Kako sebe da naterate da uradite nešto što vas mrzi da uradite

Kako sebe da naterate da uradite nešto što vas mrzi da uradite

Kako sebe da naterate da uradite nešto što vas mrzi da uradite

Vrlo često tokom dana će vam se dogoditi da treba nešto da uradite, ali da vas mrzi to da uradite. Ovde ne govorim o tome da vas mrzi da dohvatite daljinski sa kreveta, već o važnim aktivnostima koje znate da treba da uradite, ali u tom trenutku osećate otpor i ne želite da ih uradite.

Otpor se javlja jer u tom trenutku reaguje deo mozga koji želi trenutno zadovoljenje, odnosno trenutnu nagradu od onoga što radite, a što se neće dogoditi ako realizujete aktovnost koja je pred vama.

Primera ima koliko god želite:

 • Odgovoriti na mailove
 • Srediti dečiju sobu
 • Krenuti na trčanje
 • Odvesti auto na pranje
 • Staviti sudove u mašinu
 • ......

U nastavku pročitajte kako možete sebe naterati da ipak uradite nešto što vas u tom trenutku mrzi da uradite:

1) Vežite tu aktivnost sa nečim što volite da radite

Razmislite o nečemu što volite da radite i onda osmislite kako to možete vezati sa aktivnošću koja vas mrzi da je uradite.

Na primer, mrzi vas da sređujete dečiju sobu nakon što su sve ostavili na podu i otišlli napolje (nije da se meni ovakve stvari dešavaju....), a volite da slušate neku muziku ili podkaste ili audio knjige, jednostavno stavite slušalice, pustite ono što volite i videćete da sređivanje sobe i neće biti tako teško.

Samo treba svoj mozak, koji vam pravi otpor da fokusirate na neku aktivnost koja je prijatna za vas, i otpor će nestati. Na ovaj način ste prevarili mozak i dali mu nešto od čega će osetiti trenutnu nagradu, kao što je slušanje muzike ili knjige, i olakšali sebi da uradite drugu aktivnost.

2) Napravite izbor vezano za to šta ćete prvo uraditi

Jedan od razloga zbog kojih vas mrzi da nešto uradite jeste što vam nedostaje motivacija vezano za to. Čarsl Duhig u svojoj knjizi BBFM objašnjava kako istraživanja pokazuju da je motivacija veština koja se može naučiti, odnosno postoje koraci koje možete napraviti da bi postali motivisani iako to niste inicijalno bili. On navodi da je ključno za svakog da u ovakvim situacijama, napravi izbor koji će pokazati da je on taj kontroliše stvari i da će se na taj način motivisati da uradi nešto.

 • Ako vas mrzi da odgovorite na 100 mailova koje se nalaze u vašem Inbox-u, ono što treba da uradite jeste da izaberete na koji ćete mail ogovoriti prvo, i sam taj izbor će vam pojačati osećaj da imate kontrolu, a samim tim i motivaciju.
 • Ako vas mrzi da pokupite igrače sa poda, izaberite koju ćete igračku prvo pokupiti i onda je pokupite, sve će ostalo ići lakše
 • Ako vas mrzi da krenete na trčanje izaberite trenerku koju ćete obući i obuci te je

3) Povežite tu aktivnost sa nekim vašim ciljem

Mozak može vrlo lako da zaboravi zbog čega radi određene stvari, i da se fokusira samo na zadatak koji je ispred njega koji može često biti dosadan i težak, i onda da reaguje otporom da se to uradi. Međutim, ako za trenutak zastanete i upitate se zbog čega radite nešto, odnosno kako je taj mali zadatak povezan sa nekim većim ciljem koji je važan za vas, motivisaćete se i mnogo lakše ga uraditi.

Jedan od načina da se ovo uradi jeste da glasno izgovorite kako je taj mali zadatak povezan sa nekim većim ciljem.

 • Ako vas mrzi da odgovorite na neki mail, izgovorite kako će odgovor na taj mail ubrzati završetak projekta na kome radite i da je onda važno da odgovorite na taj mail
 • Ako vas mrzi da sređujete sobu, izgovorite kako će vaša deca kada vide sređenu sobu naučiti da je lepše da se igraju u takvom okruženju i steći naviku da sređuju sobu (nadam se...)
 • Ako vas mrzi da krenete na trčanje, izgovorite kako ćete smanjiti broj kilograma ukoliko krenete sada na trčanje

Objave povezane sa temom ovog bloga:

 

 
Izdvojene obuke