Zbog čega mrzim SMS poruke i šta radim sa njima

Zbog čega mrzim SMS poruke i šta radim sa njima

Pre nekoliko večeri sam razmišljao o obavezama za naredni dan. I kako se to obično desi, slučajno sam se setio da mi je jedan prijatelj poslao SMS pre nekoliko dana, u kome je predložio sastanak koji sam ja prihvatio. Proveravajući poruke, video sam da je sastanak zakazan za sutradan ujutru, te da ne mogu da odem na njega jer sam u međuvremenu dogovorio druge obaveze. Onda sam naravno morao da ga zovem kasno uveče i u poslednjem trenutku otkazujem dogovor.

Problem sa SMS porukama

Ovakve situacije mi se često dešavaju kada komunikaciju obavljam SMS-om i istina je da mrzim ovakav način komunikacije. Posebno u poslovne svrhe, iz sledećih razloga:

1. Ponekad uopšte ne vidim da mi je stigla poruka

Ukoliko sam duže vreme udaljen od telefona, i u međuvremenu mi stigne nekoliko poruka, desi se da uopšte ne primetim neku od njih. Tek dan ili dva dana kasnije vidim da je stigla, a tada je obično kasno da se odgovori

2. Ne mogu lako da ih prosledim

Često bi mi najlakše bilo da sadržaj poruke prosledim nekom drugom i na taj način delegiram zadatak ili pošaljem informaciju. Međutim, onda treba da dodam u poruci od koga je poslata a često i još nekoliko stvari. Sve to može da bude veoma zamorno.

3. Lako ih zaboravljam

Kao što sam već napisao u uvodu bloga, lako zaboravim obaveze ili informacije iz poruke

4. Nemam rutinu da ih povremeno pregledam

Za razliku od elektronske pošte, nemam naviku da periodično prolazim kroz poruke kako bih proverio da li sam nešto propustio

5. Teško se pretražuju

Kada mi je potrebna neka informacija koja se nalazi u nekoj od poruka koje sam primio uvek imam problem to da pronađem jer sistem pretrage nije tako dobar kao za elektronsku poštu.

6. Ne znam na koji način da završim konverzaciju

Da li vam se desilo da ne znate da li ste završili komunikaciju ili treba da dodate još jednu poruke sa sadržajem "Ok!" ili slično?

7. Lako napravim grešku u kucanju

Mislim da većina nas ima ovakvih problema...

Predlog rešenja

Naravno, postoje ljudi koji se odlično snalaze sa SMS porukama. Međutim, ja nisam jedan od njih ali pokušavam da se popravim. U poslednje vreme sam počeo da radim sledeće stvari kako bi postao efikasniji u korišćenju ovakvog oblika komunikacije:

1. Odmah umemorišem ime osobe koja mi je poslala poruku

Kada mi stigne poruka sa nepoznatog broja, odmah umemorišem ime i prezime osobe koja je poslala poruku. Ukoliko ne mogu iz sadržaja da saznam ime i prezime, pozovem osobu koja mi je poslala poruku.

2. Odmah upišem obavezu u kalendar

iOS 9 omogućava da automatski upišete u kalendar obavezu iz poruke, ukoliko je u sadržaju poruke datum i eventualno vreme. Na Androidu vam je za ovo potrebna dodatna aplikacija kao npr. Inviter

3. Odgovorim na poruku u najkraćem mogućem roku

Ovde pokušavam da poštujem zlatno pravilo produktivnosti koje kaže da sve stvari koje možeš da uradiš za manje od 2 minuta, uradiš odmah!

Objave povezane sa temom ovog bloga:

Objave povezane sa temom ovog bloga:

Ažurirano: 29.04.2016


© Copyright 2023. All Right Reserved. by InfoBit

na vrh