Kako da napravite savršenu listu dnevnih zadataka (To-do listu)

Kako da napravite savršenu listu dnevnih zadataka (To-do listu)

Kako da napravite savršenu listu dnevnih zadataka (To-do listu)

Kada su u pitanje liste zadataka (to-do liste) obično postoje dve grupe ljudi. Jedni koji ih redovno prave, i drugi koji ih uopšte ne prave. I jedna i druga varijanta je u redu, odnosno ne znači da su ljudi koji ne prave liste zadataka manje organizovani od onih koji ih prave, već to jednostavno nije njihov stil i ne rade na taj način.

Oni koji ih prave, to obično rade tako što uzmu svesku, rokovnik ili nešto drugo, napišu datum na vrhu i onda izlistaju sve zadatke koji treba da se završe istog ili sledećih dana. Kada nešto urade, onda to prekriže na listi (sjajan osećaj :-) ), a kada se pojavi neki novi zadatak, dopišu ga na postojeću listu. Sutradan ponovo prepisuju zadatake koje nisu završili, križe i dodaju nove zadatke kada se pojave. I tako iz dana u dan.

Postoji nekoliko problema, barem prema mom mišljenju, sa ovakvim načinom pravljenja listi zadataka:

  • Stalno prepisivanje nezavršenih zadataka može da bude prilično obeshrabrujuće i da stvori utisak kako se generalno stvari ne završavaju
  • Preveliki spisak zadataka nam otežava izbor oko toga šta treba uraditi prvo jer je previše mogućnosti
  • Na kraju dana nikada svi zadaci ne mogu biti završeni, čime smanjujemo zadovoljstvo onim što smo završili jel stalno gledamo u spisak stvari koje nismo završili

Umesto ovoga načina, predlažem da probate da kreirate liste na drugačiji način:

1) Kreirajte listu svih zadataka koje do sada niste završili na nekom izdvojenom mestu

Ovo možete uraditi na papiru, ili u nekom od programa za praćenje zadataka. Važno je da izmestite taj veliki spisak na neko mesto koje nije rokovnik koji koristite na dnevnom nivou. Ovo je i mesto gde ćete od sada dopisivati nove zadatke koji se pojave tokom dana. Dakle, neka vrsta parking mesta za sve obaveze koje imate, kojima možete lako pristupiti kada vam je potrebno.

2) Izaberite 3 najvažnija zadatka za dan i upišite ih na vrhu dnevne liste

Sada otvorite vaš rokovnik, ili bilo koje drugo mesto gde upisujete obaveze za dan, napišite datum na vrhu i onda ispišite 3 najvažnija zadatka koja treba da završite za taj dan. Kako da izaberete ova 3 zadatka će biti tema jednog od sledećih blogova, a za sada možete sebe da upitate "Kada bih imala vremena da završim samo 3 stvari danas, koje bi to bile?". Kada ste ispisali ova 3 zadatka podvucite liniju tako da su jasno izdvojeni na vrhu liste.

3) Dopišite ostale zadatke koje možete da završite ukoliko budete imali vremena

Ispod linije sada možete dopisati još nekoliko zadataka koje ćete završiti ukoliko budete imali vremena nakon što završite 3 najvažnija zadatka.

4) Nove zadatke upišite na mesto gde "parkirate" sve zadatke koje niste završili

Ukoliko se tokom dana jave novi zadaci, upišite ih na dnevnu listu samo ako mislite da ih možete završiti isti dan i to u deo koji se nalazi ispod 3 najvažnija zadataka. U protivnom, upišite ih na mesto gde upisujete sve zadatke koji do sada nisu završeni.

==

I to je sve. Sada ispred sebe imate listu zadataka za koju postoje realne šanse da ćete je završiti tokom dana, i sa koje neće prepisivati stvari narednih dana. Ovakva lista omogućava da se bolje fokusirate na najvažnije stvari, jer je izbor značajno manji u odnosu na to kako se inače ovakve liste prave.

Objave povezane sa temom ovog bloga:

 
Izdvojene obuke