Kako da tražite povećanje plate

Kako da tražite povećanje plate

Najveća greška koju ljudi prave kada je u pitanju razgovor o povišici plate jeste što kažu pretpostavljenom da misle da zaslužuju veću platu zato što rade više, ili zato što neko drugi ko radi isto kao oni ili manje od njih zarađuje više.
Ključ za uspeh je da razgovor ne vodite o novcu već o vašim dostignućima i onda ćete imati mnogo veće šanse.

Povišicu nećete dobiti veštim pregovaračkim sposobnostima na jednom sastanku, već ostvarenim rezultatima o kojima ste se prethodno dogovorili sa pretpostavljenim koji odlučuje o vašoj plati.

Da bi ste ovo uradili, potrebno je da se pripremite na vreme, mnogo pre razgovora o povećanju plate:

1) Počnite godinu dana ranije

Razmislite o svemu što radite trenutno. Pronađite nekoliko inicijativa koje možete da realizujete u narednih 6 meseci do godinu dana, koje bi mogle da doprinesu razvoju vašeg preduzeća. Osmislite na koji način bi mogli da ih uradite, ne ugrožavajući trenutne aktivnosti.
Za svaku od stvari koju planirate da uradite napišite koje konkretne koristi će imati vaše preduzeće od toga. Ovde je važno da budete krajnje precizni i navedete brojčane vrednosti koje će moći da se izmere onog trenutka kada se bude ocenjivalo sve što ste radili i kada se bude odlučivalo o povišici.
Sve to stavite na papir i zakažite sastanak kod pretpostavljenog koji odlučuje o vašoj plati.

Primer:

Radite u odeljenju prodaje u svom preduzeću. Malo ste razmišljali i osmislili ste nekoliko novih usluga koje planirate da formirate i uvedete u narednih godinu dana koje bi trebalo da povećaju prihode preduzeća. Sledeći korak je da uložite vreme, isplanirate sve aktivnosti i izračunate što je preciznije moguće, prihode koji se mogu ostvariti od svake usluge:

I usluga će u narednih 6 meseci doneti najmanje 7.000 evra.
II usluga će u narednih 12 meseci doneti najmanje 15.000 evra.
III usluga će u narednih 9 meseci doneti najmanje 8.000 evra.

Sada je situacija vrlo jednostavna i lako je odrediti nakon perioda od 6, 9 i 12 meseci da li ste ostvarili ono što ste želeli da uradite.

2) Održite sastanak sa pretpostavljenim

Kada dođete na sastanak, kažite da želite da više doprinesete razvoju preduzeća, te da imate ideje na koji način to možete da uradite i da želite da ih predstavite. Predočite mu plan koji ste osmislili, te ciljeve koje želite da ostvarite. Pitajte ga da li se slaže sa tim, te da li ima još neke ideje. Kada se usaglasite oko toga šta treba uraditi, u kojem roku, te kakvi se rezultati očekuju, pokušajte da dobijete neku vrstu pismene potvrde da ste se dogovorili oko svega. Stvari mogu vremenom da se zaborave, i bilo bi dobro imati potvrdu "na papiru".

3) Realizujte plan

Narednih 6 meseci do godinu dana predano radite na realizaciji dogovorenog plana, ne zanemarujući ostale aktivnosti koje inače obavljate. Pokušajte ne samo da ostvarite zacrtane ciljeve, već i da ih prevaziđete. Kada to uspete, napravite izveštaj koji će sadržati jasne brojke koje će pokazivati da ste ostvarili čak i više nego što ste se prethodno dogovorili. Sada je vreme da ponovo zakažete sastanak sa pretpostavljnim. Mnogima se period od 6 meseci do godinu dana može učiniti predugim, ali imajte u vidu da će to vreme svakako proći, te da je bolje iskoristiti ga na pravi način i obezbediti mnogo veće šanse za uspeh.

4) Održite novi sastanak na kome ćete razgovarati o povišici plate

Pre šest meseci ili godinu dana ste se dogovorili šta treba da uradite da bi doprineli razvoju vašeg preduzeća. To ste i ostvarili i što je najvažnije, vaš pretpostavljeni se prethodno složio sa tim, i ako ste dobro tada obavili posao, imaćete i pismenu potvrdu dogovora. Kažite da ste u proteklom periodu uložili dosta truda kako bi napredovali i bili mnogo bolji u svom poslu, te sve to potkrepite izveštajem koji ste pripremili. Sada je trenutak da razgovarate o vašoj plati, uz jedan važan detalj, a to je da centralno mesto razgovora nije novac, već vaši rezultati. Na ovaj način ćete imati mnogo veće šanse da dobijete povišicu.

Objave povezane sa temom ovog bloga:

Ažurirano: 06.11.2016


© Copyright 2021. All Right Reserved. by InfoBit

na vrh