Kako da upamtite i primenite stvari koje pročitate u knjigama

Kako da upamtite i primenite stvari koje pročitate u knjigama

Photo by Jonathan J. Castellon on Unsplash

Hari Truman je rekao: "Nisu svi koji čitaju lideri, ali svi lideri čitaju."

Čitanje knjiga može da bude jedan od najefikasnijih način da se razvijamo ali samo ukoliko napravimo dodatni napor i potrudimo se da primenimo stvari koje pročitamo u knjigama.

Često možemo pročitati da čitanje knjiga može biti forma lenjosti, odnosno odlaganja stvarnog rada na najvažnijim stvarima. To svakako može biti slučaj.

Međutim, ukoliko birate korisne knjige, pročitate ih i nakon toga počnete da primenjujete stvari koje ste pročitali, na dobrom ste putu da postanete osoba koja stalno radi na sebi i postaje bolja iz dana u dan.

U nastavku su moji predlozi vezano za to kako možete upamtiti i primeniti stvari koje čitate u knjigama:

#1. Napravite pregled najvažnijih stvari koje ste pročitali

Ideju za ovo sam dobio kada sam pogledao ovaj video Tima Ferisa i počeo da primenjujem od tada.

Ispod možete videti kako ovo izgleda za knjigu budni u 5 ujutru od Robina Šarme:

Proces je jednostavan. Kada naiđem na nešto zanimljivo u knjizi na prvim stranama knjige (ukoliko je fizička knjiga u pitanju) zapišem broj stranice na kojoj se to nalazi i jednu rečenicu koja opisuje o čemu se radi. Na oavj način mogu brzo kasnije kada je potrebno da se tome vratim i pročitam detaljnije u knjizi.

Na primer, u knjizi Budni u 5 ujutru sam kao prvu stvar izdvojio:

"124 strana - stanje protoka (rano ujutru)"

Kada se okrene 124 strana, tamo se nalazi određeni redovi koje sam podvukao (navedeni skraćeno ovde)

"Kada rano ustaneš i potpuno si sam, daleko od preterane stimaulacije i buke, tvoja pažnja nije ometana tehnologijom, sastancima i drugim sila a koje mogu da ograniče produktivnost."......"i zato se čeoni režanje, onaj deo vašeg mozga odgovoran za racionalno razmišljanje - kao i stalnu zabrinutost - zapravo isključuje na neko vreme. ......"Automatski i prirodno ulazite u ono što je ranije opisano kao stanje protoka."

#2. Napravite rezime knjige na 1 stranici

Nakon što ste pročitali knjigu predlažem da napravite rezime svega što ste pročitali na jednoj stranici. Ovako ćete naterati sebe da dodatno razmislite o knjizi kao i da prođete kroz sva podvlačenje i beleške koje ste napravili.

Rezime možete pisati u slobodnoj formi, ili možete koristiti određeni šablon koji ste prethodno pripremili.

#3. Podvlačite dok čitate

Bez obzira što ne postoje bilo kakvi naučni dokazi da mozak bolje pamti ili razume stvari dok podvlačite tekst, predlažem da uvek čitate sa olovkom (ili flomasterom). Podvlačenje stvari za koje zaključite da su važne omogućava da se kasnije lakše vratite na te delove teksta i ponovo prođete kroz njih. Pored toga, podvlačenjem dok čitate knjigu vi u stvari pravite jednu verziju sažetka knjige, odnosno skraćene verzije čitave knjige ili određenih pasusa. Ukoliko je potrebno, možete kasnije pročitati samo podvučene delove u određenom poglavlju i verovatno saznati sve što vas zanima.

#4. Kreirajte beleške dok čitate

Bez obzira na to koju vrstu knjige čitate (fizička, kindle ili audio) preporučujem da pišete beleške dok čitate. Ovo možete raditi na samoj knjizi na delovima sa strane, ili možete koristiti "post it" nalepnice. Ukoliko čitate kindle knjigu možete koristiti opciju za beleške koja je zaista odlična. Dok čitate audio knjigu verovatno ćete želeti da imate određenu beležnicu i zapišete stvari, ili jednostavno diktirati u vaš telefon stvari za koje zaključite da su važne.

Pisanje beležaka dok čitate vam omogućava da:

  • Bolje procesuirate stvari koje čitate i dodatno ih sebi objasnite
  • Napomenete sebe na određen stvari koje treba dodatno da razjasnite i eventualno pronađete neke nove izvore podataka
  • Kreirate rezime knjige dok čitate
  • Lakše osmislite sledeće korake koje treba da realizujete nakon što ste pročitali knjigu (više o tome u stvaki #6.)

#5. Počnite da koristite Readwise aplikaciju

Readwise je zanimljiva aplikacija koja omogućava da podvlačenja iz knjiga i članaka koje čitate čuvate na jednom mestu. Nažalost aplikacije nije besplatna i dva cenovna plana (oko 4€ i oko 7€ mesečno).

Funkcioniše tako da sve stvari koje podvlačite u kindle knjigama, kao i fizičkim knjigama ukoliko slikate stranice sa podvlačenjima, sinhronizuju u ovu aplikaciju. Posebno sam zadovoljan opcijom slikana i podvlačenja u fizičkim knjigama. Jedini nedostatak ove opcije sa fizičkim knjigama jeste što je potrebno malo više vremena za skeniranje.

Ispod možete da vidite primer podvlačenja u knjizi (Sidarta - Herman Hese) kao i kako to izgleda u Readwise aplikaciji.

Podvlačenje u knjizi

Podvlačenje u aplikaciji Readwise

Dobra stvar je što ova aplikacija svakog dana pošalje na email po 5 podvlačenja koje ste napravili u prethodnom periodu.

#6. Napravite šablon koji ćete popuniti svaki put kada pročitate knjigu

Na ovaj način ćete naterati sebe da još jednom prođete kroz sve stvari u knjizi koje ste pročitali. Možete napravite sopstveni šablon, a možete koristiti i šablon koji sam ja napravio i koji koristim. Sastoji se iz sledećih stavki:

  • Kratak rezime knjige (pretpostavka i glavne stvari)
  • Zaključci (koje su stvari koje sam zaključio nakon čitanja)
  • Sa čime se ne slažem sa autorom (ukoliko to postoji)
  • Koje stvari su nedostajale u knjizi (ukoliko postoje)
  • Citati koje treba da upamtim

#7. Napravite akcioni plan

Možda najvažnija stvar jeste da napravite akcioni plan, odnosno da ispišete koje stvari i na koji način ćete primeniti nakon čitanja određene knjige. Predlažem da ovaj akcioni plan ispišete u formi stavki (bočkica) gde ćete navesti konkretne korake koje planirate da realizujete u narednom periodu. Plan treba da bude kratak, najviše na jednoj A4 strani i da bude napisan jednostavnim jezikom. Plan pišete za sebe, a ne da bi ga neko drugi pročitao.

==

Objave povezane sa temom ovog bloga:

Ažurirano: 13.07.2021


© Copyright 2021. All Right Reserved. by InfoBit

na vrh