Šta sam naučio o sticanju novih veština učeći Milicu da vozi bicikl na dva točka

Šta sam naučio o sticanju novih veština učeći Milicu da vozi bicikl na dva točka

Pre nekoliko nedelja sam učio moju ćerku da vozi bicikl na dva točka.

Pre nego što smo počeli sa učenjem, nisam imao nikakvu ideju kako se to radi, odnosno na koji način ću je naučiti kako da vozi bicikl.

Krajnji rezultat je bio odličan i Milica je naučila za dva dana da vozi, ukupno za nešto manje od 3 sata.

U nastavku pročitajte šta sam naučio na osnovu ovog mini poduhvata, a što možete primeniti na bilo koju situaciju gde želite da steknete neku novu veštinu ili želite nekoga drugoga da naučite:

#1. Sve što želite da naučite se nalazi na YouTube-u

Do sada nisam nikada učio nekoga da vozi bicikl na 2 točka. Prvo šta sam uradio, jeste ono što uvek radim kada želim da naučim nešto novo, a to je da pretražim YouTube. Samo sam ukucao "how to teach kid to ride a bike" i odmah su se pojavili predlozi.

Pogledao sam nekoliko predloga i izabrao da primenim ono što je objašnjeno u prvom videu.

Šta sam naučio:

  • Obratite pažnju na koji način postavljate pitanje u pretrazi. Mene je zanimalo kako nekoga da naučim da vozi i na taj način sam postavio pitanje i dobio prave predlog.
  • Pretražujte na engleskom jeziku. Mnogo više kvalitetnih rezultata ćete dobiti postavljajući pitanje na engleskom jeziku na YouTube-u.
  • Pogledajte barem nekoliko videa. Bez obzira na to što sam na kraju najviše stvari primenio iz prvog videa koji sam pogledao, bilo je nekoliko korisnih predloga i u ostalim videima koje sam pogledao.

#2. Prepoznajte šta u stvari treba da naučite

Kada sam pogledao prvi video na YouTube shvatio sam da je glavna stvar prilikom učenja dece da voze bicikl da ih učite da drže ravnotežu, odnosno da balansiraju dok okreću pedale. Prethodno sam imao ideju da učim Milicu da vozi tako što ću držati volan dok ona okreće pedale, što je naravno potpuno pogrešan pristup jer na taj način dete ne uči da balansira dok vozi.

Umesto držanja volana, dete se uči da vozi bicikl tako što se pridržava ispod pazuha čime je slobodno da balansira dok okreće pedale. Dakle, poenta je da stanete iza deteta i pridržavate ga dok vozi tako što stavite ruke ispod pazuha, što je potpuno suprotno od onoga što sam ja mislio da treba da se radi.

Šta sam naučio:

  • Kada učite nešto novo prepoznajte koja je to glavna stvar koju treba da naučite. Obično, ovo nije ono što mislite da će biti. Na primer, ukoliko želite da napravite efektnu prodajnu prezentaciju, glavna veštine koje treba da naučite su postavljanje pitanja i slušanje, a ne prezentovanje.

#3. Sposobnosti ljudi rastu kada ih pustite da sami rade i odlučuju

Kada smo počeli da vozimo, povremeno bih potpuno pustio Milicu i samo bio uz nju u slučaju da krene da pada. Na ovaj način smo prošli nekoliko krugova i sve više je Milica uspevala da vozi bez moje podrške.

U jednom trenutku je rekla da je žedna i ja sam otišao da kupim vodu uz dogovor da me sačeka na klupi i malo odmori. Kada sam se vratio Milica je krenula da vozi prema meni i to je praktično trenutak kada je naučila da vozi.

Šta sam naučio:

  • Najbolje učenje se događa kada osoba radi sama. Možete napraviti uputstvo i pomagati, ali na kraju, onaj koji uči ipak treba sam da sve uradi kako bi naučio.
  • Onaj koji pokazuje treba da pruzi podršku tako da uglavnom onaj koji uči sve radi sam. Ovo se odnosi i na uputstva koja pravite, tako da sebe uvek treba da upitate da li je uputstvo takvo da onaj koji ga čita, odnosno postupa po njemu, može samostalno da radi.
  • U određenoj meri treba pustiti onome koji uči da upotrebi svoju kreativnost i sposobnosti kako bi uradio ono što ga učite. Milica je krenula da vozi kada ja nisam bio tu, odnosno kada je morala sama da se snalazi.

#4. Prilagodite objašnjavanje nivou znanja i sposobnostima onome kome objašnjavate

Svako ko me poznaje reći će vam da sam prilično nespretan. Na sreću, moja ćerka je prilično spretna i dobro radi sve vrste fizičkih aktivnosti.

Znajući ovo, bio sam nešto slobodniji tokom učenja jer sam znao da će najverovatnije spretno izbeći situacije u kojima se može dogoditi da eventualno padne.

Šta sam naučio:

  • Učenje nekoga prilagodite njegovom nivou znanja i sposobnostima. To je sigurno najefikasniji način da nekoga naučite. Na primer kada pravite uputstva, imajte skraćenu verziju za onoga ko već zna dosta i kompletnu verziju za nekoga ko nema previše iskustva.

#5. Smanjite mogućnost pojave grešaka koje ne bi smele da se dogode

Prva stvar koju treba uraditi kada učite dete da vozi bicikl jeste da podesite visinu sedišta tako da dete kada spusti obe noge dole, dodiruje zemlju još uvek sedeći na biciklu.

Na ovaj nacin se značajno smanjuje mogućnost da dete padne prilikom vožnje jer u svakom trenutku može da spusti noge.

Šta sam naučio:

  • Kada učite nekoga, obezbedite mu najveći mogući nivo realnih uslova u kojima će to što uči i koristiti, ali ga zaštitite što je moguće više od potencijalnih grešaka koje može da napravi. Razmislite koja su mesta na kojima su moguće greške i onda obratite pažnju koje korake možete da napraviti kako biste sprečili da se te greške dogode. Na primer, ukoliko učite nekoga na koji način treba da unosi podatke u program, zaštitite da postojeći podaci ne mogu da se greškom izbrišu.

#6. Testirajte veštine u raznim okruženjima

Sve vreme smo učili da vozimo bicikl tokom pre podneva kada nema previše dece na igralištu ispred naše zgrade. Ovo je omogućilo da Milica može prilično slobodno da vozi i da može da se fokusira da nauči tri najvažnije stvari: kako da započne vožnju, kako da balansira dok vozi i kako da se zaustavi.

Nekoliko dana kasnije smo izašli popodne da vozimo bicikl. Ovoga puta je sve bilo teže. Bilo je mnogo više dece koja su takođe vozila, i Milica je morala mnogo više da obraća pažnju na sve što se događa oko nje dok vozi. Otežano je bilo zaustavljanje i Milica se prilično zabrinula. Skoro da se činilo da smo morali da krenemo iz početka sve da učimo. Nakon nekoliko popodneva i ovakvo okruženje smo uspešno savladali i sada Milica zna da vozi bicikl i kada je gužva na igralištu.

Šta sam naučio:

  • Sve što je naučeno treba da se isproba u realnim uslovima. Kada na primer radite obuke sa zaposlenima važno je da isprobaju sve što su naučili u realnim uslovima. Ukoliko ih učite kako da rade hladno pozivanje radi zakazivanja sastanaka, računajte da drugi deo učenja počinje kada zaista krenu da pozivaju firme i pokušavaju da zakažu sastanke.

==

Učenje nove veštine nije lak zadatak. Mnogo je lakše kada imate mentora i jasno uputstvo na koji način treba da se radi ono što želite da naučite.

Objave povezane sa temom ovog bloga:

Ažurirano: 22.06.2020


© Copyright 2023. All Right Reserved. by InfoBit

na vrh