Kako da isplanirate poslovni telefonski poziv

Kako da isplanirate poslovni telefonski poziv

Koliko poziva obavljajte tokom dana? Verovatno nekoliko desetina, a neki i preko stotinu. Ljudi često ne razmišljaju o tome da treba da se pripreme za telefonski poziv, jer je to nešto što rade praktično čitavu poslovnu karijeru. Međutim, da li ste nekada razmislili o tome kako se osećate kada vas neko pozove, ko nije spreman za razgovor i onda samo gubite vreme i vi i on. Kada vas sledeći put pozove takva osoba, verovatno se nećete javiti sa previše zadovoljstva, s obzirom na prethodno iskustvo.

Ukoliko se ne spremate za poslovne telefonske razgovore, ovakve stvari mogu da pomisle i o vama. U novom blogu pročitajte kako ovo možete da uradite:

1) Definišite željeni ishod poziva

Kao što nas je učio Stiven Kovi u 7 navika uspešnih ljudi, počnite misleći na kraj šta god da radite. Dakle, pre nego što pozovete nekoga, razmislite o tome kakav ishod želite da postignete.
Na primer:
 • Bavite se prodajom - Željeni ishod može da bude da zakažete sastanak
 • Radite na projektu - Željeni ishod može biti dogovor oko sledećih koraka
 • Bavite se podrškom korisnicima - Želite da rešite situaciju sa nezadovoljnim klijentom
Kada je jasan ishod, sve ostalo je lakše isplanirati.

2) Prepoznajte interes osobe koju zovete da priča sa vama

Najsigurniji način da obezbedite da vas neko sasluša jeste da ta osoba prepozna svoj interes u onome o čemu želite da razgovarate sa njom. Uvek razmišljajte o tome šta osoba koju zovete dobija razgovorom sa vama i to istaknite na samom početku.
Na primer:
 • Bavite se prodajom - Zovem vas jer sam želeo da vam predstavim 4 nova trenda u vašoj industriji koja vam mogu pomoći da prodajete više
 • Radite na projektu - Zvao sam te da se dogovorimo vezano za rok koji imamo u okviru ovog projekta, za koji smo obojica odgovorni da se ispuni
 • Bavite se podrškom korisnicima - Zovem vas vezano za problem koji ste prijavili

3) Razmislite na koji način osoba koju zovete može da vam pomogne

Kada ste odredili željeni ishod razgovora, razmislite o tome na koji način osoba koju zovete može da vam pomogne u ostvarenju tog cilja. Da li ona sama može da vam pomogne? Da li treba da se obrati svom nadređenom? Vrlo je važno da ovo prepoznate pre početka razgovora kako ne bi gubili vreme ni vi ni osoba koju zovete. Ne želite da tražite nešto od osobe što ona ne može da učini, jer ako stvar postavite na taj način, ona će verovatno samo reći da nije odgovorna i teško da ćete bilo kako nastaviti odatle. Umesto toga, kada ste svesni na koji način osoba može da vam pomogne, u skladu sa tim možete voditi razgovor i doći do ishoda koji ste prethodno definisali.

4) Pripremite pitanja koja želite da postavite

Jedan od najbolja načina da pokažete da ste se pripemili za razgovor jeste da pripremite spisak pitanja koja ćete postaviti. Pitanja, naravno treba da budu u skladu sa ciljem koji je postavljen prethodno. O značaju dobro postavljenih pitanja pisaću u nekom od sledećih blogova, a za sada ako treba da istaknem jednu stvar koju treba da počnete da radite, to je da postavljate pitanja na koja se ne može odgovoriti samo sa da ili ne.

Na primer:
 • Umesto da pitate - Da li imate vremena da razgovaramo? / Postavite pitanje - Želeo sam da razgovaramo o 4 nova trenda u vašoj industriji koja će vam pomoći u prodaji, kada biste imali vremena da zažemo sastanak?
 • Umesto da pitate - Da li ćemo završiti na vreme projekat? / Postavite pitanje - Šta treba da uradimo da bi završili na vreme projekat?
 • Umesto da pitate - Da li još uvek imate problem sa prekidom Inteneta? / Postavite pitanje - Kakva je situacija sa Internetom?

5) Pripremite se za pitanja koja se mogu postaviti vama

U svakom trenutku treba da poštujete vreme osobe sa kojom razgovarate. Zbog toga treba da budete spremni na eventualna pitanja koja vam može postaviti. Razmislite o svemu što ćete razgovarati i zapišite stvari koje bi mogle interesovati osobu sa kojom razgovarate i pripremite odgovore. Na ovaj način komunciirate ozbiljnost sa vaše strane, ali i postavljate standarde za drugu stranu, jer ne zaboravite da ljude najčešće komuniciraju onako kako vi komunicirate sa njima.
==
Sve što radite treba da radite sa idejom o tome kakav cilj želite da ostvarite. Isto je i sa velikim i sa malim stvarima. Poslovni telefonski poziv može biti mala stvar, ali možda može biti i vrlo važna da završite stvari koje želite. Zbog toga, trudite se da se uvek pripremite za telefonski poziv.

Sledeći koraci:

 • Odvojite malo vremena pred sledeći poziv i pokušajte da razmislite o svim stavkama koje sam prethodno naveo
 • Zapišite sve u formi bočkica na jednom papiru
 • Napravite poziv držeći ispred sebe papir sa beleškama koje ste napravili

Besplatan resurs za vas:

Šablon za pripremu telefonskog poziva na jednoj stranici koji možete odštampati i popuniti pred svaki poziv možete preuzeti ovde.

Objave povezane sa temom ovog bloga:


Dopada vam se ovaj blog?

Prijavite se ovde kako bi dobijali moj blog elektronskom poštom. Poslaću vam kalendar napravljen u Excel-u kao znak zahvalnosti.

Ažurirano: 11.10.2018


© Copyright 2021. All Right Reserved. by InfoBit

na vrh