4 aplikacije koje možete koristiti za digitalno kreiranje i čuvanje beležaka

4 aplikacije koje možete koristiti za digitalno kreiranje i čuvanje beležaka

  • Podijeli:
4 aplikacije koje možete koristiti za digitalno kreiranje i čuvanje beležaka

Danas je digitalno kreiranje i čuvanje beležaka postalo uobičajeno kada su u pitanju stvari koje ne želimo da zaboravimo.

Najčešće ih upisujemo koristeći mobilni telefon, ali možemo koristiti i računar ili tablet. Stvari kao što su naziv aplikacije koju želimo da isprobamo, ime osobe koju smo upravo upoznali sa kontakt podacima ili spisak stvari koje treba da kupimo u prodavnici, najlakše je upisati na ovakav način.

Vremenom, kako se tehnologija razvijala, imamo sve više mogućnosti kada su u pitanje digitalne beleške, tako da ih sada možemo koristiti i za mnogo kompleksnije stvari kao što su kreiranje sadržaja, planiranje projekata ili vođenje evidencije o različitim stvarima vezano za naš život kao što je pregled knjiga koje smo pročitali ili spisak ciljeva koje želimo da ostvarimo.

U nastavku pogledajte 4 aplikacije koje možete koristiti za digitalno kreiranje i čuvanje beležaka sa kratkim osvrtom na koji način koristim neke od njih:

Microsoft OneNote

Platforme: iOS, Android, macOS, web, Windows

Cena: Besplatno

Microsoft OneNote se trudi da imitira fizičku beležnicu. Ovo znači da kada želite da zapišete nešto u nju to možete uraditi na bilo kom delu digitalnog papira, kao što inače možete i u fizičkoj beležnici. Poseduje dosta dobrih mogućnosti, a neke od najvažnijih su: zaštita lozinkom, mogućnost postojanja više beležnica, web kliping, ubacivanje audio i video zapisa kao i pristup beleškama na mobilnom uređaju kada nemate Internet.

S obzirom da je posvećena tome da se ponaša kao fizička beležnica, elemente možete lako pomerati kada ih jednom unesete. Na primer, audio fajl koji ste uneli možete smestiti pored beležaka koje ste napravili za taj audio fajl.

Ukoliko tek počinjete sa korišćenjem aplikacije za digitalno pisanje beležaka možda je OneNote pravi izbor, posebno uzevši u obzir da interfejs na računaru dosta podseća na Microsoft Word što može da olakša snalaženje u početku.

Evernote

Platforme: Android, iOS, macOS, web, Windows

Cena: Besplatno sa ograničenim mogućnostima, od 70€ godišnje plaćena verzija

Malo mi je teško da pišem o Evernote-u koji sam koristio od 2013. godine, jer sam pre nešto više od 6 meseci prestao da ga koristim. Razlog je što u poslednje 2 godine stižu različite vesti vezano za stabilnost kompanije a ne bih želeo da iz nekog razloga nestanu sve moje beleške.

Ukoliko zanemarimo za trenutak ove stvari koje se dešavaju vezano za organizaciju kompanije, Evernote je verovatno i dalje najbolja aplikacija koja se može naći i pionir kada su u pitanju digitalne beležnice koji je uveo različite mogućnosti koje su danas postale standard.

Podržava veliki broj različitih vrsta beležaka kao što su tekst, slike, audio, skice, skenirana dokumenta, ček liste. Ima najbolje mogućnosti kada je u pitanju Web kliping kao i organizacije i pretraživanja beležaka koje ste već uneli.

U kombinaciji sa aplikacijom Scannable Evernote nudi neverovatno lak način da ručno skenirate razne vrste dokumenata i smestite ih u Evernote.

U plaćenoj verziji postoje još dodatnih mogućnosti, a možda najvažnija je pretraživanje teksta u PDF dokumentima.

Google keep

Platforme: iOS, Android, web

Cena: besplatno

Google keep postoji već nekoliko godina na tržištu i predstavlja Google-ovu verziju aplikacije za pisanje i čuvanje digitalnih beleški koja je sastavni deo Google naloga. Počeo sam da je koristim pre samo nekoliko meseci kada sam odlučio da više ne koristim Evernote i kada mi je bilo važno da pronađem aplikaciju u koju će moći da unosim "brze" beleške koje ne zahtevaju neki poseban dodatni rad.

Glavna razlika između Google keep-a i prethodno navedenih aplikacija je u tome što Google keep nema velikih mogućnosti kada je u pitanju formatiranje teksta ili nečeg drugoga što je unešeno. Dakle, kada je u pitanju tekst, manje više možete jedino da ga kucate. Takođe, ne postoji posebna aplikacija za Windows ili Mac. Još jedan nedostatak u odnosu na prethodne aplikacije jeste što ne možete da javno podelite dokument sa nekim, odnosno da šerujete link pa da neko može da pristupi beleški. Kamera i Web kliping takođe imaju dosta ograničenja.

Međutim kao što sam već rekao, Google Keep je odlična aplikacija za brze beleške kao što su kratke To-Do liste, podsetnici, tekst za koji nije potrebno formatiranje ili stvari koje su nam potrebne da znamo u trenutku a stalno zaboravljamo kao što su PIB i PDV naše firme.

Notion

Platforme: Android, iOS, macOS, web, Windows

Cena: besplatno sa ograničenjima, od 43€ godišnje plaćena verzija

Notion sam takođe počeo da koristim pre nekoliko meseci i predstavlja drugi deo prelaska sa Evernote-a.

Pored različitih mogućnosti vezano za kreiranje beležaka pruža i dosta različitih opcija kada je u pitanje formatiranje pa tako na jednostavan način možete kreirati liste sa bočkicama (buletima), liste koje se otvaraju sa podlistama (togle liste), citate, linkove ka drugim beležnicama kao i razne druge korisne stvari.

Postoji i veliki broj šablona koje možete koristiti kao što su na primer šablon za praćenje filmova koje ste gledali, čuvanje omiljenih recepata, ali i mnoge stvari vezano za posao kao što je praćenje projekata ili kreiranje raznih tabelarnih ili kalendarskih prikaza.

Notion je mnogo više od aplikacije za kreiranje i čuvanje digitalnih beležaka, ali je za početak možete koristiti samo za ovakve stvari.

==

Kada su u pitanju različiti alati koji postoje, ne mislim da postoji najbolji među njima, već samo onaj koji najviše odgovara nekome da ga koristi. Ukoliko želite da vidite da li vam odgovara neki od ovih alata, treba da ga isprobate.

Sledeće akcije:

  • Razmislite kako ste do sada zapisivali različite vrste beležaka i da li je potrebno da im pristupate i sa drugih uređaja osim sa telefona
  • Uočite neke od novih mogućnosti koje su vam dostupne kroz gore navedene aplikacije
  • Preuzmite neku od aplikacije i počnite da je koristite

Objave povezane sa temom ovog bloga:

 

 
Izdvojene obuke