Šta je snaga volje i kako je možemo koristiti da bismo ostvarili ciljeve

Šta je snaga volje i kako je možemo koristiti da bismo ostvarili ciljeve

Šta je snaga volje i kako je možemo koristiti da bismo ostvarili ciljeve

Kada god želimo da uradimo nešto što je važno za naš život, primetićete da će se javiti neka nevidljiva sila koja će učiniti da osetimo otpor prema toj stvari. Verovatno svi znate o čemu govorim. U ovakvim trenucima nam je potrebna neka dodatna energija koja će nam pomoći da ipak uradimo ono što je važno. Jedna od stvari koja može da nam pomogne u ovakvim trenucima jeste snaga volje. Specijalna vrsta energije koju dobijamo svako jutro i trošimo je tokom dana.

Šta je snaga volje?

Snaga volje je vrsta energije koja nam omogućava da odolimo trenutnom zadovoljenu potreba i uradimo ono što ne želimo da uradimo u tom trenutku a znamo da bi bilo dobro da uradimo.

Primeri:

  • Ukoliko nam se spava kada nam zvoni sat ujutru, potrebna nam je snaga volje da ne pritisnemo snooze, već da ustanemo odmah
  • Ukoliko napolju pada kiša i hladno je, potrebna nam je snaga volje da se obučemo u opremu za vežbanje i odemo u teretanu
  • Ukoliko kolege donesu tortu u kancelariju, potrebna nam je snaga volje da ne pojedemo parče

Kako je snaga volje povezana sa ljudskim mozgom?

Svako od nas ima unutar mozga dva dela koja su potpuno različita.

Imamo stariji deo mozga koji je razvijen još dok smo bili pećinski ljudi, koji još zovu "gušterski mozak" koji je odgovoran za emocije, različita ponašanja ali i dugotrajno pamćenje. Ovaj deo mozga reaguje na način da nas motiviše da odmah zadovoljimo potrebu koju imamo. Služio nas je odlično dok smo bili pećinski ljudi jer je tada bilo mnogo više opasnosti, a može da nas služi i danas u određenim situacijama kao što je na primer kada treba brzo da reagujemo u saobraćaju.

Međutim, imamo i deo mozga koji naučnici zovu prefrontalni korteks, koji se nalazi odmah iza čela i očiju, koji se razvijo skorije i koji je odgovoran za maštu, upravljanje ponašanjem i analiziranjem stvari o kojima razmišljamo. Naučnici smatraju da bi ovaj deo mozga trebali da koristimo kako bi sebe naterali da uradimo težu stvar, kao što je na primer da naručimo salatu u restoranu umesto hamburgera.

Tokom dana koristimo oba dela mozga, u zavisnosti od situacija u kojima se nalazimo.

Snaga volje nam je potrebna kada se dogodi konflikt i kada je potrebno da prefrontalni korteks na neki način "pobedi" stariji deo mozga i učini da ipak uradimo stvar koja će nam dugoročno doneti zadovoljstvo.

Kolega je doneo tortu na posao, naš stariji deo mozga kaže da treba da pojedemo parče, naš noviji deo mozga kaže da je bolje da ga ne pojedemo jer ćemo na taj način zadržati vitku liniju i poziva snagu volje da nam pomogne da to zaista i ne uradimo.

Koliko svako od nas ima snage volje?

Svi mi imamo veliki problem da kažemo "ne" kada sva naša osećanja u telu kažu "da".

Istraživanja pokazuju da svako jutro kada se probudimo dobijamo određenu količinu ove energije i onda je trošimo tokom dana. Dakle, najveću količinu imamo ujutru i zbog toga nam je mnogo lakše da odolimo pakovanju čipsa u 7 ujutru u odnosu na 10 uveče.

Snaga volje je kao baterija na našem mobilnom telefonu, kako vreme prolazi i kako je koristimo tokom dana, ima je sve manje.

Kako da uvećamo snagu volje?

Snagu volje možemo da posmatramo kao mišić, te kao i svaki drugi mišić, kada vežbamo ona se uvećava. Snagu volje možemo da povećamo tako što svakodnevno, u situacijama kada je to potrebno, pobeđujemo naš stariji mozak i ne reagujemo instiktivno u određenim situacijama. U svakoj od tih situacija kada uradimo stvar koje je dugoročno dobra za nas, malo povećavamo snagu volje.

Pored ovoga, snagu volje možemo da povećamo i sledećim aktivnostima:

  • Spavanjem u trajanju od najmanje 7 sati, a najbolje bi bilo 8 sati
  • Meditacijom u trajanju od 10 minuta svako jutro
  • Redovnim vežbanjem

Kako da ne trošimo snagu volje tokom dana?

Osim što možemo da uvećamo snagu volje, postoje određene stvari koje možemo da uradimo, koje će dovesti do toga da ne moramo da trožimo snagu volje:

  • Trudimo se da sebe ne izlažemo različitim iskušenjima, kao što je na primer da ne kupujemo slatkiše, ili da izađemo iz kancelarije ukoliko znamo da će neko da donese tortu.
  • Razvijemo rituale tako da nije potrebno da koristimo snagu volje da bi uradili nešto. Na primer, razvijemo ritual da ustajemo u 5 ujutru, ili da idemo u teretanu svaki dan posle posla.
  • Smanjim broj odluka koje donosimo tokom dana, jer svaka od odluka nam troši određenu količinu snage volje. Na primer, prethodno veče izaberemo šta ćemo da obučemo na posao i pripremimo obrok koji ćemo poneti da pojedemo.

Kako da koristimo snagu volje?

Snagu volje bismo trebali da koristimo na način da nam pomogne da svakodnevno radimo stvari koje će nas približiti ostvarenju naših životnih ciljeva. Odnosno, trebali bismo da je koristimo da kreiramo navike i rituale, koje ćemo onda moći da sprovodimo ne razmišljajući previše o njima, dakle bez napora, koji će nam pomoću da ostvarimo sve što želimo.

Objave povezane sa temom ovog bloga:

 
Izdvojene obuke