Kako da napišete sažetak (summary) na LinkedIn-u

Kako da napišete sažetak (summary) na LinkedIn-u

Jedna od načina da učinite vaš profil različitim i boljim od većine na LinkedIn-u jeste da napišete dobar sažetak (summary).

Sažetak je deo vašeg profila koji se pojavljuje odmah ispod vaše slike i ostalih osnovnih informacija koje navodite. Ograničen je na 2000 znakova, što je približno 300 reči, tako da treba biti pažljiv prilikom kreiranja, kako bi uspeli da prezentujete sve važne informacije onome ko ga bude čitao.

Sažetak, ukoliko je napisan kako treba, predstavljaće jedan od najčitanijih delova vašeg LinkedIn profila. Zbog toga predlažem da uložite vreme i napravite ga na pravi način, a u nastavku možete pročitati kako to možete uraditi:

1) Odredite kome se obraćate

Pre nego što počnete da pišete treba da odredite kome se obraćate, odnosno ko je vaš ciljna grupa. Tek kada ovo odrediti možete početi sa pisanjem:

  • Ukoliko tražite posao, onda se obraćate potencijalnim poslodavcima i vaš sažetak će pretežno biti usmeren na vaše sposobnosti
  • Ukoliko promovišete usluge preduzeća u kome radite, onda se obraćate potencijalnim kupcima tih usluga i vaš sažetek će pretežno biti vezan za vaše preduzeće i usluge koje nudi

2) Izaberite jezik na kome ćete pisati

Jezik na kome ćete pisati opet dosta zavisi od ciljne grupe kojoj se obraćate. Ukoliko se obraćate poslodavcima ili potencijalnim klijentima u inostranstvu treba da pišete na engleskom. Ukoliko se obraćate poslodavcima i potencijalnim klijentima u zemlji, treba da pišete na našem jeziku.

3) Pišite u prvom licu

Kao i vaš CV, LinkedIn sažetak treba da pišete u prvom licu. Druga opcija koja se često možete videti jeste da se piše u trećem licu, ali smatram da je to prikladnije kada su profili javnih ličnosti u pitanju, poznatih preduzetnika i slično.

4) Počnite sa opisom kako možete pomoći onome ko želi da sarađuje sa vama

Kada neko pogleda vaš LinkedIn profil prvo će mu se prikazati samo 3 reda vašeg sažetka, gde on može kliknuti kako bi pročitao ostalo. Ukoliko želite da neko klikne i pročita ostatak, treba da ga zainteresujete. To ćete najlakše uraditi ako se njegov interes podudara sa sadržajem koji ste izneli na samom početku. Trudite se da uvek na početku opišete na koji način možete pomoći ciljnoj grupi koju ste na početku odredili da ostvari sopstvene ciljeve.

Na primer:

  • Ukoliko se bavite finansijama počnite sa time da vaše iskustvo u radu sa finansijama može pomoći preduzeću da smanji nepotrebne troškove
  • Ukoliko se bavite prodajom počnite sa time kako možete voditi prodajni tim i povećati rezltate prodaje za određeni procenat već u prvoj godini
  • Ukoliko se vaše preduzeće bavi IT tehnologijama, počnite sa time kako možete poboljšati sigurnost čuvanja važnih podataka i ubrzati poslovne procese

5) Koristite ključne reči

Reči koje koristite u sažetku imaju vrednost kada je u pitanju pretraga na LinkedIn-u. Zbog toga ovde treba da stavite ključne reči po kojima želite da vas prepozna ciljna grupa koju ste odredili na početku.

Naravnom ne treba samo da nabacate ključne reči, već da kreirate sadržaj u kome će se one naći na odgovarajućim mestima, što će učinite da se pojavite u rezultatima pretrage vaših potencijalnih poslodavaca ili klijenata sa kojima želiteda sarađujete.

6) Učinite sažetak preglednim

Kao i za sve ostalo na Internetu, sadržaj treba da bude pregledan i lak za čitanje. Izdelite ga pasusima, bočkicama i koristite što je moguće kraće rečenice koje su naravno dovoljnu duge da opišu sve što je potrebno.

7) Pohvalite se

Sažetak je mesto na kome treba da istaknete vaša dostignuće ali opet na način da komuniciraju interes onih zbog kojih ste ga pisali. Kada navodite vaša dostignuća, kao i kod pisanja CV-ja trudite se da navodite konkretne brojke:

  • Povećao sam rezultate prodaje za 30%
  • Smanjio sam broj potrebnih radnih sati proizvodnje za 10%
  • Količina neophodne dokumentacije je smanjena za 20%

==

Uvek je teško napisati sažetak bilo čega, a posebno kada su u pitanje vaše sposobnosti i veštine koje posedujete. Međutim, sažetak na LinkedIn-u je vrlo važan jer ga većina uglavnom ne piše, a ukoliko postoji često je jedan od najčitanijih delova vašeg profila zbog čega se vredi pomučiti ioko njegovog sadržaja.

Objave povezane sa temom ovog bloga:

Ažurirano: 03.03.2019


© Copyright 2024. All Right Reserved. by InfoBit

na vrh