Kako možemo da promenimo sebe (u 5 koraka)

Kako možemo da promenimo sebe (u 5 koraka)

Svako od nas može da se promeni i možemo da postanemo drugačija osoba nego što smo u ovom trenutku.

Ovaj proces je vrlo jednostavan ali nije lak za realizaciju i zahteva svakodnevnu posvećenost.

U nastavku možete da pročitate kroz kojih 5 koraka treba da prođe svako od nas kako bi se promenio kao osoba:

#1. Postanemo svesni da imamo lični identitet (kako vidimo sebe)

Način na koji vidimo sebe kao osobu je naš lični identitet. On je često rezultat našeg ponašanja, okoline, ljudi sa kojima provodimo vreme i mnogih drugih stvari.

Važno je da razumemo da naš lični identitet uopšte ne mora da odgovara tome kakvi smo mi zaista. Dakle, to što mi mislimo da smo određena osobe, to ne mora uopšte da bude istina.

Pogledajte nekoliko primera ispod:

Lični identitet: Ne umem da popravljam stvari po kući

Možemo da mislimo da smo osoba koja ne ume da popravlja stvari po kući i zbog toga stalno zovemo različite majistore kada se nešto pokvari.

Međutim, to uopšte ne mora da bude istina, ali pošto svaki put zovemo majistora, jednostavno sebi potvrđujemo da je to tako.

Lični identitet: Loš sam u odnosima sa ljudima

Možemo smatrati sebe kao osobu koja je loša u građenu odnosa sa drugim ljudima, te kao rezultat toga da uopšte ne pokušamo da stupimo u kontakt sa nekim za koga smatramo da bi bilo vredno izgraditi odnos.

Bez obzira što to verovatno nije istina, mi i ne pokušamo da uspostavimo kontakt i sebi potvrđujemo da smo loši u građenu odnosa.

Lični identite: Nemam vremena da se pravilno hranim

S obzirom na sve obaveze koje imamo vrlo je lako pomisliti kako nemamo vremena da se posvetimo sebi i krenemo redovno da vežbvamo i pravilno se hranimo.

Kao rezultat toga uveče naručimo picu jer smo ionako čitavi dan bili u gužvi.

#2. Razumemo da se ponašamo u skladu sa ličnim identitetom

Naš mozak se trudi da nam štedi energiju. Zbog toga nas podržava da se ponašamo u skladu sa našim identitetom, bez obzira što to ne mora da bude istina.

Svako od nas ima tendenciju da se fokusira na negativne stvari koje se događaju, pa samim tim se uvek više fokusiramo na loše poteze i negativne reakcije koje napravimo. Kada se fokusiramo samo na ove negativne stvari dodatno potvrđujemo ta naša negativna ponašanja, te potvrđujemo identitet koji prouzrokuje ta ponašanja.

Naš je zadatak da uočimo ponašanja koja su posledica našeg trenutnog identiteta i da razmislimo o njima. Treba da uočimo da li je određeno ponašanje za koje zaključimo da je negativno, posledica toga što mislimo da smo mi takva osoba, koja se ponaša na takav način. Kada zaključimo da to jeste slučaj, ne treba sebe da osuđujemo, već samo da to primetimo.

Pogledajte primer ispod:

Neodmerena komunikacija sa detetom = zaključimo da ne možemo da kontrolišemo naše ponašanje

Budemo dobro raspoloženi čitavog dana i onda uveče, kada potrošimo snagu volje i postanemo umorni, neodmereno odreagujemo u komunikaciji sa našim detetom. Kada to uradimo, pomislimo kako smo osoba koja nije staložena i koja u određenim trenucima ne može da kontroliše svoje ponašanje.

Umesto prethodnog, možemo za trenutak da zastanemo i da se prisetimo svih dobrih stavri koje smo uradili tokom dana i o njima razmislimo, te zaključimo da smo ipak OK.

#3. Definišemo kakva osoba želimo da postanemo (definišemo novi identitet)

Sledeće što treba da uradimo jeste da definišemo kakva osoba želimo da postanemo. Ovde treba ići u detalje jer je život svakog od nas veoma kompleksna i različita oblasti kao što su posao, finansije, porodica, zdravlje, hobiji i druge.

Dobra vežba koja može da nam pomogne u tome da opišemo kakva osoba želimo da postanemo jeste da napišemo govor na našoj sahrani. Siguran sam da ovo može da zvuči morbidno, ali ovu vežbu preporučuje Stiven Kovi u “7 navika uspešnih ljudi”. Ideja je da napišemo šta bismo voleli da svako od nama dragih osoba kao što su članovi porodice, kolege ili prijatelji kaže o nama na našoj sahrani.

Ovakav govor može da nam pokaže kakva osoba želimo da postanemo.

#4. Počnemo da se ponašamo kao osoba koja želimo da postanemo

Jedini način da postanemo nova osoba jeste da svakodnevno dokazujemo sebi (odnosno našem mozgu) da smo mi već postali ta nova osoba. To možemo da uradimo tako što ćemo svakog dana raditi stvari koje inače radi osoba koja želimo da postanemo.

Dakle, skakog dana treba da ostvarujemo male pobede.

Pogledajte ispod nekoliko primera:

Želimo da postanemo osoba koja se umereno hrani jer želimo da izgubimo kilograme?

Male pobede: ne kupimo hleb sledeće jutro, sledećeg dan posle toga jedemo samo 3x, sledećeg dana ne pojedemo kolač koji nam ponudi kolegeinica na poslu, sledećeg dana pojedemo zelenu salatu umesto pečenog krompira,....

Želimo da postanemo osoba koja redovno vežba?

Male pobede: uplatimo teretanu, sledećeg dana odemo na trening posle posla, sledećeg dana kupimo bocu za vodu, sledećeg dana odemo na trening posle posla, sledećeg dana napravimo tabelu u Excel-u i počnemo da pratimo treninge,.....

Želimo da postanemo osoba koja čita knjige?

Male pobede: uočimo vreme kada možemo da čitamo, pronađemo mesto u stanu gde ćemo čitati, sledećeg dana u vreme koje smo odredili pročitamo nekoliko stranica, sledećg dana kupimo marker za stranice i stavite ga na mesto gde čitamo, ......

#5. Postajemo osoba kakva želimo da budemo

Kada počnemo da radimo svakoga dana stvari koje su u skladu sa tim kakva oosba želimo da postanemo, našem mozgu će vremenom biti lakše da uradi te stvari nego da ih ne uradi.

Ovo će učiniti da se promenimo i na kraju zaista postanemo takva osoba.

Ažurirano: 20.01.2022


© Copyright 2023. All Right Reserved. by InfoBit

na vrh