Kako da se pripremite za odlazak na odmor ove godine (i ne radite dok ste na odmoru)

Kako da se pripremite za odlazak na odmor ove godine (i ne radite dok ste na odmoru)

Odlazak na odmor je jedna od najvažnijih stvari koju treba da priuštite sebi tokom godine. Odmor je neophodan kako biste obnovili energiju i bili u mogućnosti da vrhunski obavljate sve tada tek tokom godine i na privatnom i na poslovnom planu.

Zbog toga je važno da odmor zaista bude odmor a ne vreme kada radite za laptopom i javljate se na telefon van svoje kancelarije.

Ovo je naravno sasvim moguće ukoliko se malo potrudite i pre odmora napravite plan kojeg ćete se držati do odlaska na odmor.

Pročitajte u nastavku kako ovo možete da uradite:

#0. Budite svesni da nećete završiti sve stvari pre odlaska na odmor

Važno je da imate jasna očekivanja prema samome sebi. Bez obzira na vašu želju, nije realno da ćete pre odmora završiti sve stvari i obaveze koje imate. Uspećete da završite deo obaveza, a vaš je zadatak da uočite koje su najvažnije i da njih završite.

#1. Odredite datum kada želite da idete na odmor

Kako nas uči naš dragi Stiven Kovi, uvek treba početi misleći na kraj. Odnosno, prvo što treba da uradite jeste da odredite datum kada želite da idete na odmor. Kada odredite datum, onda imate i jasan rok do kada treba da završite sve važne stvari da biste na miru otišli i postigli da ne radite dok ste na odmoru.

#2. Potvrdite sa kolegama i pretpostavljenima da je termin u redu

Kada odredite datum, potvrdite sa pretpostavljenima i kolegama da je u redu da u tom terminu idete na odmor. Predlažem da prvo najavite kolegama i sa njima dogovorite da je u redu termin, a nakon toga i sa pretpostavljenima. Razlog zbog čega treba prvo da se dogovorite sa kolegama jeste što će najčešće uspešna priprema za odlazak na odmor, kao i mir tokom odmora zavisiti mnogo više od njih, a mnogo manje od pretpostavljenih.

#3. Kreirajte događaj u kalendaru

Nakon što ste potvrdili da je termin u redu, sledeće što treba da uradite jeste da taj termin unesete u kalendar tako da može stalno da vam bude pred očima i podseća vas do kada treba da završite stvari, te na koji način treba da planirate obaveze u narednom periodu. Predlažem da ovo upišete u neki kalendar koji se sinhronizuje tako da možete na svakom uređaju da vidite ovaj datum. Moj izbor je Google kalendar.

#4. Definišite šta apsolutno mora biti završeno

Sada je došlo vreme da kreirate plan. prvi korak je da odredite šta apsolutno mora biti završeno pre nego što krene na odmor. Možete postaviti sebi seldeće pitanje: “Koje stvari, ako ništa drugo ne bude završeno, će učinit da mogu mirno da odem na odmor?” Ovde možete pozvati u pomoć i Paretov princip (80/20). Možete sebi postaviti pitanje: “Kojih 20% stvari od svega što bih mogao da završim do odlaska na odmor će učiniti da mogu mirno da odem na odmor?”

#5. Napravite plan kako da završite prethodno definisane stvari

Kada ste odredili šta apsolutno mora biti završeno, vreme je da napravite plan na koji način ćete zaista i završiti te stvari. Već sam na ovom blogu pisao o tzv. “5 koraka” koje možete iskoristiti za kreiranje plana. Uzmite papir i olovku (moj omiljeni alat) ili bilo koju aplikaciju ili program koji koristite i za svaku stavri ispišite kojih 5 koraka treba da uradite da biste je završili. Kada ste ovo uradili, isplanirajte u kojim intervalima dana u naredniom periodu ćete realizovati ove korake, odnosno definišite blokove vremena. Sada je samo potrebno da se držite ovog plana, što je naravno lako reći a vrlo teško uraditi.

#6. Uradite negativnu vizuelizaciju

Ova vežba je možda najvažnija stvar koju možete da uradite. Zamislite sebe na odmoru i postavite sledeće pitanje: “Ko može da me pozove, ili da mi pošalje e-mail i na taj način učini da ne mogu da uživam u ostatku odmora?”. Dakle, prvo definišite koja je to osoba, odnosno koje su to osobe. Nakon toga razmislite šta te osobe mogu da traže kod vas. Kada to uradite, napravite plan kako možete da sprečite da se te stvari dogode. Ovde može dosta da vam pomogne iskustvo od prethodnih godina. Razmislite koje stvari su se događale i šta je bilo problem.

Neki od kandidata za ovakve stvari mogu biti:

- Pretpostavljeni vam je poslao broj na Viber pre nedelju dana sa kontaktom osobe koju ste zaboravili da pozovete

- Obećali ste kolegi da ćete završiti nešto i zaboravili ste na to

- Klijentu treba da pošaljete zapisnik sa sastanka na osnovu koga će vam dostaviti odrede informacije

- Email od pre dve nedelje na koji treba da odgovorite u roku koji se poklapa sa trećim danom vašeg odmora

#7. Imajte “zlatnog kolegu” u slučaju incidentne situacije

Bez obzira na sav vaš trud, postoji ipak određena šansa da će se dogoditi neka incident na situacija sa kojom ćete biti na određeni način uvezani. U ovakvim situacijama vam je potreban neki kolega koga možete da pozovete kako bih vam pomogao. naravno, najlakše je da ovo bude neko kome ste vi prethodno pomogli i sa kime imate dobar odnos. Međutim, bez obzira na kvalitet odnosa važno je da ovo jasno iskomunicrate i da imate pristanak kolege. Doslovno recite: “Ukoliko se dogodi neki incident siguran si da mogu da te pozovem da preuzmeš to tako da ja ne bih brinuo dok sam na odmoru?”

#8. Pametno upravljajte novim obavezama i zadacima

Vrlo je važno da budete realni kada su u pitanju nove obaveze i zadaci koji se javljaju od trenutka kada ste odredili kada želite da idete na odmor. Ovde je skoro uvek najbolje da kažete “NE” svim novim obavezama, ili da postavite razuman rok koji podrazumeva rad nakon što se vratite sa odmora. Međutim, ovo neće uvek biti moguće i moraćete određene obaveze ipak da prihvatite. Kada ih prihvatite treba da uradite istvu stvar koju ste već uradili sa obavezam koje ste zaključili da morate da završetku, a to je da odredite 5 koraka koji će vam pomoći da uradite ove stvari, te da isplanirate vreme kada ćete realizovati korake.

#9. Osmislite koje stvari ćete raditi na odmoru

Mnogo lakše je raditi stvari kada ste motivisani nagradom koja sledi. Sve prethodno ćete mnogo lakše realizovati kada imate nešto čemu ćete se radovati i što iščekujete. Ukoliko planirate da otputujete, često gledajte slike mesta gde idete, videe i pišite u dnevniku koje stavri ćete raditi kada dođete na odmor. Ukoliko ostajete kod kuće, napravite spisak knjiga koje ćete pročitati i filmova koje ćete gledate te obroka koje ćete pripremati.

Ažurirano: 05.06.2022


© Copyright 2023. All Right Reserved. by InfoBit

na vrh