Šta se nalazi na mom PC-ju (2022. izdanje)

Šta se nalazi na mom PC-ju (2022. izdanje)

Od skoro sam nabavio novi PC računar. Pre nekoliko godina sam se trudio da koristim što manje aplikacija, ali sam ove godine promenio mišljenje.
Mislim da broj aplikacija nije bitan, dok god mi sve te aplikacije pomažu da radim efikasnije.
S obzirom da radim na nekoliko uređaja tokom dana (MacBook Air laptop najviše, iPhone, iPad sporadično), trudio sam se da na PC-ju instaliram najveći broj aplikacija koje imam i na Apple uređajima.
U tome sam prilično uspeo, a u nstavku je spisak svih aplikacija koje su instalirane.
Kako bi se lakše snašli, grupisao sam ih u nekoliko kategorija:

Radno okruženje
- Wallpaper
- F.lux
- Spotify

Komunikacija
- Zoom
- Loom
- Miro

Smeštanje i pronalaženje podataka
- Google drive
- OneDrive
- Listary

Bezbednost
- 1password

Kreiranje sadržaja
- Audacity
- DaVince Resolve
- MS Office
- Green Shot
- OBS
- Simple Note

Konzumiranje sadržaja
- MS Edge
- VLC Media Player
- Kindle

Upravljanje zadacima
- Todoist


Radno okruženje

Wallpaper


U Canvi sam kreirao Wallpaper sa meni omiljenim citatom Marka Tvena: “Kada god se nađemo na strani većine vreme je da zastanemo i dobro razmislimo”.

F.lux


F.lux je veoma zanimljiva aplikacija koja automatski podešava nivo osvetljenja ekrana u zavisnosti od doba dana. Na ovaj način ekran ima osvetljenje koje je najmanje naporno za gledanje i rad. Većina nas drži ekran na maskimalnom osvetljenju, a to često nije najbolje rešenje.

Spotify


Spotify slušam najčešće dok radim, i to tek nekoliko playlista, uglavnom namenjenih za fokusirani rad. Ukoliko sam u kancelariji, obično slušam na zvučnicima, a ukoliko sam kod kuće najčešće kroz slušalice. Bez obzira što se ova aplikacija plaća (može se koristiti i besplatno uz reklame, i neka druga ograničenja) smatram da apsolutno vredi tih 4.99EUR mesečno.

Komunikacija

Zoom


Zoom, kao što verovatno svi znate, koristim za različite vrste video poziva koje obavljam. Ovo može biti prezentacija našeg softvera, dogovori za video obuke, držanje samih obuka, ali i za potrebe različitih vrsta sastanaka. Jedna od najboljih funkcilonalnosti Zoom-a je svakako Cloud recording, što često koristim, i što mi omogućava da prođem kroz sastanak ponovo i podsetim se najvažnijih stvari. Dodatna funkcionalnost koju često koristim, posebno kada držim obuke jeste bela tabla, gde mogu crtajući da objasnim pojedine stvari.

Loom


Loom je odlična aplikacija koju koristim za snimanje video uputstava za moj tim. Kada želim da objasnim kako sam zamislio da nešto treba da se uradi, najlakše mi je da to pokažem snimajući ukran.

Miro


Kada razrađujem neku ideju, obično volim da uzmem A3 papir, piši briši olovku i flomastere. Čini mi se da sam najkreativniji i da najbolje razmišljam kada koristim papir i olovku. Bez obzira na to da li treba da osmislim sadržaj nečega ili da osmislim korake da nešto završim, papir i pribor za pisanje su, čini mi se najbolji alati.
Kada razradim šemu na ovakav način obično je “precrtavam” u Miro. Miro je sjajan program sa velikim mogućnostima. Omogućava kreiranje različitih vrsta šema na različite načine. Kada napravim šemu u Mirp-u mogu jednostavno da je podelim sa članovima tima gde onda možemo da nastavimo zajedno da radimo.

Smeštanje i pretraživanje podataka

Google Drive


Trudim se da sva dokumenta koja su vezana za moje lične stvari snimam na Google Drive-u. Ova aplikacija mi omogućava da Google drive vidim kao još jedan hard disk na mom računaru, što čitavi proces snimanja čini lakšim i prirodnijim. Ne postoji šansa da bih prebacivao dokumenta sa računara na Gdrive preko aplikacije koja se nalazi u okviru internet pretraživača.

OneDrive


Kompanijski prostor za čuvanje dokumenata nam je na OneDrive-u i ovde čuvamo sva kompanijska dokumenta. Na isti način kao i Google Drive i OneDrive vidim kao još jedan hard disk na računaru.

Listary


Ovaj program mi omogućava da na jednostavan način pretražim bilo koji dokument ili startujem bilo koji program na računaru. Samo pritisnem 2X control dugme nakon čega se pojavi prozor u kome mogu da ukucam deo naziva programa koji želim da startujem ili dokumenta koji tražim. Mislim da mi ovaj program dnevno štedi barem 10 minuta, što smatram da nije malo.

Bezbednost

1password


Apsolutno najbolji menadžer za upravljanje lozinkama. Kada priča sa ljudima i kažem im da plaćam ovaj program mesečno, obično me pitaju zbog čega plaćam za nešto što je spisak koji mogu da sačuvam bilo gde. Međutim, ovo nije samo spisak lozinki. Možda najbolja funkcionalnost jeste mogućnost da popunim korisničko ime i lozinku na bilo kom sajtu a da ne moram da je pamtim ili prepisujem, zahvaljujući dodatku za Edge pretraživač (naravno postoji i za sve ostale pretraćivače). 1password mesečno košta 2.99EUR.

Kreiranje sadržaja

Audacity


Odličan (besplatni) program za kreiranje audio zapisa. Već duže vremena pripremam jedan audio projekat koji treba da startuje do kraja godine i za njegovu realizaciju koristim upravo Audacity.

DaVince Resolve


Svaki YT video Excel radionice sam montirao u ovom (opet potpuno besplatnom) programu. S obzirom na moje skromne sposobnosti kada je video editovanje u pitanju, program ima jednostavan interfejs i veliki broj mogućnosti od kojih koristim tek po neku.

MS Office


Od svih MS Office programa najviše koristim Excel i PowerPoint. Word koristim u situacijama gde treba da kreiram ponudu ili neku drugu vrstu zvaničnog dokumenta (ugovor, izjavu i slično). MS Outlook uopšte ne koristim s obzirom da su sve moje email adrese na Gmail-u.

Green Shoot


Za potrebe kreiranja slika ekrana koristim ovaj jednostavan program. Bez obzira na to što je nativna Windows aplikacija prilično dobra, Green Shoot koristim već dosta vremena i navikao sam se na njega. Najčešće mi je potrebno samo da slikam ekran, a ne toliko često da radim anotacije, tako da je ovaj program sasvim dovoljan.

OBS


Ovu aplikaciju koristim za kreiranje svih videa za YouTube kanal Excel radionica kao i za kreiranje svih video obuka. Program je potpuno besplatan i jednostavan za korišćenje. Ima veliki broj opcija, a ga koristim u najosnovnijoj varijanti koje je u ovom trenutku sasvim dovoljna.

Simple Note


Za kreiranje skoro svih vrsta beležaka koristim Apple Notes na mom Mek laptop-u, iPad-u i iPhone-u. Najsličnija aplikacija na PC računaru je Simple Notes. Koristim je kada kreiram beleške dok radim na PC-ju. S obzirom da se sinhronizuje na sve uređaje, na svakih nekoliko dana iskopiram kreirane beleške u Apple Notes.

Konzumiranje sadržaja

Kindle

Vrlo retko čitam knjige na Kindle aplikaciji na PC-ju. Češće je koristim da bih kopirao određene stvari iz knjiga u aplikaciju za beleške radi salje obrade.

Microsoft Edge


Već nekoliko meseci koristim Microsoft Edge umesto Google Chrome pretraživača. Ima nekoliko sjajnih mogućnosti, a najviše koristim 2: specijalni mod za čitanje gde se sa web stranice uklone reklame i sve ostale stvari koje nisu tekst što čitanje čini lakšim, kao i kreiranje kolekcija, što je način da se na jednom mestu grupišu sve stranice koje su vezane za jednu temu. Ovu drugu opciju koristim kada radim različita vrsta istraživanja za sadržaj koji kreiram.

VLC Media Player


Dobra stari VLC Media Player koristim za gledanje video sadržaja koji je snimljen na mom PC-ju, dakle za gledanje video sadržaja koji ne gledam kroz Internet pretraživač.

Upravljanje zadacima

Todoist


Todoist je aplikacija koju koristim za upravljanje zadacima. Ovu aplikaciju imam na svim uređajima između kojih je sinhronizovana. Poslednjih godina sam isprobao veliki broj aplikacija za upravljanje zadacima, ali sam se uvek vraćao na Todoist i mislim da ću se ovoga puta zadržati neko vreme.

==
Ukoliko ste pročitali ovaj tekst do kraja možete da vidite da imam instalirano ukupno 20 aplikacija. Moj PC računar ne koristim baš svaki dan, ali od svih uređaja koje posedujem, rad na PC računaru mi je najugodniji. Bez obzira što pretežno koristim Apple uređaje, mogu reći da sa izuzetkom 3 aplikacije (Apple Notes (beleške), DayOne (dnevnik) i Ulysess(blog, nedeljne crtice) sve drugo mogu sa jednakom efikasnošću da radim i na PC-ju.

Objave povezane sa temom ovog bloga:

==

Objave povezane sa temom ovog bloga:

Ažurirano: 29.08.2022


© Copyright 2024. All Right Reserved. by InfoBit

na vrh