Kako da primenite stvari koje pročitate u knjigama

Kako da primenite stvari koje pročitate u knjigama

U poređenju sa konferencijama, seminarima ili online obukama, knjige su svakako najekonomičniji način da saznate nove stvari, razvijate se kao osoba i steknete različite veštine. Međutim, ono što se obično dogodi, i što se meni događalo godinama, jeste da pročitate neku dobru knjigu, ali da kasnije ne primente ništa od onoga što ste pročitali.

Na ovaj način propuštate sjajnu priliku da primenite strategije nastale istraživanjima, te iskustvima lidera ili uspešnih profesionalaca, na ono što vi radite i tako unapredite svoj život.

Kao i za sve ostalo i za ovo je potreban sistem. Primena naučenog nije nešto što će se dogoditi spontano, samo od sebe.

U nastavku pogledajte kako možete na najjednostavniji način primeniti ono što pročitate u knjigama:

1) Podvlačite važne stvari i zapisujte vaša razmišljanja o onome što čitate

Dok čitate knjigu vrlo je važno da zapišete stvari za koje zaključite da su važne. Mozak mnogo bolje pamti stvari koje zapišete. Naime, potpuno se drugi delovi mozga uključuju kada zapisujete stvari na papiru. Prethodno, možete podvlačiti ono što čitate. Za ovo možete koristiti olovku ili "providne" flomastere. Ja koristim žuti providni flomaster. Možete pisati na samoj knjizi, ili ono što ja preporučujem jeste da imate svesku ili beležnicu u koju ćete zapisivati.

Obično zapisujem sledeće:
  • Pojmove koji mi nisu jasni i koje treba da razjasnim
  • Kako sam razumeo nešto što sam pročitao
  • Ideja za implementaciju onoga što sam pročitao

2) Osmislite plan implementacije odmah nakon čitanja

Najbolje vreme da osmislite način na koji ćete primeniti nešto jeste odmah nakon što ste čitali o tome. U tom trenutku imate najviše entuzijazma i najveće šanse da ćete zaista nešto i uraditi po tom pitanju. Važno je da plan bude jednostavan i da ima tek nekoliko koraka. A kasnije ćete osmisliti detalje i videti kako će to sve da ide.

Na primer, kada sam želeo da počnem da primenjujem vizuelizaciju tokom dana, odredio sam sledeće korake:
  • Odrediti cilj koji želim da vizuelizujemo
  • Osmisliti detalje na koji način ću cilj zamisliti, odnosno vizuelizovati
  • Odrediti vreme kada ću to raditi svakog dana
  • Odrediti dana kada ću početi
Kao što vidite, samo nekoliko jednostavnih koraka neophodnih za primenu. Važno je da ovaj plan možete napraviti za nekoliko minuta, jer ako bude trebalo više vremena, verovatno ćete odustati.

3) Realizujte plan u najkraćem roku

Istraživanja pokazuju da manje od 20% stvari upamtimo do onoga što smo pročitali. Što je prošlo više vremena od trenutka kada ste napravili plan, manje su šanse da ga zaista i realizujete. Zbog svega ovoga je važno da krenete sa primenom što pre, a najbolje je naravno ako to možete da uradite isti ili sledeći dan. U slučaju da ne možete reagovati odmah, dobro je da korake koje ste prethodno smislili imate negde zapisane i da su vam lako dostupni u trenutnku kada se ukaže prilika da možete da se bavite njima.
==
Ukoliko ste već odvojili vreme da nešto naučite što može poboljšati kvalitet vašeg života, šteta je da makar ne probate da primenite neke od tih stvari. Da biste ih primenili potrebno je da uvedete sistem koji je jednostavan i za čiju realizaciju vam neće trebati previše vremena, kao što su jednostavni koraci o kojima sam pisao prethodno.

Sledeći koraci:

  • Izaberite jednu stvar koju ste skoro pročitali i koju želite da počnete da primenjujete
  • Napraviti jednostavan plan primene
  • Primenite već sutradan :-)

Objave povezane sa temom ovog bloga:


Dopada vam se ovaj blog?

Prijavite se ovde kako bi dobijali moj blog elektronskom poštom. Poslaću vam kalendar napravljen u Excel-u kao znak zahvalnosti.


© Copyright 2020. All Right Reserved. by InfoBit

na vrh