Kako da isplanirate 2024. na jednoj stranici

Kako da isplanirate 2024. na jednoj stranici

Kako da isplanirate 2024. na jednoj stranici

Početak godine je idealno vreme da isplanirate godinu pred vama. Na koji god način radili planiranje, dobro je da imate neku vrstu dokumenta koja će biti rezime svega što ste planirali, kao i alat koji možete koristiti svakodnevno kako biste sebe podsetili šta je to što želite da ostvarite, čitajući ga svakoga jutra. 
Ovakav dokument mode da bude dobra polazna tačka za planiranje godine, meseci i nedelja tokom 2024.

Imajući prethodno u vidu, predlažem da na početku godine napravite dokument koji možete nazvati 2024. godina na 1 stranici. 

2024. na jednoj stranici će vam omogućiti:

  • Da se bolje povežete sa ciljevima koje želite da ostvarite
  • Da lakše planirate čitavu godinu i naravno kasnije mesece i nedelje
  • Da tokom čitave godine ostanete fokusirane na stvari koje smatrate da su najvažnije za vas

U nastavku možete da pročitate na koji način i vi možete da napravite ovakav dokument i na koji način možete da ga koristite:

1. Korak = Napišete naslov


Važno je da napišete naslov dokumenta koji će simbolizovati da je ovo vaš dokument. Moj predlog je da naziv bude: Ime i prezime 2024. na 1 stranici (verzija 1.1.2024.).
Primer:
Željko Popović 2024. na 1 stranici (verzija 1.1.2024.)

2. Korak = Napišite pregled ciljeva za 2024.


Moje višegodišnje iskustvo u postavljanju ciljeva jeste da treba da ih imate što je moguće manje, kako biste povećali verovatnoću da ih zaista i ostvarite. Na primer, ja ove godine imam samo 3 cilja za koja se nadam da ću ih ostvariti. 
Predlažem. Da ciljeve navedete u formi bočkica i to na sledeći način:
Iskažete šta želite da ostvarite u jednoj rečenici, a nakon toga objasnite, pre svega sebi koji je mogući glavni izazov kada je u pitanju ostvarivanje cilja i nešto što smatrate da je važno za ostvarenje cilja.
Primer:
Imati 95 kg i ostati oko te težine. Trenutno imam 108 kg. Mislim da će mi trebati taman negde do septembra da dođem do ove težine ali to je OK. U suštini samo treba da radim ovo što sam radio da bih smršao sa 124 kg na 104 kg. Ništa strašno. Samo disciplina i manje jela subotom.

3. Korak = Stavite sebe u poziciju da je kraj godine te da ste ostvarili ciljeve


Jean od najboljih načina da se povežete sa ciljevima koje ste postavili i zaista ih ostvarite jeste da opišete kako ćete se osećati kada ostvarite ciljeve i da probate da proživite ta osećanja u sadašnjem trenutku. Znam da ovo može da zvuči malo Wu Wu, ali vam predlažem da probate. 
Ovo je jedan način na koji ćete se povezati sa ciljevima. 
Drugi način jeste da opišete put kojim ćete ostvariti cilj. U nekoliko rečenica napišite korake koje ćete preduzeti da biste ostvarili ono što želite. Ovo je i dobar način da proverite koliko vam je u ovom trenutku jasno kako ćete ostvariti cilj. 
Šta da radite ukoliko ne znate šta da napišete?
Sve je u redu. Ukoliko ste postavili velike ciljeve normalno je da u ovom trenutku ne znate kako ćete ih ostvariti. Zbog toga ovaj dokument treba da posmatrate kao radnu verziju koju dopunjavate i menjate tokom godine. Upisaćete korake i plan kada ih bude razradili.
Primer:
Imam 95 kg i ne oscilujem previše. Trebala mi je čitava godina ali sam uspeo. Nije bilo teško. Samo sam odlučio da primenjujem ono što govori Tim Feris i što mi je prethodno donelo rezultate. Napravio sam pregled broja dana tokom kojih treba da se pridržavam dijete i to je uspelo. Ubacio sam i vežbanje kod kuće. Koristim KettleBell i sve radi kako treba. Ne gubim previše vremena i stižem i da vežbam. Tako sam radio cele godine. Lako je bilo pridržavati se dijete kada sam imao dodatni motiv da stavljam štrikove na aplikaciji. 

4. Korak = Stavimo sebe u poziciju da se završio Q1 te da smo uradili sve što je bilo potrebno u ovom kvartalu


U prethodnom deli dokumenta smo smo se stavili u poziciju da je kraj godine i opisali šta se dogodilo. Hajde sada da stvari pogledamo malo detaljnije i da opišemo šta se dogodilo na kraju Q1 (prvog kvartala). 
Na sličan način kao i za prethodni deo dokumenta treba da opišemo kako se osećamo na kraju Q1 i šta smo uradili tokom ovog perioda da bismo ostvarili ciljeve. 
Ovo treba da nam kreira koliko god je moguće jasnu sliku šta ćemo da radimo naredna 3 meseca, te da na osnovu toga planiramo mesece, nedelje i dane. 
Primer:
Držanje dijete ide bez problema. Motivisan sam. Odmah sam tokom prve nedelje jaunara počeo da vežbam i to je super. Vežbao sam malo na kopaoniku jer sam dosta hodao i penjao se uz i niz stepenice. Momentum sam napravio tako što sam se držao dijete poslednji dan na Kopaoniku. Vežbam 4X nedeljno i to uz redovnu ishranu daje odlične rezultate. 

==

U želji da vam olakšamo stvari kreirali smo šablon za vas koji možete da preuzmete i odmah počente sa planiranjem. 
Šablon je kreiran u Word-u tako da možete da ga popunjavate elektronski ili da ga odštampate i popunite rukom. 

Preuzmite šablon potpuno besplatno ovde.

==

U koje formatu možete da napravite ovaj dokument


Smatram da je idealno da oval dokument napišete rukom a kasnije da ga prekucate u neku od aplikacija za kreiranje i čuvanje digitalnih beležaka koju koristite. 
Pisanje rukom će vas svakako usporiti što je dobra stvar, jer je još uvek početak godine i imate dovoljno vremena da isplanirate sve stvari koje želite da uradite ove godine. 
Sa druge strane, imati ovakav dokument samo u pisanoj formi nije dovoljno praktično jer ćete želeti da bude stalno uz vas, te da možete da ga menjate u skladu sa situacijom, što nije uvek moguće ukoliko je potrebno da pronađete papir. 
Naravno, uvek postoji varijanta da dokument napišete rukom i da ga sačuvate kao slika ili kao skenirani dokument i na taj način mu pristupate kada god je to potrebno. 

Kako treba da koristite ovaj dokument


Podsetite sebe nekoliko puta nedeljno šta je to što želite da ostvarite
Nakon što je dokument sačuvan u nekoj od aplikacija za čuvanje beležaka predlažem da ga barem nekoliko puta nedeljno čitate svako jutro kako ne biste zaboravili šta je to što želite da uradite.


Planirajte godinu, mesece i nedelje u skladu sa ovim dokumentom
Kada ste kreirali dokument, predlažem da uvek bude ispred vas kada želite da isplanirate naredne vremenske periode. 
Na primer, želite da isplanirate januar, pročitajte šta ste napisali da ćete ostvariti tokom Q1 i onda planirajte aktivnosti tako da zaista to i ostvarite.


Naučite tako da budete bolji sledeće godine
Tokom godine će se verovatno događati različite odstupanja od plana i ciljeva koje ste postavili u ovom dokumentu. Dobro je da tokom godine beležite sve što se događa i naučite na osnovu toga tako da budete bolji sledeće godine. Predlažem da imate dodatni dokument gde ćete sve ovo beležiti kako bi već kreirani dokument zaista ostao na 1 strani.


Kreirajte nove verzija na kraju svakog kvartala
Na kraju svakog kvartala napravite novu verziju dokumenta i opišite šta se dogodilo. Obavezno u naslovu napišite koja je verzija dokumenta. Uporedite sa početnom verzijom, razmislite kako se stvari odvijaju i prilagodite ponašanje. 
==
Prvi korak ka uspešnoj godini jeste da vam bude jasno šta je to što želite da ostvarite. Možda najjednostavniji način da vam stvari postanu jasne jeste da kreirate dokument 2024. na 1 stranici. 
==
U želji da vam olakšamo stvari kreirali smo šablon za vas koji možete da preuzmete i odmah počente sa planiranjem. 
Šablon je kreiran u Word-u tako da možete da ga popunjavate elektronski ili da ga odštampate i popunite rukom. 

Preuzmite šablon potpuno besplatno ovde.

 

 

 

Izdvojene obuke