Kako da provodite više vremena sa decom

Kako da provodite više vremena sa decom

Kako da provodite više vremena sa decom

Najveći izazov kada je u pitanje vreme koje provodimo sa decom je u tome što, za razliku od obaveza na poslu, ne postoji nikakav rok, odnosno ne postoji taj osećaj hitnosti koji nas inače tera da uradimo određene stvari. Uvek se možemo malo kasnije poigrati, ili otići u šetnju ili saslušati šta imaju da nam kažu. Problem je što, ako nismo pažljivi, na ovaj način mogu proći čak i čitave godine, a da nismo na kvalitetan način proveli dovoljno vremena sa svojom decom.

Za sve što želimo da postignemo u životu je potrebna namera, pa je takva situacija i sa ovim. U nastavku pogledajte koje korake možete preuzeti kako biste provodili više vremena sa svojom decom:

1) Odredite broj sati koji želite da provedete zajedno

Predlažem da odredite određeni broj sati na nedeljnom nivou koji treba da vam bude cilj. Meni je cilj 18 sati nedeljno. Tokom radne nedelje 2 sata tokom dana, i vikendom ukupno 8 sati. Ovaj cilj je teško ostvariti, posebno imajući u vide sve redovne obaveze koje postoje, ali je dobra početna tačka za planiranje zajedničkih aktivnosti.

2) Upišite u kalendar moguće termine

Ono što se isplanira ima mnogo veću verovatnoću da se i dogodi. Zbog toga, odvojite malo vremena, analizirajte vaše obaveze i razmislite u kojim terminima možete provoditi vreme sa decom. Ukoliko su vam deca starija, verovatno treba da porazgovarate sa njima i zajedno se dogovorite oko ovoga. Nakon toga, sve to upišite u kalendar. Naravno, ukupni vreme koje upišete u kalendar treba da odgovara cilju koji ste prethodno postavili.

3) Osmislite aktivnosti koje možete da radite zajedno

Razmislite o mogućim aktivnostima koje bi bile zanimljive i vama i deci. Vreme koje provedemo sa decom treba da bude interesantno i zabavno, što često može značiti da ćete raditi stvari koje inače ne rade odrasli (ili bar ne rade često).

Pored uobičajenih stvari kao što je odlazak napolje, čitanje knjiga ili odlazak u bioskop, sa mojom decom volim da radim i sledeće:

  • Igranje igrica. Bez obzira što većina roditelja ne voli kada dete igra igrice, smatram da je to realnost koji svi mi kao roditelji treba da prihvatimo. Deca vole da igraju igrice. S obzirom da je to tako, zbog čega ne biste zajedno sa detetom radili ono što on voli da radi? Na primer, moj sin Relja i ja volimo vikendom uveče da igramo FIFA 19 i Call of duty WW2.
  • Igranje društvenih igara. Društvene igre mogu biti odličan način da se okupi porodica i provede vreme zajedno. Igranje ovakvih igara je na neki način potpuno suprotna stvar od igranja igrica, i pruža mogućnost da se na drugačiji način komunicira sa decom. Ja sa mojom decom volim da igram Monopol i Ne ljuti se čoveče.
  • Slaganje različitih vrsta slagalica. Danas se može nabaviti veliki broj različitih vrsta slagalica, od jednostavnih kao što su pazle sa malim brojem komada, do komplikovanih (i često na žalost za naše uslove skupih) Lego kockica.

Dobro bi bilo neke od ovih aktivnosti upisati u kalendar u okviru vremenskih blokova koje ste prethodno odredili.

4) Realizujte svakodnevne obaveze zajedno sa decom

Odlazak u prodavnicu, ili pripremanje obroka može biti vrlo zanimljiva zajednička aktivnost ako se osmisli na pravi način. Kada sa mojom decom idem u prodavnicu, od toga smo napravili čitavi ritual, pa se zna ko je odgovoran da donese koje namirnice, ko vozi kolica a ko slaže koje stvari na kasu. Na sličan način zajedno pripremamo i neke od obroka, a omiljeni su naravno palačinke. Ovo volimo da radimo subotom ujutru, kada smo svi zajedno kod kuće.

S obzirom da su ovo aktivnost koje realizujete praktično svaki dan, mogu vam "pomoći" da ostvarite željeni broj sati.

==

Vreme provedeno sa decom treba da nam bude jedan od najvećih prioriteta u životu. Međutim, moramo biti pažljivi i imati jasnu nameru šta želimo da ostvarimo, jer se u protivnom ništa neće dogoditi samo od sebe.

Objave povezane sa temom ovog bloga:

 

 
Izdvojene obuke