Kako da pročitate 2 knjige mesečno

Kako da pročitate 2 knjige mesečno

  • Podijeli:
Kako da pročitate 2 knjige mesečno
Kada razgovaram sa prijateljima o čitanju knjiga, većinja njih kaže da voli da čita knjige ali da nema vremena za to. Potpuno ovo razumem, i ja sam se suočavao sa istim izazovom godinama unazad. Uspevao sam da pročitam jednu ili dve knjige mesečno i to uglavnom na početku godine kada "kao" odlučim da ću čitati više. Međutim, ubro ostale obaveze dobiju prioritet i tokom godine nisam uspevao da pročitam više od 5 ili 6 knjiga. 

 

 
Onda sam pre dve godine napravio plan da ću čitati 2 knjige mesečno, i bio sam uspešan skoro svaki mesec od tada. Ovo možete i vi da uradite ukoliko želite, a u nastavku bloga pročitajte kako:
 

1)Izaberite knjige koje imaju oko (ili još bolje manje od) 200 stranica

Pročitati 2 knjige mesečno je izazovan zadatak i zbog toga treba postaviti realne ciljeve. Knjige koje imaju manje od 200 strana mogu da se pročitaju za 10-ak dana što čini cilj dostižnim. Postoj i razna istrazivanja koja pokazuju da među ukupnim brojem pročitanih knjiga preko 70% čine knjige kraće od 200 stranica.
 

2) Napravite plan čitanja

Odvojite malo vremena na kraju mesecu, kako bi napravili plan čitanja za sledeći mesec. Za potrebe plana pretpostaviti da mesec ima 22 radna dana, a da se vikendom čitanje preskače, odnosno vikendom ste slobodni. Plan možete napraviti na sledeći način:
  • Odlučite koju ćete knjigu čitati prvu a koju drugu. Bolje da prvo izaberete kraću kako bi imali najveće šanse za uspeh
  • Podeliti broj stranica na 10 1/2 dana, stim da bi bilo dobro da listate knjigu tokom podele i da prekidi budu na mestima gde se završavaju poglavlja. Dakle treba da pročitate 20-ak stranica dnevno, neki dan malo više neki dan malo manje. 20 stranica vam se može učiniti da nije i bog zna šta, ali za nas koji sporo čitamo ovaj broj stranica je prilično veliki
  • Ispišite od koje do koje stranice treba da pročitate svaki dan, od ponedeljak do petak, dakle bez vikenda sledećih 10 ili 11 dana, stim da bi bilo dobro da 11. dan ne bude baš isti broj strana kao i prethodni nego manji
 

3) Odredite vreme kada ćete čitati

Važno je da se ovo dešava ukoliko je moguće uvek u isto vreme. Meni odgovara rano ujutru, a vi možete izabrati vreme koje vama odgovara. Verovatno će vam trebati do pola sata da bi pročitali predviđenih 20-ak stranica, a možda i nešto kraće ako ste brži čitač, što ja svakako nisam. Dobra ideja je da rezervišete i dodatni termin tokom dana, ukoliko propustite planirani termin iz bilo kog razloga.
 

4) Napravite igru od toga

Jako je teško istajati u nećemo ako vam to nije zabavno. Ono što možete da uradite jeste da napravite karton, ili običan papir na kome ćete pratiti napredak iz dana u dan. Ovde možete preneti plan čitanja koji ste prethodno napravili i postaviti kvadrate gde ćete stavljati štrikove kako koji dan završite
 

5) Uključite još nekoga

Ciljeva se lakše ostvaruju kada imate još nekoga ko zajedno sa vama radi iste stvari. Dobro je ukoliko imate nekog sa kim se družite ili člana porodice ko je raspoložen da zajedno sa vama učestvuje u ovome. 
 
==
 
Čitanje knjiga može imati veliku vrednost za vaš lični razvoj, ali je to aktivnost za koju treba da "napravite" vreme u našem rasporedu. 
 

Sledeće akcije:

  • Razmislite o tome kako bi vam se promenio život ukoliko biste počeli da čitate 2 knjige mesečno
  • Pokušajte već u septembru da realizujete plan u skladu sa koracima koje sam naveo
 

Besplatni resurs za vas:

Jedna od najvažnijih stvari da bi ovaj plan funkcionisao jeste da podelite broj stranica koje ćete pročitati svaki dan. Šablon koji koristim za ovo planiranje možete preuzeti ovde.
 
 

Dopada vam se ovaj blog?

Prijavite se ovde kako bi dobijali moj blog elektronskom poštom. Poslaću vam kalendar napravljen u Excel-u kao znak zahvalnosti.

Izdvojene obuke