Kako da donosite brže i bolje odluke

Kako da donosite brže i bolje odluke

Photo by Kelly Sikkema on Unsplash

Svakodnevno donosite veliki broj odluka. Svaka od ovih odluka troši nešto što se zove snaga volje, što je specijalna vrsta energije koja vam je neophodna tokom dana kako biste mogli da uradite stvari koje su vam bitne.

Zbog toga se često dešava da osetite zamor, posebno u popodnevnim časovima, koji nastaje usled velikom broja odluka koje ste doneli tokom dana.

Jedan od načina da ovo izbegnete jeste da se trudite da donosite što manje odluka, kako biste imali dovoljno energije da sve one važne donesete na pravi način.

U nastavku pogledajte koje korake možete realizovati kako biste donosili brže i bolje odluke:

#1. Nemojte istu odluku donositi više puta

Često ćete u određenim vremenskim intervalima donositi odluke vezano za iste stvari. Na primer, da li da prihvatite određeni dodatni angažman, da li da pustite dete da ide samo sa drugovima negde i slično.

Ono što je korisno u ovakvim situacijama da uradite jeste da jednom donesete odluku za ovakve stvari i više je ne menjate.

Na primer, ukoliko niste sigurni da li treba da prihvatite određeni dodatni angažman ili ne, odredite neko pravilo i po njemu postupajte. Recimo, ukoliko možete zaraditi više od 20€ po satu prihvatićete angažman, ukoliko ne možete nećete. Kada vas neko sledeći put upita da li ste zainteresovani da nešto dodatno uradite, saznajte cenu, izračunajte koliko vam vremena treba to da uradite i na osnovu ciljne vrednosti sata koju ste postavili donesite odluku.

Ista stvar je i sa puštanjem deteta da ide sa drugovima negde. Odlučite pod kojim uslovima ćete to dopuštati (na primer, ukoliko ide još neko stariji) i onda na osnovu toga donosite svaki put istu odluku bez previše razmišljanja.

Iste stvari možete primeniti i kada je u pitanju komunikacija sa zaposlenima kojima ste nadređeni. Tako da možete jednom doneti odluke vezano za slobodne dane, odlaske na odmor i slične stvari i onda samo postupati po njima svaki put.

Još jedna varijanta jeste da odlučite šta nećete više da radite pod bilo kakvim uslovima i da se držite toga. Na primer, možete odlučiti da više nećete održavati poslovne sastanke u kafićima i možete se držati toga.

Kako ovaj korak primenjujem (neki primeri):

  • Odlučio sam da više ne držim individualne konsultacije iz Excel-a
  • Moj sin može da ostane napolje da se igra sa drugovima iza 9 uveče samo ako sam i ja na igralištu
  • Netflix gledam samo petkom uveče. Izuzetak je kada sam na odmoru.

#2. Dopustite da neke stvari odluče drugi umesto vas

Jedan od stvari u koju je vrlo lako upasti jeste da mislite da sve sami treba da odlučite. Međutim, to je dugoročno teško održivo ukoliko želite da napredujete i prelazite na sledeći novu u svemu što radite.

Zadatak treba da vam bude da se okružite ljudima koji mogu da vam pomognu i da donesu odluke umesto vas.

Na primer, ukoliko je potrebno da osmislite izgled vaše vizit karte, prepustite to dizajneru a vi samo dostavite neophodne podatke. Važno je samo da obratite pažnju na ono što sam prethodno rekao a to je da se okružite ljudima koji mogu da vam pomognu, odnosno koji mogu da urade kvalitetan posao umesto vas, i ako je to moguće, bolje od vas.

Kako ovaj korak primenjujem (neki primeri):

  • Odluku o tome koje će se stvari spakovati deci kada idemo na put prepuštam svojoj supruzu koje je mnogo bolja od mene u tome
  • Odluku o tome gde odvesti auto na opravku prepuštam mom prijatelju Vanji koji se mnogo bolje razume od mene u to
  • Odluku o izboru teme za sajt za novog klijenta prepuštam kolegi Zoranu koji je mnogo bolji od mene u tome

#3. Koristite prethodno pripremljene procese za donošenje zahtevnih odluka

Kada su u pitanju zahtevne odluke koje treba da donosite povremeno, a koje se ponavljaju, dobro je da kreirate određeni proces koji će olakšati donošenje ovakvih odluka.

Ovo znači da možete da kreirate neku vrstu alata koju ćete onda korisiti da biste doneli određenu odluku.

Na primer, potrebno je da vidite da li vam je saradnja sa nekim klijentom isplativa. Napravite alat u Excel-u ili na neki drugi način, gde ćete uneti sve parametre na osnovu kojih određujete isplativost saradnje i onda donesite odluku na osnovu podataka koje ste dobili.

Kako ovaj korak primenjujem (neki primeri):

  • Kada razmišljam o uvođenju nove obuke, postoji obrazac koji popunjavam koji mi pomaže da odlučim da li ću uvesti novu obuku

#4. Budite svesni u kakvom se stanju nalazite (fizičkom i mentalnom)

Na donošenje odluka utiče to kako se osećate u tom trenutku. Ukoliko ste umorni, neispavani ili iznervirani, postoji mogućnost da će to uticati na odluku koju donosite. Zbog toga je dobro da najveći broj odluka donosite ujutru kada ste najsvežiji i osećate se najbolje.

Kako ovaj korak primenjujem (neki primeri):

  • Upitam sebe da li bih doneo drugačiju odluku da se nisu dogodile određene stvari prethodno
  • Trudim se da najveći broj odluka donesem ujutru
  • Razmislim da li odluku treba da donesem u tom trenutku i ako je moguće odložim je ukoliko zaključim da se ne osećam najbolje

==

Donošenje boljih odluka može vam pomoći da ostavrite svoje ciljeve, ali vam je potrebna svesnost da biste uvek bili u najboljem mogućem stanju i odlučili ono što je ispravno za vas.

Objave povezane sa temom ovog bloga:

Ažurirano: 13.07.2020


© Copyright 2024. All Right Reserved. by InfoBit

na vrh