još dugo vremena. Razmislite malo kada ste poslednji put kupili u prodavnici CD sa muzikom? Praktično više i nemamo uređaje, izuzimajući auta, gde se sluša muzika sa CD-ova.

U nastavku pogledajte koje su prednosti, barem kako ih ja vidim, štampanih knjiga u odnosu na elektronske:

1) Štampane knjige nas stalno podsećaju da su tu

Kada kupimo elektronsku knjigu preko Amazona ona se učita na naš uređaj i možemo da je vidimo jedino ako otvorimo aplikaciju za čitanje. Sa druge strane, štampane knjige zauzimaju fizički prostor, a sve što zauzima prostor, privlači nam i pažnju. Često mi se desilo u poslednjih nekoliko godina da se odlučim za čitanje neke knjige samo zato što sam je ugledao na svojoj polici. Na određeni način knjiga "gleda" u nas i stvara obavezu čitanja.

2) Mnogo je lepši osećaj dok ih čitamo

Čitanje štampane knjige uključuju mnogo više naša čula od gledanja u ravni ekran tableta ili mobilnog telefona. S obzirom da imaju tri dimenzije, te da je potrebno više se fizički uključiti u smislu listanja stranica i držanja knjige, osećaj čitanja je mnogo lepši.

3) Ne postoji ništa drugo što nam odvlači pažnju

Dok čitamo štampane knjige, ne možemo ništra drugo da radimo osim čitanja. Sa druge strane, kada čitamo na elektronskim uređajima tu se nalaze brojne notifikacije koje nas ometaju i odvlače pažnju. Za jutarnje čitanje, uvek kada sam u prilici, biram štampanu knjigu, jer pokušavam da ne upotrebljavam elektronske uređaje u prvih sat vremena dana.

4) Čitamo ih na drugačiji način koji omogućava da manje preskačemo

Internet nas je naučio da stvari čitamo selektivno. Uglavnom čitamo naslove i podnaslove, pa tek ako se zainteresujemo, čitamo tekst. Sa štampanim knjigama je drugačije. Navikli smo da ih čitamo bez preskakanja. Čak znam mnoge ljudi koji kada počnu da čitaju knjige ne žele da prestanu dok je ne pročitaju do kraja, čak i ako pomisle da knjiga nije dobra. Jednostavno imamo drugačiji odnos prema štampanom tekstu.

5) Možemo praviti beleške rukom čime više uključujemo mozak

Kada naiđem na nešto važnu u štampanoj knjizi obično uzmem post-it nalepnicu i zapišem pored samog teksta svoja razmišljanja. Brojna istraživanja su pokazala da mnogo više uključujemo mozak kada pišemo olovkom na papiru od kucanja na računaru, tako da ono što zapišem, čini se ima veću vrednost.

6) Lakše možemo označiti nešto što nam je važno

S obzirom da su štampane knjigi fizički proizvod, mnogo lakše možemo označiti gde smo stali sa čitanjem ili nešto čemu želimo da se vratimo kasnije. Opet se vraćam na ono što sam rekao na početku bloga, a to je da nam fizičke stvari privlače pažnju. Kada god pogledam u štampanu knjigu u kojoj se nalazi olovka na mestu gde sam stao, to me podseća da nisam završio sa čitanjem te knjige.

7) Štampana knjiga je poklon sa kojim ne možemo pogrešiti

Kada su u pitanju pokloni, štampane knjige skoro da su nezamenjiva stvar, a kada malo bolje razmislim nisam nikada nikome poklonio elektronsku knjigu, bez obzira što postoji takva opcija na Amazon-u. Jednostavno, osećaj nije isti.

Pitanje za vas: Da li vi znate još neki razlog zbog čega su štampane knjige bolje od elektronskih? Komentare možete ostaviti ispod.


Dopada vam se ovaj blog?

Prijavite se ovde kako bi dobijali moj blog elektronskom poštom. Poslaću vam kalendar napravljen u Excel-u za 2017. godinu kao znak zahvalnosti.

Ažurirano: 07.05.2017


© Copyright 2020. All Right Reserved. by InfoBit

na vrh