Kako da učite od osoba koje su potpuno različite od vas i zbog čega je to važno

Kako da učite od osoba koje su potpuno različite od vas i zbog čega je to važno

Kako da učite od osoba koje su potpuno različite od vas i zbog čega je to važno

Ako ste kao većina ljudi, verovatno više volite da provodite vreme sa osobama koje su slične vama. Suprotno tome, ukoliko sretnete nekog ko je potpuno različit od vas, verovatno nećete želeti da uspostavite odnos sa tom osobom.

Međutim, na osnovu mog dosadašnjeg iskustva, osobe koje su potpuno različite od vas mogu da vas nauče mnogim stvarima koje će vas unaprediti kao osobu i učiniti da budete bolji.

U nastavku pročitajte kako ovo možete da uradite:

#0. Nemojte reagovati na prvi utisak

Kada se upoznate sa nekim ko je potpuno različit od vas, moguće je da će prva reakcija biti da ne želite da provodite vreme uz to osobu, te da ne želite da je bolje upoznate i ostvarite dublji kontakt.

Takođe, sama činjenica da je neko različit od vas može učiniti da na osnovu toga, postupke ove osobe gledate kroz određeno sočivo, koje verovatno nije dovoljno objektivno.

Sve ovo može učiniti da propustite sjajnu priliku, a to je da naučite nešto od ovakve osobe i unapredite sebe.

Uvek treba da se trudite da ne reagujete na osnovu prvog utiska već da kažete sebi "Ok. Ova osoba je potpuno različita od mene. Hajde da vidimo na koji način ja mogu nešto naučiti od nje i ona od mene."

#1. Aktivno tražite nešto što imate zajedničko

Jedan od najlakših načina da se povežete sa nekom osobom jeste da nađete nešto što imate zajedničko. Na primer deca treniraju isti sport, volite istu vrstu filmova, navijate za isti klub i slično. Kada ljudi nađu nešto zajedničko to kao da napravi neku vrste nevidljive povezanosti i komunikacija je mnogo jednostavnija od tog trenutka. Ovakva vrsta povezanosti može učiniti da prethodne predrasude koje ste stvorili, odnosno sočivo kroz koje gledate tu osobu, delimično ili potpuno nestanu.

Kada upoznate ovakvu osobu postavljajte dosta pitanja i slušajte. Pre ili kasnije ćete pronaći nešto zajedničko sa tom osobom.

#2. Razmislite o osobinama koje vam smetaju kod te osobe

Kada postoje određene osobine koje vam smetaju kod te osobe, vrlo je korisno za vas da dobro razmislite o njima, jer postoje šanse da iste te osobine imate i vi a da toga niste svesni, ili da ih nemate uopšte a trebalo bi da ih imate.

Situacija I - zaključite da imate iste te osobine

Ukoliko ih imate i vi, te zaključite da te osobine nisu dobre, eto prilike da radite na sebi i pokušate da nešto promenite.

Na primer, može da se dogodi da vama neko ispriča neki trač o kolegi na poslu, i vi da pomislite kako nije u redu što vam je to ta osoba ispričala. Onda, nakon toga odete kod drugog kolege i ispričate istvu stvar koju vam je prethodni ispričana uz komentar kako to nije trebala da vam ispriča ta osoba, pri čemu ne uviđate da u tom trenutku radite upravo istu stvar za koju ste prethodno zaključili da nije u redu.

Kada postoji određena osobina koja vam smeta kod drugog, upitajte svog prijatelja ili kolegu da li se vi ponekad ponašate na takav način. Iznenadićete se koliko puta možete da dobijete odgovor u ovakvoj situaciji koji vam se neće dopasti.

Pored toga, korisno je da uočite da li te osobine koje ima druga osoba smetaju i drugima ili samo vama? Ukoliko ne smetaju drugima, da li je onda nešto do vas?

Situacija II - zaključite da nemate te osobine

Ukoliko ipak zaključite da nemate te osobine, a smatrate da su te osobina dobre, možda je vreme da i vi počnete da se ponašate na takav način.

Ukoliko prepoznate neku osobinu za koju ste sigurni da je nemate, vreme je da dobro razmislite o njoj. Napišite u dnevniku neke situacije u kojima je ta osoba ispoljila te osobine, razmislite o okolnostima i izvucite određene zaključke. Možda je ta osoba odreagovala baš kako treba i dala vam model na koji način treba da se ponašate u takvoj situaciji.

#3. Razmislite o prethodnom životnom iskustvu te osobe

Različito prethodno životno iskustvo u odnosu na vaše, opet može da dovede do toga da uvedete određene pretpostavke o toj osobi koje vam verovatno neće biti korisne dugoročno. Na primer ukoliko vi imate završen fakultet i sretnete nekoga ko nema završen fakultet, možete pomisliti da od te osobe ne možete previše naučiti, što je naravno potpuno pogrešno.

Umesto ovakvog pristupa predlažem da, ukoliko osoba ima potpuno suprotna interesovanja od vaših, iskoristite to i sebe nadogradite u određenoj oblasti. Na primer, kao što je recimo moj slučaj, možete biti neko ko se uopšte ne razume u automobile. Jedino što znate da uradite jeste da sednete u auto i prevezete se od tačke A do tačke B. Koji su nedostaci ovakvog pristupa? Ne znate koje su sve preventivne stvari koje treba da radite oko održavanja auta što može dovesti do toga da auto vremenom bude u lošem stanju i da su potrebne opravke, te da se dogode otkazi u nekim nezgodnim trenucima. Zbog toga, onog trenutka kada sretnete osobu koja samo priča o automobilima i interesuje se za njih, nemojte posmisliti kako je to dosadno, već sednite sa tom osobom i pitajte je šta sve treba da znate o preventivnom održavanju auta i na taj način izbegli kvarove.

==

Uspostavljanje odnosa sa nekim ko je različit od vas može zahtevati dosta truda sa vaše strane, ali može vam, doneti i mnoge benefite koji opravdavaju uloženi trud.

Objave povezane sa temom ovog bloga:

 
Izdvojene obuke