3 ne tako očigledne koristi od komuniciranje sa nepoznatim ljudima i kako da započnete ovakve komunikacije

3 ne tako očigledne koristi od komuniciranje sa nepoznatim ljudima i kako da započnete ovakve komunikacije

Photo by Kate Kalvach on Unsplash

Jedna od stvari koju su vam verovatno često govorili roditelji kada ste bili mali jeste da ne pričate sa osobama koje ne poznajete. Ovo je potpuno opravdano jer u tom uzrastu verovatno ne možete da razlikujete osobe koje su dobre od osoba koje nemaju dobre namere.

Danas, ja svoju decu takođe učim oprezu i tome da u najvećem broju slučajeva ne treba da pričaju sa osobama koje ne poznaju.

Kada odrastete, mogućnost da ne prepoznate osobu sa lošim namerama je mnogo manja kao i sam rizik od komunikacije sa nepoznatom osobom. Međutim, bez obzira na to, često je kod odraslih i dalje prisutan neki nelagodan osećaj kada je u pitanje komunikacija sa nepoznatim osobama, verovatno delimično i usled svega što su ih učili roditelji kada su bili mali.

U svetu odraslih, komunikacija sa nepoznatim osobama može da donese mnogo dobrog, a neke od očiglednih koristi su da na ovaj način možete:

  • Steći nove prijatelje
  • Proširiti poslovnu mrežu
  • Upoznati ljubav svog života

Pored ovih očiglednih koristi u nastavku pročitajte koje su 3 ne tako očigledne koristi od ovakve vrste komunikacije te neke od ideja kako je možete započeti na najlakši način:

#1. Mogu da vam pomognu da sagledate stvari na drugačiji način

Često imate problem da pričate sa ljudima koji su vam bliski zbog toga što postoji prethodno izgrađen odnos sa njima koji može da vas opterećuje na različite načine: može da vas bude sramota da govorite o nekim stvarima, možete da se plašite da će ta osoba početi da misli loše o vama ili da možete da je povredite i slično.

Međutim, kada pričate sa nepoznatim ljudima stvari mogu da budu mnogo jednostavnije jer ne nosite prethodno izgrađen odnos sa tom osobom. U takvim trenucima može da vam bude lakše da pričate i saslušate osobu sa kojom razgovarate i potencijalno omogućite da vam pomogne da sagledate stvari na drugačiji način. Ovo može da bude veoma korisno ukoliko je ta osoba stručna za stvar koja vas zaokuplja.

#2. Možete unaprediti komunikacione sposobnosti

Pričati sa nepoznatim ljudima nije tako jednostavno, i ukoliko to radite često može biti veoma korisno za razvijanje komunikacionih sposobnosti koje su opet naravno ključne za uspeh na poslu i u životu uopšte.

Komunicirajući sa nepoznatim ljudima možete vežbati:

  • Vođenje neobaveznih razgovora, koje često zovemo ćaskanje, kao što je razgovor sa komšijom koga ste sreli u liftu ili sa nekim poznanikom sa kojim ste se sreli na pešačkom prelazu
  • Započinjanje konverzacije, koje može biti posebno vredno kada je u pitanju različita poslovna komunikacija
  • Završavanje konverzacija na uljudan način, što je opet važvna veština ukoliko ne želite da nekoga sa kime razgovarate, a ko nije previše zanimljiv, dovedete u neprijatnu situacije time što želite da prekinete razgovor

#3. Možete povećati samopouzdanje

Što češće radite stvari koje su vam neprijatne, sve vam je lakše da ih radite. Kao što sam već rekao, pričanje sa nepoznatim ljudima je u principu neprijatno i može da izazove nelagodan osećaj. Međutim, ukoliko ovo počnete radite često, vremenom će vam biti sve lakše, osećaćete se bolje u ovakvim situacijama i vaše samopouzdanje će biti veće.

Posredan efekat ovoga može da bude da ćete lakše započeti neke druge neprijatne konverzacije koje dugoročno mogu biti veoma korisne, kao što je razgovor o povećanju plate i razgovor o nekoj situaciji sa voljenom osobom koji odlažete već duže vreme.

Kako za početi ovakve konverzacije?

Ovakve konverzacije možete vežbati na neki od sledećih načina:

  • Prokomentarišite nešto. Nalazite se u blizini nepoznate osobe i opazite nešto što može biti zanimljivo i vama i njoj. Na primer, stojite na ulici i čekate da prođe razred dece koje vodi učiteljica. U takvoj situaciji možete prokomentarisati "Nadam se da neće početi kiša, niko od njih nema kišobran." i videti kako će osoba pored vas reagovati.
  • Primetite nešto kod druge osobe. Ovo je veoma jednostavan način za započinjanje konverzacije u kojem su obično žene mnogo bolje od nas muškaraca, posebno kada pričaju sa drugim ženama, a to je davanje komplimenata. Na primer, nađete se na poslovnom sastanku i primetite sjajnu olovku koju ima osoba sa kojom se sastajete. Započnite razgovor tako što ćete je pitati "Kakva je to olovka? Gde ste je nabavili?" i videćete da će osoba preko puta vas započeti čitavu priču o tome.
  • Posredno započnite komunikaciju. Ukoliko je neka osoba u društvu svog psa ili deteta, i niste sigurni da li je otvorena za razgovor, prilično bezbedan način jeste da se prvo obratite psu ili detetu i na taj način vidite kakva je situacija.

==

Komuniciranje sa nepoznatim osobama je veoma važna veština koja može da bude vrlo korisna za građenje odnosa, ali i da vam pomogne u poslovnoj karijeri i privatnom životu.

Objave povezane sa temom ovog bloga:

Ažurirano: 10.03.2020


© Copyright 2023. All Right Reserved. by InfoBit

na vrh