Tajni razgovori i još nekoliko stvari koje nam je donela nova verzija Viber-a

Tajni razgovori i još nekoliko stvari koje nam je donela nova verzija Viber-a

  • Podijeli:
Tajni razgovori i još nekoliko stvari koje nam je donela nova verzija Viber-a
Viber je u poslednjih nešto više od godinu dana uveo dosta dobrih stvari, a možda najkorisnija je opcija za slanje različitih vrsta dokumenata kao što su PDF-ovi, prezentacije ili Word dokumenta, koju su uveli još krajem 2015. godine. Međutim, konkurencija na tržištu ovakvih vrsta aplikacije postaje sve veća, a izdvojile su se Telegram i Signal. Obe aplikacije su na neki način prepoznate kao "Viber za poslovne ljude" a jedna od stvari koje su ih izdvajale do sada je postojanje tajnih razgovora, odnosno opcije da podesite nestajanje poruka koje šaljete tokom konverzacije nakon određenog vremena.

 

 
Prošle nedelje se pojavila nova verzija Viber-a 6.7.1 koja ima nekoliko interesantnih mogućnosti, između ostalog i opciju za tajne razgovore:

 

 

1) Tajni razgovori (Secret Chat)

Viber je uveo opciju za tajne razgovore koja omogućava slanje poruka koje nestaju posle određenog vremena koje sami podešavate. Pored toga, ako je uključena opcija za tajne razgovore, bićete obavešteni ukoliko je onaj sa kim razgovarate slikao ekran, neće biti moguće prosleđivanje poruka i naravno ostaje enkripcija čitave komunikacije. Android verzija čak ne dozvoljava uopšte slikanje ekrana tokom tajnog razgovora. Da biste započeli tajni razgovor treba da izabere opciju New secret chat i nakon toga izaberete osobu sa kojom ćete započeti konverzaciju. Ekran će promeniti boju u tamno sivu i na vrhu će se pojaviti mali katanac pored imena osobe sa kojom razgovarate. Sada možete podesiti nakon koliko vremena će poruke nestajati, što može biti od 1 sekunde do 7 dana. To radite tako što kliknete na štopericu koje se nalazi u donjem delu ekrana gde se kucaju poruke. Inače tajna konverzacija se pojavljuje u odvojenom kanalu od javne konverzacije koju već imate sa nekom osobom. Ukoliko želite da sakrijete tajnu konverzaciju, Viber će vam tražiti da podesite PIN koji ćete ukucavati ako želite da je ponovo vidite.  Više o novoj mogućnosti možete pročitati na Viber-ovom blogu.
 

2) Bekapovanje poruka

Sada možete bekapovati vaše tekstualne poruke tako da ih možete vratiti ukoliko želite da reinstalirate Viber. Dakle, bekap se ne odnosi na slike, video zapise i ostale stvari, već samo na tekstualnu komunikaciju. Sve što treba da uradite jeste da u opciji Settings izaberete opciju Viber Backup, i kliknete na Back up now. Možete podesiti i da se radi redovan bekap nedeljno ili mesečno biranjem opcije Auto backup.
 

3) Slanje fotografija u stilu Instagram priča

Možete postavljati stikere u fotografije koje šaljete, što po malo liči na ono što radimo kada koristimo Instagram priče. Ukoliko šaljete sliku koja se već nalazi na vašem telefonu, treba da izaberete opciju Send media as file koja se pojavljuje kada kliknete na 3 tačkice, na kraju menija koji se nalazi ispod prostora gde kucate tekst poruke. Nakon toga, kada izaberete sliku, u gornjem desnom uglu će se pojaviti ikonica za dodavanje stikera koja izgleda isto kao i u meniju koji se nalazi ispod mesta gde kucamo tekst poruke. Ukoliko pravite sliku iz Viber-a, nakon što slikate, pojaviće se opcija za dodavanje stikera u gornjem desnom uglu. 

 

 
Viber je zaista odlična aplikacija, a posebno je korisna ukoliko se koristi za komunikaciju u okviru tima.
 

Objave povezane sa temom ovog bloga:

 

 

 
Pitanje za vas: Da li ste već počeli da koristite nove opcije Viber-a i koja vam je najkorisnija?
 
Izdvojene obuke