5 mogućnosti Google Maps-a za koje verovatno niste znali

5 mogućnosti Google Maps-a za koje verovatno niste znali

Google Maps je jedna od aplikacija koje imamo na našem telefonu i koje većina nas uzima zdravo za gotovo. U smislu da je mnogo ne istražujemo nego je uključimo ukoliko nam je potrebno da nađemo gde ne nalazi neka lokacija koja nam je potrebna.

Međutim, kao i većina Google-ovih proizvoda i Google Maps je dosta napredovao proteklih godina i danas nam nudi dosta korisnih mogućnoti kao što su:

  • pronaći određenu lokaciju
  • izmeiriti razdaljinu i iskazati je na različite načine
  • pronaći najbolji put da dođete do određene lokacije
  • dobiti informacije o saobraćaju
  • dobiti informacije o mestima kao što su restorani, prodavnice i slično
  • podeliti svoju lokaciju sa drugima

U nastavku pogledajte kojih 5 mogućnosti Google Maps su vrlo korisne a za koje niste čuli:

1) Koristite Google maps kao navigaciju dok ste na putu

Google Maps možete koristiti kao navigaciju dok ste na putu. Sve što treba da uradite jeste da odredite lokaciju na koju putujete, i onda da izaberete opciju da lokaciju snimite na vaš mobilni telefon tako da niste zavisni od Intereneta dok putujete. Naravno, budite sigurni da imate dovoljno mesta na telefonu i proverite da li ste je snimili pre nego što krenete na put. Sve lokacije ostaju snimljene tako da im možete pristupiti i kasnije kada god želite.

U nastavku pogledajte kako ovo možete uraditi korak po korak:

Korak 1 - Ukucate u pretragu lokaciju na koju želite da idete

Korak 2 - Kliknete na opciju Directions koja se nalazi u donjem levom uglu ekrana

Korak 3 - Izaberete opciju da preuzmete mapu tako što ćete izabrati opciju download offline direction for this area

Korak 4 - Izaberete rutu iz snimljenih ruta tako što kliknete u meniju na Offline maps i izaberete onu koja vam je potrebna

2) Upamtite gde ste parkirali auto

Da li vam se nekada dogodilo da ne možete da se setite gde ste parkirali auto? :-) Meni se ovo događa uglavnom kada u trenutku kada parkiram negde pričam telefonom ili pričam sa nekim i onda ne razmišljam gde sam parkirao. Takođe, ponekad ovo može da vam se dogodi kada parkirate u garažama tržnih centara. Da biste ovo izbegli Google Maps vam omogućava da upamtite lokaciju gde ste parkirali auto.

Korak 1 - Kliknite na plavu tačku koja označava vašu poziciju

Korak 2 - Izaberite opciju Save your parking

Korak 3 - Ukoliko želite možete dopuniti dodatnim informacijama kao što su beleške ili fotografija. Ukoliko želite možete podeliti lokaciju sa drugima.

3) Staviti Pin kako bi vas neko našao

Ukoliko ste na primer u Tržnom centru, ili na plaži i slično gde je velika gužva, možete postaviti Pin tačno na lokaciju gde se nalazite i onda taj Pin poslati recimo Viber-om osobi koja pokušava da vas pronađe. Ovo može biti korisno i ako se nađete na koncertu i onda treba da se nađete sa nekim.

Korak 1 - Postavite tako što ćete držati pritisnuto nekoliko sekundi plavu tačku koja pretstavlja vašu lokaciju nakon čega se pojaviti pin i Google će vas obavestiti da ste postavili pin.

Korak 2 - Podelite Pin odnosno lokaciju tako što ćete kliknuti na dno ekrana čime ćete povećati meni na gore i onda izaberite opciju share place

4) Dodate lokaciju na koje će svratiti usput dok putujete

Kada ste podesili rutu, možda želite usput da svratite do negde. Ovo može biti restoran, ili ste jednostavno zaboravili da sipate gorive i želite da svratite do najbliže pumpe pre i nakon toga nastavite put.

Korak 1 - Kliknete na deo koji se nalazi pored vremena koje je potrebno da se stigne

Korak 2 - Izaberete Search along route

Korak 3 - Pronađite lokaciju do koje želite svratite i izaberite je

Korak 4 - Izaberete opciju Add stop

5) Pretražite nešto što vam je potrebno u blizini

Pre nekog vremena smo ja i moj kolega bili u jednom gradu u Srbiji i on se setio da treba da kupi sinu opremu za pecanje. Dosta smo se raspitivali i nismo uspeli da nađemo radnju. Tada nisam znao da sam mogao jednostavno na Google Maps da ukucam Fishing kao pojam i da bi onda Google Maps izbacio radnje koje se nalaze u blizini a koje prodaju opremu za pecanje.

Dakle, gde god da se nalazite možete ukucati u Google Maps nešto što vas zanima i dobićete spisak lokacija na Google-u koji odgovara tom pojmu. Možete proaći kafiće, restorane, pumpe ali i možete ukucati pojam kao što je farba ili pecanje i slično.

==

Google Maps je zaista korisna aplikacija koja može dosta da pomogne u svakodnevnim situacijama u kojima se možemo naći.

Objave povezane sa temom ovog bloga:

Ažurirano: 03.08.2019


© Copyright 2024. All Right Reserved. by InfoBit

na vrh