Ultimativni vodič za preživljavanje nove školske sezone

Ultimativni vodič za preživljavanje nove školske sezone

Ultimativni vodič za preživljavanje nove školske sezone

Photo by Ivan Aleksic on Unsplash

Nova školska godina je pred nama koja će svakako biti drugačija u odnosu na sve prethodne sa mnogo više obaveza kojima treba upravljati na dnevnom nivou.

Novi načini komunikacije, pohađanja nastavke, rada domaćih i svega ostalog što će se događati zahtevaju mnogo više veštine od roditelja, dece i nastavnika.

U nastavku su predlozi koji vam mogu pomoći da lakše preživite novu školsku sezonu:

#0. Očekujte stres

Svi znamo kakvo smo iskustvo imali sa školom od marta prošle godine. Viber grupe, Google classrom, časovi na televiziji, slanje domaćih zadataka u poslednji čas ili dan kasnije i mnoge druge stvari. Školska jesen pred nama, bez obzira na prethodno iskustvo, neće biti jednostavna. Mnogo bolje ćete se nositi sa svim stvarima ukoliko unapred očekujete stres i pripremite se za ono šta vas očekuje.

#1. Odštampajte raspored časova i imajte ga na nekoliko mesta

Kada deca dobiju raspored časova, odštampajte ga i prvo mesto gde svakako treba da ga postavite je frižider. Ovde ga mogu videti svi ukućani. Međutim, kako sam više puta tokom proleća ove godine zažalio što nemam raspored kod sebe, predlažem da imate jednu kopiju rasporeda i u svojoj kancelariji. Naravno, možete imati i sliku u svom telefonu, ili možete pronaći neki drugi način, ali će svakako biti mnogo lakše da u svakom trenutku imate kod sebe raspored časova.

Ovo će značajno olakšati sve aktivnosti na dnevnom nivou, kao što je provera domaćih, vožnja do i od škole, slanje domaćih na vreme i svega ostalog što je vezano za školu.

#2. Objasnite deci da časove koje gledaju na TV-u treba da tretiraju kao prave časove

Veliki broj dece će nastavu pratiti od kuće, preko TV-a. Problem sa ovakvim praćenjem časova je taj što u kući postoje mnoge stvari koje odvlače pažnju i samim tim otežavaju praćenje nastave. Zbog toga je važno da se sa decom dogovorite i objasnite im da časove koje gledaju preko TV-a treba da tretiraju kao prave časove i da se tako i ponašaju.

U tom smislu predlažem da uradite nekoliko stvari, u skladu sa mogućnostima:

  • Organizujete prostor koji je posvećen praćenju nastave i koliko god je moguće obezebdite da dete svakodnevno može sa tog mesta da prati nastavu
  • U skladu sa rasporedom časova organizujte buđenje dece, doručak i ostale aktivnosti tako da u vreme kada počnu časovi budu na svom mestu, spremni za početak
  • Izbegavajte da deca nastavu prate u pidžamama, već dogovrite sa njima da se obuku, tako da naprave "prekid" sa aktivnostima koje su imali od kada su se probudili.

#3. Isplanirajte vreme za sve važne stvari tokom dana

Problem sa učenjem od kuće je taj što će deca mogu imati manje struktuiran dan nego što je to bio slučaj prethodnih godina. Ukoliko želite to da izbegnete, analizirajte raspored časova i vaše obaveze, te u skladu sa tim napraviti plan aktivnosti za vaše decu koji će pored praćenje škole podrazumevati vreme za rad domaćih zadataka, te ostale važne aktivnosti kao što su igra i sport.

Ovo možete uraditi tako što ćete:

  • Odštampajte na jednom listu papira dane od ponedeljka do petka kao kolone i sate od na primer 7 ujutru do 22 uveče kao redove. 
  • Označite delove dana kada dete ima časove.
  • Dogovorite se sa detetom i označite delove dana kada će se posvetiti učenju i završavanju domaćih zadataka. Što se tiče domaćih, ukoliko je detetu potrebna vaša pomoć, imajte i to u vidu kada određujete vreme za ove aktivnosti. Bilo bi dobro, koliko god je moguće da se ove aktivnosti događaju uvek u isto vreme tokom dana.
  • Sagledajte kada bi dete moglo da ide na treninge ukoliko uslovi to dozvoljavaju i ove delove dana takođe označite na kalendaru. Važno je da prilikom označavanja vremena za odlazak na trening uzmete u obzir i vreme potrebno za prevoz dece.
  • Preostalo vreme posvetite slobodnim aktivnostima.

#4. Nabavite Wi Fi štampač

Ovakvi štampači danas mogu da se nabave za manje od 70€ i izuzetno su korisni iz dva razloga:

  • Nije potrebno da se povezani kablom sa računarom tako da ih možete postaviti u stanu na bilo koje mesto koje vama odgovara
  • Možete jednostavno štampati direktno sa mobilnog telefona bez potrebe da dokumenta prenosite na računar

#5. Pomozite deci da organizovano čuvaju dokumenta na računaru

Predlažem da organizaciju čuvanja dokumenata napravite tako da svaki predmet ima zaseban folder i onda u okviru tog foldera da čuvate sve što je vezano za taj predmet. S obzirom na potrebu da se stvari šalju kroz Viber grupe ili Google Classrom, važno je da se naviknete da snimate dokumenta tako da se znaju od koga su, odnosno da sadrže ime vašeg deteta, naravno ukoliko je to potrebno.

#6. Pomozite deci da kreiraju listu zadataka

Osim praćenja časova deca će svaki dan imati domaće zadatke. Zbog toga je važno da steknu odgovornost i da svaki dan naprave listu domaćih zadataka koje treba da završe. Ukoliko su deca mala ili neodgovrna (kao neka deca koju ja najviše volim :-) ) verovatno će im trebati vaša pomoć u tome.

Ovakva lista će i vama i detetu omogućiti da na kraju dana znate da ste sve završili, što će u stvari značiti da su svi domaći zadaci poslati kroz aktuelne komunikacione kanale. Predlažem da svako jutro odštampate vašem detetu papir u koji će upisati obaveze za taj dana samostalno ili uz vašu pomoć, te križati obaveze kada ih završi. 

#7. Pokažite razumevanje prema deci i prema nastavnicima

I za decu i za nastavnike je sve ovo novo, kao i za nas roditelje. Važno je da pokažete razumevanja pre svega prema nastavnicima koji sigurno imaju najbolje namere i sve rade kako bi preneli znanje deci i pomogli im da što bolje nauče gradivo i dobiju fer ocene. Ovde je vrlo važna i komunikacija koja je svakako otežana, posebno ukoliko se obavlja samo Viber-om.

Zbog toga je važno da ne reagujete reaktivno ukoliko vam se ne dopadne neka poruka nastavnice ili nekog roditelja u grupi. Situacija je izazovna i svi treba da imamo mnogo više strpljenja.

Isto važi i za decu. Nije ništa strašno ukoliko se propusti po neki domaći ili ne dobioja zadovoljavajuća ocena neki put.

==

Bez obzira na prethodno iskustvo nova školska sezona će biti izazovna i za decu i za roditelje. Zbog toga je potrebno da se i roditelji i deca dodatno potrude kako bi je uspešno završili.

Objave povezane sa temom ovog bloga:

 

 
Izdvojene obuke