Kako da napravite više kalendara u Google kalendaru, zbog čega je to važno i koje kalendare ja koristim

Kako da napravite više kalendara u Google kalendaru, zbog čega je to važno i koje kalendare ja koristim

Photo by Roman Bozhko on Unsplash

Da li ste znali da u vašem Google kalendaru možete napraviti više kalendara? Na primer, možete kreirati jedan kalendar u kome ćete pratiti vaše poslovne sastanke i obaveze a drugi u kome ćete upisivati aktivnosti koje su vezane za vaše slobodno vreme kao što su odlasci na treninge, planirani odmor ili večera sa vašim partnerom. Svaki od ovih kalendara možete uključiti da se prikazuje u vašem Google kalendaru ili prema potrebi isključiti neki od njih.

Sada naravno možete sebe upitati zbog čega ne biste sve upisivali u jedan kalendar? Razloga je, barem na osnovu mog iskusta, nekoliko:

  • Kada sve unosite u jedan kalendar teže je podeliti kalendar sa drugima jer se u njemu verovatno nalaze i informacije koje ne želite da podelite. Na primer poslovni sastanci zajedno sa terminima vožnje dece na trening.
  • Nekada ćete želeti da analizirate svoje obaveze za naredni period i u tom trenutku ćete želeti da posmatrate samo jedan aspekt života, na primer vaše obaveze nakon radnog vremena. Ukoliko imate višestruke kalendare, jednostavno ćete isključiti za trenutak ostale i posmatrati samo onaj koji vas zanima u tom trenutku.
  • Ukoliko želite da posmatrate sve obaveze koje imate, postojanje više kalendara omogućava da dodelite podrazumevanu boju svakom od kalendara, tako da ćete lakše sagledati sve obaveze u skladu sa bojama koje se pojavljuju. Na primer, ukoliko podesite finansijski kalendar gde unosite obaveze za plaćanje računa i dodelite mu ljubičastu boju, kada u kalendaru videti obaveze sa ljubičastom bojom znaćete da su vezane za određena plaćanja.

Kako da napravite novi kalendar

#1. Otvorite vaš Gmail i izaberite opciju za kalendar iz padajućeg menija.

#2. Sa leve strane u meniju u okviru liste My calendars kliknuti na znak + pored teksta gde piše other calendars.

#3. U novom meniju izabrati opciju Create New calendar

#4. Upišite važne podatke.

  • Naziv kalendara
  • Opis kalendara
  • Vremensku zonu (ovo je važno podesiti kako treba)

#5. Kliknite na dugme Create calendar

#6. Vaš kalendar je kreiran i nalazi se u spisku ostalih kalendara u okviru liste My Calendars

Kako da dodate događaj u određeni kalendar

#1. Kliknite na dugme Create koje se nalazi u levom uglu

#2. U novom prozoru upišite sve detalje događaja i klikom na polje pored ikonice kalendara izaberite kalendar koje pripada događaj koji unosite

#3. Kliknite na Save

#4. Pogledajte događaj u vašem kalendaru

Koje kalendare ja koristim i zbog čega

Trenutno koristim sledeće kalendare:

  • Poslovni sastanci
  • Finansije
  • Dečiji treninzi i rođendani
  • Obuke

U nastavku je i kratak opis svakog od kalendara:

Poslovni sastanci

U ovom kalendaru upisujem sve sastanke koji su vezani za posao. Ovo mogu biti prodajni sastanci, sastanci sa članovima tima ili bilo koji sastanci koji su vezani za posao.

Finansije

U ovom kalendaru upisujem rokove kada treba da platim različite stvari. Ova plaćanja mogu biti na mesečnom nivou, kao što su različite pretplate koje plaćam (Office 365, GSuite, Netflix i slično) ili mesečni računi (telefon, voda, struja i drugo). Postoje i plaćanja na godišnjem nivou koja takođe upisujem (registracija kola ili pretplate koje plaćam godišnje). Ovo je vrlo korisno kada na početku meseca planiram troškove za mesec, da znam koliko je potrebno odvojiti jer nije isto svakoga meseca, delimično i zbog godišnjih pretplata koje se povremeno pojavljuju.

Dečiji treninzi i rođendani

Trudim se da što manje stvari moram da pamtim. Zbog toga dečije treninge i rođendane obavezno upisujem u kalendar kako ne bih razmišljao koje su mi obaveze tokom nedelje. Pre nego što sam ovo počeo da radim dešavalo mi se da se nalazim negde van kuće popodne a da mi dođe poruka od sina koji kaže da me čeka ispred zgrade da ga vozim na trening.

Obuke

U ovom kalendaru upisujem termine obuka koje održavam. Obično planiram obuke za narednih 6 meseci.

==

Uvođenje više kalendara može da vam umnogome olakša planiranje radne nedelje, ali i ostale korisne stvari kao što je na primer deljenje vašeg kalendara sa drugima.

Objave povezane sa temom ovog bloga:

Ažurirano: 04.07.2020


© Copyright 2021. All Right Reserved. by InfoBit

na vrh