7 stvari koje volim kod audio knjiga

7 stvari koje volim kod audio knjiga

  • Podijeli:
7 stvari koje volim kod audio knjiga
Da li znate šta su to audio knjige? Audio knjige nam omogućavaju da slušamo knjige umesto da ih čitamo. Prve audio knjige su se pojavile još 1930 godine, a danas su najzastupljenije u digitalnom obliku. Najpoznatiji distributer ovih knjiga je naravno Amazon, odnosno njegova kompanija audible.com.

 

 
Ranije smo ovakve vrste knjiga slušali na kasetama ili CD-ovima, a danas to najčešće radimo pomoću naših pametnih telefona. Možete preuzeti odlične aplikacije za vaš Android ili iOS uređaj pomoću kojih će vam vaša bibliotela audio knjiga biti dostupna u svakom trenutku.

 

 
U nastavku pročitajte koje stvari volim kod audio knjiga i koje su prednosti u odnosu na štampane knjige ili kindle izdanja:
 

1) Mogu da ih slušam dok radim nešto drugo

Audio knjige najčešće slušam u kolima dok se vozim do posla ili na neki sastanak. Ponekad, kada imam sastanke ne udaljenim lokacijama, uspem čitavu knjigu da odslušam tokom vožnje do tamo i nazad. Pored vožnje, audio knjige možete slušati u raznim drugim prilikama kao što su vežbanje, čišćenje kuće ili odlazak u kupovinu.
 

2) Čine lakšim realizaciju stvari koje ne volim da radim

Postoje odredjene stvari koje ne volim previše da radim, ali ipak moram da ih uradim. Kao što su trčanje ili raspremanje kuće ili kancelarije. Uvek osećam otpor pre nego što počnem da radim bilo šta od prethodno pomenutog. Onda sam pre nekoliko godina shvatio da umesto što samo radim tu jednu stvar kao što je recimo trčanje u isto vreme mogu i da slušam knjigu, što mi uvek pruža osećaj zadovoljstva i realizaciju zadatka čini mnogo lakšim. Često u mojoj glavi razmišljam kako ću u stvari da slušam knjigu i ne mislim previše o zadatku koji ću "usput" uraditi.
 

3) Knjigu mogu brže da pročitam na ovaj način

Moram priznati da prilično sporo čitam. Obično su u pitanju knjige koje nisu fikcija i najčešće su na engleskom jeziku tako da ne uspevam da pročitam više od 10-ak stranica za jedan sat. Kod audio knjiga je potpuno drugačija situacija jer sve što treba da radim je da slušam i "čitanje" ide mnogo brže. Pored toga, obično podesim brzinu čitanja na 1.5x tako da standardnu poslovnu knjigu uspem da odslušam za 3-4 sata.
 

4) Sinhronizovane su sa Kindle izdanjima

Ukoliko imate Kindle izdanje audio knjige, možete nastaviti sa čitanjem tamo gde ste prethodno prekinuli slušanje. Nekada postoje akcije na Amazonu gde možete ako kupite Kindle knjigu a da audio izdanje dobijete za samo nekoliko dolara što je odlična cena s obzirom da su audio knjige obično skuplje i koštaju preko 20€.
 

5) Najnovije knjige na Amazonu su dostupne u ovom obliku kada i štampane i Kindle verzije

Bukvalno najnovije knjige koje su tek izašle, možete slušati na ovaj način onog trenutka kada se pojave na Amazonu.
 

6) Lako su dostupne pomoću audible aplikacije

Da biste slušali audio knjigu potrebno je da preuzmete audible aplikaciju za vaš mobilni telefon i da se ulogujete vašim nalogom na Amazonu. Onda možete izabrati da li ćete preuzeti knjige koje ste kupili na vaš uređaj, ili ih jednostavno slušati sa Interneta ukoliko imate kvalitetan Wi Fi i ne želite da zauzimate prostor na vašem telefonu.
 

7) Često ih čitaju sami autori

Imate potpuno drugačiji osećaj kada vam knjigu čita autor. On na sebi svojstven način naglašava određene delove knjige koji onda mogu da se mnogo bolje razumeju nego da ih mi sami čitamo.

 

 
Postoji i jedna potencijalna manjkavost ovih knjiga. S obzirom da ćete često nešto drugo raditi dok ih slušate, postoji šansa da niste dovoljno fokusirani na sadržaj i da ćete ponekad morati da neke delove odslušate više puta ukoliko želite da ih razumete. 

 

 
Pitanje za vas: Da li slušate audio knjige i da li postoji još neka stvar koja ih izdvaja u odnosu na štampana i Kindle izdanja? Odgovore možete ostaviti ispod.

Dopada vam se ovaj blog?

Prijavite se ovde kako bi dobijali moj blog elektronskom poštom. Poslaću vam kalendar napravljen u Excel-u za 2017. godinu kao znak zahvalnosti. 

Izdvojene obuke