5 dobrih stvari koje je doneo rad od kuće i kako da ih iskoristite

5 dobrih stvari koje je doneo rad od kuće i kako da ih iskoristite

Smatram da postoje mnoge prednosti zajedničkog rada u kancelariji zaposlenih. Međutim, trenutna situacija je primorala mnoge zaposlene da rade od kuće. Za veći deo njih je ovo potpuno nova situacija, dok postoji određeni broj onih koji već duže vremena rade od kuće kao što su recimo freelancer programeri i slične profesije.

Rad od kuće ima svoja ograničenja ali ima i prednosti. Kao i u svakoj situaciji, i u ovoj treba da se fokusiramo na ono na šta možemo da utičemo, odnosno kako da maksimalno iskoristimo prednosti i dobre stvari koje je doneo rad od kuće.

U nastavku pogledajte koje su to dobre stvari i kako možemo da ih iskoristimo.

#1. Sloboda

Nekada je najveći deo rada bio fizički. Danas najveći broj nas radi umni rad i često su jedini alati koji su nam potrebni računar, papir i olovka. Ovo znači da većina nas ima slobodu da pronađe najbolje i najefikasnije načine da realizuje određene zadatke. Rad od kuće može doneti više kreativnosti i nove načine da se urade zadaci. Pruža nam priliku da za trenutak zastanemo i upitamo se: Da li je ovo najbolji način da se uradi ovaj zadatak?

Kako možete ovo da iskoristite:

 • Napravite spisak zadataka koje radite trenutno od kuće
 • Analizirajte kako ste ih do sada radili
 • Osmislite efikasniji način na koji ih možete uraditi

Primer:

 • Zadatak = Komunikacija u okviru tima vezano za pregled stvari koje su urađene tokom dana
 • Kako ste radili do sada = Do sada ste usmeno radili izveštavanje tokom radnog dana
 • Efikasniji način = Na kraju dana svako piše e-mail ili slack poruku sa kratkim pregledom šta je radio tokom dana

#2. Fokus

Ukoliko želimo da realizujemo bilo koji zadatak na kvalitetan način potreban je fokus. Kancelarije često mogu da budu veliki izvor različitih vrsta prekidanja i drugih ometanja. Sami znate koliko puta vam se obrati neki kolega tokom dana, te koliko puta vi to uradite. Rad od kuće omogućava da se fokusirate na ono što radite sa mnogo manjom količinom prekidanja. Takođe, kada ste kod kuće možete imati veću slobodu da stavite slušalice i još bolje se fokusirate na rad, što nekada u kancelariji može da izgleda čudno. Dodatno stvar je što možete raditi obučeni u udobnu odeću koju inače u najvećem broju slučajeva ne biste mogli nositi na posao, što može dodatno pomoći da se bolje fokusirate na ono što radite.

Kako možete ovo da iskoristite:

 • Uočite u kolikim vremenskim intervalima možete neprekinuto da radite, i pokušajte tokom dana da imate barem 4 ovakva intervala
 • Razmislite u kojoj odeći se najudobnije osećate i u toj odeći radite

Primer:

 • Stavite slušalice, pustite neku muziku koja vam odgovara i koja vam poboljšava fokus i radite 60 minuta bez prekidanja na nekom zadatku.

#3. Više vremena

Rad od kuće podrazumeva da se mnogo manje vremena ulaže u pripremu za odlazak na posao kao i vožnju do posla i nazad, te vožnju za realizaciju različitih sastanaka. Koliko vremena smo ulagali u ovom tokom dana verovatno niko od nas nije bio dovoljno svestan. Kada sma malo razmislio, uočio sam da mi je najmanje 2 sata tokom dana išlo na ovakve stvari. Sada se tih 2 sata može upotrebiti za nešto drugo.

Kako ovo možete da iskoristite:

 • Uočite koliko vremena imate više na raspolaganju
 • Osmislite na koji način možete da iskoristite ovo vreme

Primer:

 • Ušteda vremena = 75 minuta svakog dana od ponedeljak do petka
 • Ulaganje vremena = 20 minuta ćete svaki dan čitati neku knjigu vezano za poslovanje

#4. Manje stresa oko pripreme za posao i vožnje

Samo smanjenje vremena provedeno u vožnji i pripremi za posao, te smanjena komunikacija na dnevnom nivou sa kolegama, pretpostavljenima i klijentima, kao i odsustvo nekih drugih obaveza, smanjiće nivo stresa kojem smo izloženi na dnevnom nivou. Ovo se sve uvećava ukoliko imate decu koju ste takođe trebali da spremate za školu i vrtić svaki dan, te organizujete odlazak do vrtića ili škole kao i povratak. Naravno, tu si i odlasci na treninge. Ovaj stres na dnevnom nivou možda i niste primećivali jer je postao svakodnevica. U ovoj formi ga sada sigurno ima manje.

Kako ovo možete da iskoristite:

 • Postanite svesni trenutne situacije i uočite je
 • Iskoristite smanjenje ove forme stresa i posvetite se obnavljanju u 4 domena našeg života: fizički, emocionalni, mentalni, duhovni

Primer:

 • Podesite podsetnik na telefonu 2 puta tokom dana koji će vas pozvati da zastanete na trenutak i razmislite o trenutku i potpuno ga proživite. Alarm treba da bude u nekom od trenutaka tokom dana kada ste nešto radili što ne radite sada. Recimo u vreme kada ste se vraćali sa posla.
 • Započnite jutarnji ritual tako što ćete svako jutro nakon što se probudite realizovati isti niz aktivnosti koji će učiniti ostatak dana produktivnijim.

#5. Uštede

Trenutna situacija nam značajno smanjuje izlaske napolje što neminovno donosi do toga da trošimo manje novca, barem na stvari kao što su sedenje u kafićima ili doručak u restoranu. Takođe, manji je i trošak goriva.

Kako ovo možete iskoristiti:

 • Razmislite koliko ste uštedeli novca usled ovakve situacije te šta možete uraditi sa tim novcem

Primer:

 • Uočili ste da ste tokom ovog perioda uštedeli nekoliko desetina evra. Možda je vreme da započnete sa starom dobrom štednjom u kasici.

==

Nadam se da ćemo uskoro moći da radimo zajedno u kancelariji, ali do tada možemo da iskoristimo i dobre stvari koje nam je doneo rad od kuće.

Objave povezane sa temom ovog bloga:

Ažurirano: 28.03.2020


© Copyright 2021. All Right Reserved. by InfoBit

na vrh