Kako da deca manje vremena provode uz ekrane

Kako da deca manje vremena provode uz ekrane

Kada dođemo umorni sa posla, najlakše je detetu dati da gleda u neki ekran kako bi se mi malo odmorili. To je potpuno u redu, ali često se dešava da to malo pređe u čitavo popodne. Jedno popodne nije nikakav problem, ali ako nismo svesni toga, vrlo lako popodne pređe u dane, dani u mesece a meseci u godine.

U nastavku pogledajte nekoliko predloga o tome kako možete pomoći detetu da manje gleda u ekran tokom dana i provodi kvalitetnije svoje vreme:

1) Dajte primer svojim ponašanjem

Pre nekoliko godina sam mom sinu krenuo da pričam kako ne treba toliko da gleda u telefon, a on mi je rekao "Ali tata, ti stalno gledaš". Narednih dana sam dosta razmišljao o tome, i shvatio sam da je potpuno u pravu. Deca često rade slične ili iste stvari kao roditelji i naš je zadatak da im svojim ponašanjem damo primer, koji je u skladu sa onim kako želimo da se oni ponašaju.

Od tada sam uveo nekoliko rituala kojima sam značajno smanjio vreme koje ja provodim uz telefon kada sam kod kuće:
  • Ne unosim telefon u spavaću sobu
  • Trudim se da ga ne nosim sa sobom kada idemo napolje da se igramo
  • Isključujem notifikacije za mail, Slack, Asana-u i ostale programe koje svakodnevno koristim

2) Isplanirajte vreme sa decom

Lako je detetu reći da ostavi telefon i da ide da radi nešto drugo. Ono što je mnogo teže, ali dugoročno mnogo vrednije, je da osmislimo vreme sa našom decom tako da oni ne žele da gledaju u ekran.
Postoji izreka koja kaže da se ono što se planira i ostvari. Pokušajte da planirate aktivnosti sa vašom decom svako popodne, pa makar to bilo i pola sata, koje će podrazumevati da radite nešto zajedno i naravno ne gledate u ekran.

Neke od ideja su:

3) Postavite prihvatljive granice

Razgovarajte sa detetom i objasnite mu zbog čega nije dobro da mnogo vremena provodi gledajući u ekran. U zavisnosti od uzrasta, ovo može biti prilično teško za objasniti i ono što može da vam pomogne jesu primeri koje možete naći u medijima gde se navode neke neprijatne stvari koje su se desile deci koja su puno provodila vreme uz telefon ili kompjuter.
Ono što još možete da uradite jeste da napravite igru od svega toga. Ideju sam dobio čitaju knjigu Esencijalizam, u kome autor navodi kako je značajno smanjio vreme koje njegova deca provode uz telefon, tako što je uveo da dete može da kupi pola sata gledanja u ekran za određeni iznos koji mora prethodno da zaradi radeći nešto korisno u kući. Na primer, ako pospremi svoju sobu dobije 50 centi koje onda može da sačuva, ili može da ih potroši tako što će ih dati roditelju da bi narednih pola sata gledao YouTube.

U današnje vreme je vrlo teško objasniti detetu da ne treba previše vremena da provodi uz neki od uređaja, jer gde god da se okrenemo, neko gleda u telefon ili laptop. Mislim da je umesto toga, mnogo bolje proaktivno osmisliti aktivnosti koje će mu biti zanimljive od YouTuba-a i igrica, a koje možemo zajedno sa njima da radimo.

Ažurirano: 20.11.2017


© Copyright 2023. All Right Reserved. by InfoBit

na vrh