Kako da komunicirate sa nekim ko je često negativan

Kako da komunicirate sa nekim ko je često negativan

Verovatno svako od nas poznaje nekoga do koga mu je stalo, a ko često negativno komuncira sa nama. Ovo može biti kolega na poslu, prijatelj ili član porodice. Ne govorim o nekim izdvojenim slučajevima, jer je svako od nas ponekad negativan.

Govorim o situacijama gde osoba najveći deo vremena negativno komunicira. Neki od primera mogu biti:

  • Šta god da uradite, ona pronađe nešto što nije u redu sa tim i to istakne
  • Često započinje komunikaciju, bez nekog određenog povoda, navodeći primere nekoga ko radi stvari na suprotan način od vas ističući kako je taj način bolji
  • Kada govorite o nekoj svakodnevnoj lepoj stvari, ona to poveže sa nečim negativnim, najčešće što ste vi uradili ili niste uradili

U nastavku pogledajte šta možete uraditi u ovakvim situacijama, odnosno koje korake možete da preduzemete:

0) Razmislite da li je taj neko zaista negativan

Nekada može da vam se učini da je neko negativan, a da u stvari samo želi da vam ukaže na koji način možete da budete bolji. Dobro je prvo razmotriti da li je u pitanju negativnost ili samo dobra namera.

Postoji više načina kako možete ovo da uradite, a jedan od najefikasnijih, barem na osnovu mog iskustva je svakako pisanje dnevnika. Uzmite vaš dnevnik i analizirajte situacije koje ste doživeli kao negativne i razmotrite da li su zaista takve.

Ukoliko zaključite da osoba nije negativna naučili ste vrednu lekciju. Ukoliko zaključite da jeste, čitajte dalje.

1) Uvažite način komunikacije bez osuđivanja

Svako od nas bije bitke za koje drugi ne znaju. Na isti način kao što ne treba da trubite nekome ko vam je preprečio put u saobraćaju, jer ne znate u kakvoj je taj neko situaciji, na isti način ne treba da osuđujete nekoga ko negativno komunicira sa vama.

Jednostavno prihvatite da je trenutni način komunikacije te osobe rezultat neke situacije i da je vaš zadatak da joj pomognete a prvi korak je prihvatanje.

Kao i za bilo koji odnos ovo ćete najlakše uraditi tako što ćete očekivanja zameniti zahvalnošću što imate odnos sa tom osobom.

2) Učinite sve što je do vas

Pokušajte da vaše akcije, odnosno ono što radite, ne doprinosi dodatno negativnoj komunikaciji. Napravite spisak stvari u prethodnom periodu koje su mogle da izazovu takvo stanje i prestanite da ih radite. Uradite nešto za tu osobu svakog dana što će joj pomoći i učiniti stvari lakšim.

Ukoliko želite da se neko drugačije ponaša prema vama, prvi korak je da vi promenite ponašanje, a ne da čekate da to uradi druga osoba pre vas.

3) Ne vraćajte istim načinom komunikacije

Inicijalna reakcija vaša može da bude da želite da vratite istom merom, odnosno da i vi budete negativni. Međutim, dugoročno to samo može pogoršati situaciju te umesto toga, trudite se da budete pozitivni bez obzira na okolnosti. Kada kažem pozitivni, mislim na to da imate proaktivan stav prema svemu što se događa, te da stalno tražite kako možete na najbolji način da rešite situacije sa kojima se susrećete.

Vremenom, u velikom broju slučajeva, ljudi počnu da reaguju onako kako se drugi ophode prema njima. Zbog toga je potrebno samo da istrajete i ne budete negativni.

4) Komunicirajte i van radnog vremena

Pozovite tu osobu ili joj pošaljite poruku van radnog vremena kada je malo drugačija atmosfera u odnosu na radno okruženje. To će biti odlična prilika za nešto opušteniji komunikaciju.

Potrudite se da tokom razgovora ne pričate o poslu već o nekim drugim temama koje zanimaju tu osobu, a koje i vama mogu biti zanimljive. Ovde je vrlo važno da budete iskreno zainteresovani da razgovarate sa tom osobom. Ukoliko niste, pre ili kasnije će se to videti i imaće samo negativan efekat.

5) Poklonite nešto

Svi volimo da dobijamo poklone. Zbog toga, takvoj osobi povremeno možete nešto pokloniti kako bi se osećala bolje. Poklanjanje je mali znak pažnje koji treba da komunicira da vam je stalo do te osobe. Poklon ne mora uvek biti novčani izdatak, nekada možete dobiti nešto što može mnogo više koristiti toj osobi nego vama, tako da joj onda to možete pokloniti.

Naravno, pokloni neće mnogo vredeti ako ne uradite prethodno navedene stvari, ali mogu biti lep dodatak svemu što radite.

==

Komunikacija je veština koja se uči čitav život. Međutim, ako je dobro naučite mnogo lakše ćete graditi odnose sa ljudima što je jedna od ključnih stvari za lep i uspešan život.

Objave povezane sa temom ovog bloga:

Ažurirano: 13.07.2019


© Copyright 2022. All Right Reserved. by InfoBit

na vrh