Šta je zahvalnost, zbog čega je važna i kako je možemo iskoristiti da ostvarimo naše ciljeve

Šta je zahvalnost, zbog čega je važna i kako je možemo iskoristiti da ostvarimo naše ciljeve

Šta je zahvalnost, zbog čega je važna i kako je možemo iskoristiti da ostvarimo naše ciljeve

Photo by Jackson David on Unsplash

Verovatno je svako od nas čuo da treba da budemo zahvalni i da je to dobra stvar. Često možemo da pronađemo tekstove gde piše da svaki dan treba da započnemo tako što ćemo ispisati nekoliko stvari za koje smo zahvalni.

Godinama sam imao problem da razumem zbog čega je ovo važno, a pored toga nisam znao na koji način se to oseća zahvalnost za nešto. Zapisivanje stvari, u početku svakako nije pomoglo.

Šta je to zahvalnost?

Zahvalnost je osećaj da smo zahvalni za različite stvari koje već imamo. Ovo mogu biti najrazličitije stvari, kao na primer:

 • Zahvalnost zato što je neko učinio dobro prema nama
 • Zahvalnost zato što se nešto nije dogodilo
 • Zahvalnost zato što radimo određeni posao
 • Zahvalnost zato što imamo decu
 • .... mnoge druge stvari

Zbog čega je zahvalnost važna?

Kada bi površno posmatrali, mogli bismo pomisliti da nas zahvalnost može učiniti lenjim i osobama koje nisu ambiciozne. U smislu "Ako imam sve što mi je potrebno, ne treba da postignem više bilo šta," Ovakav način razmišljanja, ukoliko bi bio istinit, zaista bi bio poguban za naše ambicije.

Međutim, istraživanja pokazuju upravo suprotno, a to je da zahvalnost povećava našu želju da ostvarimo ciljeve i napredujemo u životu.

Ovo ima najviše veze sa tim što nas zahvalnost pomaže da istrajemo u teškim situacijama i da u svakom trenutku budemo optimisti, odnsono da verujemo da će na kraju sve biti u redu.

Zahvalnost nam pomaže da istrajemo u teškim situacijama na sledeće načine:

 • Pomaže nam da imamo nadu. Okolnosti u jednom trenutku mogu da izgledaju na jedan način, a u sledećem trenutku se mogu izmeniti i poboljšati u našu korist. Zahvalnost se događa kada uočimo razliku između ta dva trenutka. Iz toga možemo zaključiti da naše okolnosti koliko god su loše u određenom trenutku, mogu biti bolje u sledećem trenutku.
 • Podseća nas da postoje mnoge stvari na koje imamo uticaj. Rekli smo da možemo da osećamo zahvalnost za nešto što smo dobili od nekoga. Međutim, na nama je da to što smo dobili iskoristimo za naše dobro. Dakle, dobili smo nešto, ali na nama je sva moć da to upotrebimo na pravi način.
 • Uči nas strpljenju. Često smo u iskušenju da prekinemo nešto da radimo jer nemamo strpljenja. Međutim, zahvalnost nas uči da budemo strpljivi i da istrajemo.
 • Omogućava nam da možemo da razmotrimo više opcija. Kada smo zahvalni, razmišljamo sa pozicije "izobilja", odnosno sa idejom da ima dovoljno svega za sve. Ovakav pristup nam omogućava da dobijame više različitih ideja kada je u pitanju situacija o kojoj razmišljamo.

Kako možemo iskoristiti zahvalnost da ostvarimo ciljeve?

Ukoliko želimo da najveći deo vremena budemo optimisti, što će učiniti da verujemo da ćemo uspeti i da stvari mogu da budu bolje, treba da iskazujemo zahvalnost svakodnevno.

Jedan od najboljih načina da iskazujemo zahvalnost jeste da pišemo o tome u dnevniku svako jutro.

Ovo možete uraditi na nekoliko načina, a u nastvaku je moj predlog, odnosno pregled svega o čemu ja pišem svako jutro kada želim da iskažem zahvalnost:

 • Odnos sa nekim u prošlosti ko mi je pomogao
  • Na ovaj način malo zastanem i promislim o proteklom životu i uglavnom se setima osobe koja me je nešto naučila. Trudim se da navedem i osobu i ono što sam naučio od nje.
 • Prilika koju imam danas
  • Ovo mi pomaže da razmislim o danu predamnom i da razmišljam sa pozicije izobilja
 • Dobro što se desilo juče
  • Lako je fokusirati se na loše stvari. Ovo mi pomaže da se fokusiram na dobre stvari iz dana u dan
 • Nešto jednostavno pored mene
  • Male stvari mogu da budu velike stvari ako im pristupimo na taj način. I to je zaista tako. Ovde na primer iskažem zahvalnost za šolju iz koje pijem kafu, ili za vedro nebo. I to zaista mislim i osećam.

==

Bez obzira na okolnosti svako od nas može da pronađe veliki broj stvari za koje može da bude zahvalan. Na ovaj način možemo zaključiti da je naša sadašnjost puna dobrih stvari i to će nam dati neophodni optimizam da istrajemo kada je teško i da ostvarimo naše ciljeve.

Objave povezane sa temom ovog bloga:

 
Izdvojene obuke