Kako da vežbate vašu prezentaciju kada napravite slajdove

Kako da vežbate vašu prezentaciju kada napravite slajdove

Kako da vežbate vašu prezentaciju kada napravite slajdove

Photo by Alex Litvin on Unsplash

Veoma je važno da vežbate vašu prezentaciju pre nego što je izvedete. Poenta vežbanja nije da naučite napamet šta treba da kažete, već da omogući da dobro poznajete materijal koji izlažete.

Glavni ishodi dobro uvežbanje prezentacije će biti:

 • Veća povezanost sa publikom koja vas sluša
 • Vaša veća uključenost u samu prezentaciju
 • Tečnije i bolje izlaganje

U nastavku su koraci koje možete da realizujete da biste što bolje uvežbali vašu prezentaciju:

#0. Odvojite dovoljno vremena za vežbanje

U idelanoj situaciji potrebno je da imate barem nekoliko dana za vežbanje prezentacije koju ste napravili. Znam da često pravite prezentacije u poslednji čas, što je svakako slučaj i sa mnom, ali treba da se potrudite da vam ostane barem dva dana nakon što napravite sve slajdove da možete da provežbate.

#1. Ispričajte prezentaciju pred nekim

Ukoliko postoji mogućnost, prezentaciju treba da ispričate pred osobom koja je dobar prezenter ili pred nekim ko u određenoj meri reprezentuje publiku koja će slušati vašu prezentaciju. Nakon što ispričate prezentaciju važno je da dobijete iskreno mišljene i predloge za unapređene od osobe koja vas je slušala. Ukoliko želite da odete korak dalje možete odštampati slajdove i dati ih onome ko vas sluša pre nego što počnete i zamoliti ga da označi na slajdovima stvari koje eventualno treba da izmenite.

Mogući problem može biti učtivost osobe koje vas je slušala, odnosno situacija gde možda neće želeti da kaže svoje iskreno mišljene o prezentaciji. U tom slučaju, možete postaviti nekoliko pitanja i posredno saznati šta misli o prezentaciji.

Neka od korisnih pitanja koja možete postaviti osobi koja vas je slušala su:

 • Na kojim mestima mislip da si bio najuključeniji u tok prezentacije?
 • Da li postoje neki delovi koji nisu jasni?
 • Da li je bolje reći .... umesto ....?

#2. Pripremite skraćenu verziju prezentacije

Postoje situacije gde ćete imati manje vremena za izlaganje nego što ste predvideli. Moguće je da postoje tehnički problemi, a može da se dogodi da dobijete niz pitanja tokom prezentacije i da onda ostane znatno manje vremena. Zbog ovakvih situacija dobro je pripremit i skraćenu verziju prezentacije. Osim što ćete biti spremni za prethodno navedene stvari, priprema skraćene verzije će od vas zahtevati da se još dublje pozabavite materijalom koji treba da prezentujete i dodatno ga utvrdite i budete još sigurniji tokom izlaganja.

Skraćenu verziju prezentacije možete napraviti prateći sledeće korake:

 • Definišite tačno poentu vaše prezentacije
 • Prođite kroz sve slajdove i ocenite da li svaki od njih doprinosi objašnjenu poente ili samo dodatno opsiuje nešto što ste već naveli
 • Isključite sve slajdove koji samo dodatno opisuju ono što ste već naveli

#3. Doterajte slajdove

Dobro je da više puta prođete kroz slajdove nakon što mislite da ste zavšrili prezentaciju. Svaki ponovni prolazak i mala doterivanja će učiniti da utvrdite sadržaj koji prezentujete i učinite ga boljim.

Neka od pitanja koja možete sebi postaviti kada prolazite kroz slajdove su:

 • Kako mogu smanjiti količinu teksta na ovom slajdu?
 • Kako tekst mogu zameniti slikom?
 • Da li su slajdovi usaglašeni?
 

#4. Vežbajte prezentaciju u Slideshow-u modu

Slideshow mod je u stvari pogled vaše publike na prezentaciju. Dobra stvar kada vežbate u ovom modu je što ne možezte videti beleške kod pojedinih slajdova koje ste eventualno kreirali i što ne vidite koji slajd dolazi sledeći. Na ovaj način ćete naterati sebe da još bolje naučite sadržaj koji izlažete ali i da primetitie na kojim delovima prezentacije treba još da radite. Predlažem da imate papir i olovku kod sebe dok vežbate na ovaj način kako biste mogli da zapišete sve stvari za koje zaključite da su važne. Ono što još možete da uradite jeste da uključite snimanje prezentacije u PowerPoint-u i onda tokom prezentacije da iskomentarišete važna mesta te da posle pregledate snimak.

#5. Snimite sebe dok izlažete mobilnim telefonom

Nanižite nekoliko knjiga, postavite vaš mobilni telefon i uključite snimanje. Dobro je da budete u stojećem položaju i da izlažete kao što ćete to raditi i uživo na prezentaciji. Nakon što završite snimanje važno je da pregledate snimak i obratite pažnju na nekoliko stvari:

 • Kakve izrare lica pravite dok prezentujete
 • Kakve pravite gestove rukama
 • U kojim delovima prezentacije ne delujete prirodno ili opušteno
 • U kojim delovima prezentacije deluje da ne vladate materijalom

Kada uočite prethodno naveden stvari, odvojite vreme i unapredite ih.

#6. Ispričajte prezentaciju bez slajdova

Još jedna stavr koju možete da uradite na kraju jeste da ispričate vašu prezentaciju bez slajdova. Slajdovi treba da budu samo vaše pomoćno sredstvo da preneste poruku, a nikako podsetnik za materijal koji izlažete. Zbog toga je važno da ste u stanju da ispričate prezentaciju i na ovakav način. Opet je bitno da imate pored sebe papir i olovku kako biste zabeležili mesta koja zahtevaju unapređene.

 
Izdvojene obuke