4 pitanja koja treba da postavite na kraju svakog projekta

4 pitanja koja treba da postavite na kraju svakog projekta

  • Podijeli:
4 pitanja koja treba da postavite na kraju svakog projekta
U profesionalnim armijama, nakon svake misije se realizuje analiza onoga što je urađeno. S obzirom da su ljudski životi u pitanju, ovakve analize su veoma važne jer daju dobar kontekst za buduće odluke. Većina nas ne radi u vojsci, ali svakodnevno realizujemo različite projekte. Međutim, vrlo malo vremena posvećujemo analizi realizovanog i na taj način propuštamo sjajnu priliku da naučimo iz onoga što smo uradili, te budemo bolji sledeći put.

 

 
Zbog toga, predlažem da uvedete redovnu analizu realizovanih projekata koja će vam omogućiti da:
  • Razgovarate sa članovima tima o one što se dogodilo i saznate kako svaki od njih gleda na to
  • Naučite na osnovu grešaka koje ste napravili
  • Uvidite stvari koje ste dobro napravili
  • Donesete bolje odluke sledeći put
 
Kako sam već rekao, za ovakve stvari je obično teško pronaći vreme, tako da analiza mora biti jednostavna i napravljena tako da može da se realizuje efikasno. 
 
Jedna od dobrih načina da ovo uradite jeste da kreirate šablon koji ćete koristi svaki put. U nastavku pogledajte kakav šablon koristimo i na koji način:
 
Šablon se sastoji od 4 pitanja koja postavljamo sebi i na koje dajemo odgovore tokom analize tako što stavljamo niz bočkica ispod svakog od pitanja
 

1) Šta treba da nastavite da radite?

Ovde navodite stvari za koje smatrate da treba da nastavite da radite i u sledećim projektima. Dakle, ovo je nešto što ste uveli ranije i što se pokazalo kao dobra stvar. 
 

2) Šta treba da prestanete da radite?

Probali ste nešto dovoljno dugo da radite i shvatili ste da ne donosi željene rezultate. Ovde je ključna stvar ovo dovoljno dugo, jer ako nešto ne donosi rezultate odmah, ne znači da nije dobro, možda je potreban samo drugačiji pristup. Zbog toga, treba biti pažljiv prilikom donošenja odluke o tome šta treba da prestanete da radite.
 

3) Šta treba da unapredite?

Postoje stvari koje je potrebno uraditi na drugačiji, bolji način da bi doprinele krajnjem rezultatu. Ovde izlistajte takve stvari, zajedno sa predlozima kako da ih unapredite.
 

4) Šta treba da započnete da radite?

Uočili ste da postoji nešto što niste radili do sada, a šta može da bude korisno. Izlistajte ovde takve stvari i primenite ih sledeći put.
 

Sledeće akcije

Da bi vam bilo lakše da primenite ovaj sistem za analizu projekta, za vas sam pripremi šablon koji možete iskoristi odmah. Preuzmite ga u docx ili odt formatu i popunite nakon sledećeg projekta.

 

 
Objave povezane sa temom ovog bloga:

Dopada vam se ovaj blog?

Prijavite se ovde kako bi dobijali moj blog elektronskom poštom. Poslaću vam kalendar napravljen u Excel-u kao znak zahvalnosti.

 
 
 
 
 
Izdvojene obuke