3 aplikacije koje vam mogu pomoći da poboljšate fokus i povećate produktivnost dok radite slušajući muziku

3 aplikacije koje vam mogu pomoći da poboljšate fokus i povećate produktivnost dok radite slušajući muziku

Jedna od stvari koju možete učiniti da biste se bolje fokusirali dok radite jeste da stavite slušalice i pustite neku muziku da svira u pozadini.

Ovo može biti korisno barem na dva načina:

  • Ostale kolege u kancelariji če vas manje prekidati kada vas vide sa slušalicama
  • Bićete usresređeniji na ono što radite

Sada ostaje samo da vidimo koju ćete muziku slušati. Postoji dosta istraživanja koja govore da nije svejedno koju ćete muziku slušati, odnosno da postoji baš određena muzika koja poboljšava fokus tokom rada.

U nastavku blogu pogledajte koje aplikacije možete preuzeti, a koje su napravljena da puštaju muziku, odnosno zvukove koji stvarno pomažu da se bolje koncentrišete i poboljšate produktivnost tokom rada:

1) Noisli

iOS, Android, Chrome

cena: besplatno

Ovu aplikaciju trenutno koristim. Ona nema muyiku u pravom smislu već različite vrste zvukova: vetar, kiša, lišće, žamor u kafiću, ventilator i tako dalje. Na vama je da izaberete jedan od ovih zvukova, ili kombinaciju više zvukova zajedno. Ono što ja koristim jeste kombinacija kiše i zvuka kretanja voza kada ste unutra. Možete praviti svoje omiljene kombinacije i koristiti ih.

Kada ste izabrali kombinaciju zvukova možete podesitit timer koji onda odbrojava unazad. Ja obično podesim 45 minuta timer kada treba da napišem blog i trudim se da završim u tom roku.

Dodatno možete koristiti i jednostavan tekstualni editor koji nema mnogo mogućnosti za formatiranje, ali nekada manjak mogućnosti može da bude super stvar, jer jedino što možete onda da radite jeste da pišete. Ovaj editor ne koristim trenutno, ali mislim da je ideja dobra.

2) Focus@will

iOS, Android, Windows

cena: 8,74€/mesečno

Ovu sam aplikaciju koristio pre nekoliko godina ali je više ne koristim. Možete je koristiti besplatno 2 nedelje, a nakon toga ukoliko ste zadovoljni možete nastaviti uz plaćenu pretplatu. Kada prvi put počnete da koristite apliakaciju možete proći kroz kratak kviz koji će vam onda preporučiti koju muziku da slušate.

Postoji veliki broj kanala koje možete slušati a neki od njih su: klasična muzika, električna gitara, akustična gitara, klavir, tehno, ambijentalna i slično. Za svaki od kana možete podesiti 3 nivoa energije: nizak, srednjji i visoki. Kao i kod Noisli možete napravite omiljene kanale i brzo im pristupiti.

U okviru same aplikacije možete podešavati jačinu zvuka.

Na kraju svake sesije možete upisati koliko ste bili produktivni na skali od 0 do 100%.

Odlična stvar je nešto što se zove Productivity tracker koji vam omogućava da pratite kako ste radili koristeću ovu aplikaciju. On beleži periode kada ste radili, šta ste slušali i koliko ste bili produktivni.

3) Brain.fm

iOS, Android

cena: 6,10 €/mesečno

Aplikacija Vam omogućava 5 besplatnih sesija, nakon čeka morate preći na plaćenu pretplatu. Postoje 3 velike grupe sesija koje možete slušati: Fokus, opuštanje i spavanje. Ono što je zanimljivo kod ove aplikacije jeste da možete preuzeti lepo dizajnirana uputstva o tome kako treba koristiti sesije da bi efekat bio najveći. Uputstva su u PDF-u.

Kao i kod prethodnih aplikacija možete podesiti period trajanja jedne radne sesije. Možete birati između 30 minuta, 60 minuta, 120 minuta, ili bez prestanka.

Pored muzičkih sesija, ovde imate i zvukove kao što je recimo zvuk oluje ili (naravno) zvuk kiše kako pada.

==

Bez obzira što postoje oprečna mišljenja o tome da li slušanje muzike ili zvukova može da poboljša fokus i produktivnost, možete isprobati i videti da li funkcioniše u vašem slučaju. Sve tri aplikacije možete isprobati potpuno besplatno, a Noisli je besplatan za korišćenje inače.

Objave povezane sa temom ovog bloga:

Ažurirano: 27.01.2019


© Copyright 2022. All Right Reserved. by InfoBit

na vrh