Kako da pročitate više knjiga ove godine

Kako da pročitate više knjiga ove godine

Jedan od sigurnih načina da razvijamo sebe jeste da čitamo knjige. Čitanje unapređuje naša razmišljanja, veštine komuniciranja i omogućava nam da naučimo stvari koje nas zanimaju.

U nastavku pogledajte nekoliko predloga kako da pročitate više knjiga ove godine:

1) Odredite vreme kada ćete čitati

Da biste pročitali više knjiga morate steći naviku da čitate skoro svaki dan. Jedna od stvari koja može da pomogne kada uvodite novu naviku jeste da je radite uvek u isto vreme. Zbog toga predložem da odredite vreme tokom dana kada ćete čitati. Za mene je to ranu ujutru, i čitanje je deo mog jutarnjeg rituala. Navijem timer na telefonu na 25 minuta i toliko vremena čitam. Ukoliko to ne uradim rano ujutru, velika je verovatnoća da kasnije tokom dana neću imati vremena. Naravno, vi možete imati neki drugi termin koji vam odgovara ali koji god da je, važno je da ga odredite i stavite u kalendar i zaista realizujete.
Ukoliko imate malu decu i želite da im usadite naviku čitanja, možete predložiti neki termin tokom dana kada zajedno sa njima možete da čitate, naravno svako svoju knjigu. Ovo je odličan način da smanjite vreme koje provode gledajući u ekrane.

2) Napravite spisak knjiga koje ćete čitati

Čitajte knjige koje su vezane za stvari koje vas zanimaju. Ukoliko čitate nešto što vas zanima, radićete to brže i sa mnogo više entuzijazma. Zbog toga je važno da napravite spisak knjiga koje želite da pročitate, za koje pretpostavljate da će biti značajne za vas. Postojanje spiska je neka vrsta "to-do" liste što vas može dodatno molivisati jer ako ste kao većina ljudi, želećete što pre da prekrižite knjigu sa spiska i pređete na sledeću.
Cilj mi je za sledeću godinu da pročitam 25 knjiga, što neće biti ni malo lako s obzirom da sporo čitam. Za sada je 10 knjiga na mojoj listi a vremenom tokom godine ću dodati preostalih 15. Prvu sam već počeo da čitam krajem prošle godine i treba da je završim do sredine januara ako želim da ispunim cilj.
Mark Tven kaže: "Čovek koji ne čita dobre knjige nema nikakve prednosti nad čovekom koji ih uopšte ne zna čitati." . Zbog toga je važno da razmislite koje su dobre knjige za vas.

3) Uvedite tehnike koje omogućavaju brže čitanje

Postoji mnogo tehnika za brzo čitanje, ali većinu koje sam isprobao nisu radile. Naime, potrebno je da možemo čitati brže od onoga što smo navikli a da pri tome uspemo da razumemo sve što čitamo. U poslednje vreme sam počeo da primenjujem dve tehnike koje je preporučio Tim Feris, i koje mi se čine da daju rezultat:

  • Podvlačite olovkom redove dok čitate. Ljudskom oku je teško da prati pravu liniju, i ukoliko podvlačite olovkom redove olakšaćete mu posao i samim tim ćete čitati brže.
  • Preskočite prvu i poslednju reč u svakom redu. Kada gledamo imamo nešto što se zove periferni vid. Odnosno bez obzira na to što smo fokusirani na nešto, možemo videti i stvari pored toga. Pokušajte da započnete čitanje od druge reči u redu i prekinete čitanje reda pre poslednje reči u redi i videćete da ćete ipak videti koju su preskočene reči upravo zbog mogućnosti perifernog vida.

Koristeći ove dve tehnike u kombinaciji, prema rečima Tima Ferisa, možete 10-15% brže pročitati knjigu.
Da li vi imate neki predlog kako možemo više knjiga pročitati ove godine? Komentare možete ostaviti ispod.

Dopada vam se ovaj blog?

Prijavite se ovde kako bi dobijali moj blog elektronskom poštom. Poslaću vam kalendar napravljen u Excel-u kao znak zahvalnosti.

Ažurirano: 07.01.2018


© Copyright 2024. All Right Reserved. by InfoBit

na vrh