3 aplikacije koje koristim za digitalno kreiranje i čuvanje beležaka (2020. izdanje)

3 aplikacije koje koristim za digitalno kreiranje i čuvanje beležaka (2020. izdanje)

Photo by Kaleidico on Unsplash

Zbog čega bi bilo ko imao više aplikacija za kreiranje beležaka na svojim uređajima?

Zar nije to samo više posla?

Za mene su aplikacije alati i kao što na primer stolar ima više testera ili više burgija za različite namene, tako i ja koristim više aplikacija za kreiranje beležaka u zavisnosti od toga šta želim da radim.

U nastavku pogledajte koje aplikacije koristim praktično svaki dan:

#1. Drafts

Postoje situacije gde imam određenu ideju koju želim da zapišem, ili zadatak ili bilo šta drugo što mi padne na pamet. Onda se obično dogodi da otvorim aplikaciju za kreiranje beležaka koju trenutno koristim i počnem da razmišljam gde da smestim belešku, da li je bolje da je odmah upišem u aplikaciju za upravljanje zadacima ili možda u kalendar. Sve ovo oduzima određeno vreme i samo iskustvo upisivanja ponekad čini napornim.

Međutim, Drafts je upravo namenjen za ovakve situacije, gde ne moram da razmišljam o tim stvarima, već samo otvorim aplikaciju i počnem da kucam.

Kasnije tokom nedelje, sve beleške iz Drafts-a smeštam gde treba da se nađu, odnosno u kalendar, aplikaciju za upravljanje zadacima ili u druge aplikacije koje koristim za kreiranje beležaka.

Dobra stvar je što se prilikom startovanja aplikacije odmah otvori nova prazna beleška tako da ne razmišljam previše o tome gde ću smestiti belešku.

Beleške se mogu organizovati na razne načine kroz aplikaciju, ali ja trenutno ne radim ništa od toga, već sve beleške premestim u druge aplikacije gde onda nastavim da ih koristim.

Aplikacija ima odličan interfejs a posebno je lako podeliti sadržaj sa drugima. Prijateljica me je pozvala pre nekoliko dana da napišeme kratku preporuku za njen sajt. Ja sam uzeo telefon, otkucao u Drafts preporuku i u samo 2 klika poslao sadržaj porukom u Facebook messenger.

Ranije sam za ove potrebe koristio Google Keep ali nisam bio zadovoljan organizacijom ove aplikacije i nisam ni malo uživao dok sam je koristio što je za mene prilično važno

Konkretni primeri stvari koje sam upisao u Drafts poslednjnih nekoliko dana možete videti na slici ispod:

#2. Roam research

Kada kreiram sadržaj za svoje obuke obično prvog izlistam sve module koje smatram da treba da se nađu u obuci, a onda u okviru tih modula izlistam glavne delove, nakon čega kreiram sadržaj za svaki od tih delova.

U suštini razmišljam na nekoliko nivoa:

Nivo 1: Modul koji kreiram

Nivo 2: Glavni delovi koji treba da se nađu u tom modulu

Nivo 3: Sadržaj za svaki od glavnih delova

Sve ovo mogu na jednostavan način da ispratim pomoću Roam research aplikacije.

Svaka beleška počinje jednom bočkicom (bullet point-om) i onda odatle mogu da se kreiraju druge bočkice istog nivoa ili bočkice narednih nivoa.

Ono što ovu aplikaciju izdvaja od ostalih sličnih jeste automatsko kreiranje dvosmernih linkova. Na primer kada želim da u okviru određenog sadržaja navedem neku knjigu kao izvor, pri čemu u Roam research imam beleške za tu knjigu, dogodiće se sledeće:

 • Navedem knjigu kao izvor i onda od naziva knjige napravim link u aplikaciji koja vodi do beležaka za knjigu koji se takođe tu nalaze
 • U beleškama za knjigu se automatski napravi link prema beleški gde sam knjigu naveo kao izvor

Aplikacija koju sam dugo koristio ranije za ove potrebe bila je Workflowy koja je i dalje odlična ali sam iz razloga dvostrukih linkova izabrao da koristim Roam research

Konkretan primer za korišćenje Roam research možete videti ispod gde se nalazi početak outline-a moje nove obuke koju pripremam za PowerPoint:

#3. Notion

Za veliki broj stvari mi je potreban tzv "spoljašnji mozak" koji će da ih upamti i gde će biti smeštene tako da lako mogu da ih pronađem kada mi trebaju. Primer za ovo bi bile različite vrste računa ili priznanica koje mi mogu u nekom trenutku zatrebati.

Pored toga, svake nedelje kreiram veliku količinu sadržaja za različite namene:

 • Blog
 • Objave na društvenim mrežama
 • Kratki video tutorijali
 • Newsletter

Za sve ove stvari koristim Notion.

Aplikacije ima veliki broj mogućnosti i može se koristiti za različite stvari ali ja je uglavnom koristim za kreiranje i čuvanje sadržaja.

Beleške su organizovane u tzv Workspace-ove, što odgovara beležnicama u drugim programima slične namene kao što su Evernote ili OneNote.

Okruženje je vrlo lepo, moderno i svaka beleška može da ima svoju cover sliku i ikonicu, nešto slično profilima na društvenim mrežama.

Postoje različiti načini za unos podataka, kao i različite organizacije samih podataka (baza podataka, linkovi, tabela i mnogi drugi).

Beleškama se mogu dodati tagovi a dobra stvar je što na početku svake beleške možete definisati stvari koje ćete pratiti i upisivati tako da ih možete lakše pretraživati kasnije.

Na primer, za svaki blog koji pišem imam sledeće stvari koje unosim na početku:

 • kategorija kojoj link pripada (na primer produktivnost)
 • status bloga (na primer u radu)
 • link za sliku sa unsplash-a koju koristim za naslovnu sliku bloga
 • link programa koji mi omogućava prijavljivanje posetilaca na moj Newsletter

Aplikacija koju sam koristio ranije za ove potrebe je Evernote.

Ispod možete videti kako izgleda beleška u kojoj sam kreirao ovaj blog:

==

Beleške kreiram svaki dan u različitim formama i veoma mi je važno da različite aplikacije koje koristim budu jednostavne za korišćenje, da imaju lep izgled tako da mi je uživanje da ih koristim i da omogućavaju jednostavnu pretragu kasnije. Sve ovo sam dobio koristeći Drafts, Roam research i Notion.

Objave povezane sa temom ovog bloga:

 • 4 alata koja mi pomažu da zapamtim bilo šta
 • 7 alata koji će vas učiniti produktivnijim dok radite od kuće
 • 3 aplikacije koje će vam pomoći da lakše pišete sadržaj na engleskom jeziku
 • 3 aplikacije koje treba da imate na svom telefonu a sada ih verovatno nemate
 • Kako da brzo pronađete beleške iz poslovnog rokovnika pomoću Index-a
 • Kako da (skoro nikada) ne zaboravite bilo šta
 • 4 aplikacije koje možete koristiti za digitalno kreiranje i čuvanje beležaka
 • 5 stvari koje lakše možete uraditi na mobilnom telefonu nego na računaru
 • Kako da zapisujete beleške na poslovnom sastanku
 • 8 online alata koje koristimo za poslovanje
 • 7 mobilnih aplikacija koje sam koristio najviše u 2017. godini
 • 7 mobilnih aplikacija koje koristim skoro svaki dan a za koje možda niste čuli

Ažurirano: 09.08.2020


© Copyright 2024. All Right Reserved. by InfoBit

na vrh