9 razloga zbog kojih treba redovno da ažurirate svoj CV (iako ne planirate da tražite novi posao)

9 razloga zbog kojih treba redovno da ažurirate svoj CV (iako ne planirate da tražite novi posao)

Da li redovno ažurirate vaš CV?

Kada razgovaram sa prijateljima i poznanicima o ovoj temi, obično mi kažu da smatraju da nema potrebe da ažuriraju svoj CV jer ne planiraju da skoro menjaju posao. Kada ih pitam koliko vremena je prošlo od kada su poslednji put nešto promenili u svom CV, često odgovaraju da je prošlo više godina, ili da moraju da pronađu CV kako bi proverili.

Smatram da je ovo prilično pogrešan pristup i da CV treba da ažurirate najmanje na svakih 6 meseci, bez obzira na to da li planirate da menjate preduzeće za koje radite ili ne.

U nastavku pogledajte zbog kojih 9 razloga treba redovno da ažurirate vaš CV:

#1. Redovno ažuriranje CV je odlična prilika da analizirate šta ste postigli u prethodnom periodu

Potrebno je da stalno unapređujete vaše veštine i razvijate se kao osoba. Veštine pretežno unapređujete na dva načina:

  • Učeći nove stvari samostalno ili uz nekoga mentora
  • Realizujući nove projekte u koje ste uključeni

Kada sednete i odlučite da ažurirate svoj CV jedna od stvari koju možete uneti jesu i nove veštine koje ste stekli u prethodnom periodu.

Ukoliko imate nešto novo da dodate, to je odlična stvar i upišite sve stvari za koje mislite da su važne.

Ukoliko nemate ništa novo da dodate, možda je vreme da se malo zamislite i napravite plan kako ćete u narednom periodu unaprediti sebe i imati šta novo da upišete u CV.

#2. Redovnim ažuriranjem ćete se lakše setiti detalja projekata u kojima ste učestvovali i veština koje ste razvili

Stvari se lako zaboravljaju. Ovo važi za sve pa i za detalje projekata na kojima ste radili. Ukoliko ih ne zabeležeti odmah nakon realizacije projekta, rizikujete da ćete ispustiti detalje važnih dostignuća koje kasnije mogu doprineti kvalitetu vašeg CV-ja.

Ukoliko ažurirate vas CV najmanje svakih 6 meseci, ovakve stvari ne mogu da se dogode jer će vam sve što je važno još uvek biti sveže i bićete u stanju jednostavno da istaknete najvažnije stvari.

#3. Redovnim ažuriranjem ćete lakše CV prilagoditi trenutnim ciljevima u karijeri

Odlični CV-jevi ne treba da budu duži od 2 strane. S obzirom da je to tako, manji ili veći deo vaše poslovne karijere neće biti prikazan u CV-ju.

U zavisnosti od trenutnih ciljeva, određeni delovi karijere mogu biti manje ili više važni u odnosu na neki prethodni period. Sve je to mnogo lakše promeniti ukoliko se redovno ažurira CV.

#4. Redovno ažuriranje omogućava da vaš CV prati trendove i bude aktuelan

Kao i mnoge druge stvari, izgled i sadržaj CV koji se smatra prikladnim se menja iz godine u godinu. Mnoga radna mesta menjaju nazive. Na primer, teško da ćete danas naći da neko traži sekretaricu, obično se danas ova pozicija zove office manager.

Možda još važnija stvar je da određeni delovi CV se sada potpuno drugačije kreiraju nego recimo pre 5 ili više godina. Na primer, znanje MS Worda se očekuje i nije neophodno da se posebno ističe u veštinama.

Prethodno iskustvo se takođe vremenom može menjati, u smislu važnosti određenih delova vaše karijere. Kako napredujete postaju sve manje važni poslovi koje ste radili na početku.

#5. Ažurirani CV je odličan način da predstavite sebe i svoje mogućnosti novom pretpostavljenom

Kada dođe novi pretpostavljeni sigurno će želeti da upozna sve zaposlene, uključujući i vas. Dobar način da se predstavite jeste da dostavite vaš CV ažuriran svim aktuelnim podacima. S obzirom da većina ljudi ovo ne radi redovno, ažuriran CV može odmah da vas izdvoji od ostalih kolega kod novog pretpostavljenog.

U CV je potrebno da se nađu sve vaše relevantne veštine kao i projekti koje ste realizovali u prethodnom periodu. Ukoliko niste redovno ažurirali CV trebaće vam vremena da se setite svih važnih stvari i to sve lepo predstavite. Nekada može da se dogodi i da imate kratak vremenski rok da sve dostavite što može dodatno zakomplikovati stvari ukoliko nemate već sve spremno.

#6. Ažurirani CV može pomoći preduzeću u kome radite da dobije novi poslove

Povremeno će preduzeće za koje radite učestvovati na određenim tenderima ili konkurisati za različite projekte gde će biti potrebno u okviru dokumentacije dostaviti CV-jeve zaposlenih.

Dobijanje ovakvih projekata ili tendera može zavisiti između ostalog i od kvaliteta priloženih CV-jeva. Zbog toga je potrebno da redovno imate ažuriran svoj CV i na taj način pomognete vašem preduzeću da dobije nove poslove.

Ono što sigurno ne želite da se dogodi jeste da vaše preduzeće ne bude u mogućnosti da preda dokumentaciju ili na neki način bude manje vrednovano na tenderu ili se umanji mogućnost da dobije neki projekat zbog toga što vaš CV nije ažuriran.

#7. Ažurirani CV vam može pomoći ukoliko se otvoriti nova pozicija u preduzeću u kome radite za koju možete konkurisati

Ukoliko radite u preduzeću koje nema veliki broj zaposlenih, verovatno vam neće biti potreban CV da biste prešli na bolju poziciju. Međutim, u preduzećima sa velikim brojem zaposlenih verovatno ćete trebati da dostavite i vaš CV kako bi se razmotrila mogućnost da konkurišete za novo radno mesto.

U ovakvim situacijama je nekada važna i brzina reakcije, odnosno u kojem vremenskom roku možete dostaviti svu dokumentaciju neophodnu za konkurisanje, te je svakako bolje da imate već spreman CV u tim trenucima.

#8. Ažurirani CV vam može pomoći da dobijete dodatni posao

Nekada će se ukazati prilika da budete angažovani na nekom dodatnom poslu. Ovu mogu biti projekti koji imaju ograničeni vremenski rok trajanja, ili možete biti angažovani kao konsultant od strane nekog preduzeća na duži vremenski rok.

Kada se ukažu ovakve prilike, jedan od faktora koji može odlučiti da li ćete biti angažovani jeste kvalitet vašeg CV-ja. Zbog toga svakako želite da budete spremni te da imate ažuriran CV najnovijim podacima vezano za vaše veštine i vaša dostignuća.

#9. Ažurirani CV može pomoći nekome drugome da napravi dobar CV

Kada vas neko pita da mu pomognete da napravi ili ažurira svoj CV jedan od najboljih načina da ovo uradite jeste da mu pokažete vaš CV i objasnite kako ste ga kreirali.

Ovo može da bude posebno važno ukoliko budete u prilici da nekom kolegi sa posla na ovakav način pomognete da zadrži postojeći posao ili pređe na bolje mesto, jer ćete na ovakav način izgraditi ili učvrstiti dobre odnose sa tim kolegom koji će vam sigurno biti zahvalan zbog toga.

==

Redovno ažuriranje vašeg CV može umnogome doprineti razvoje vaše karijere i zbog toga treba da to radite redovno, odnosno najmanje na svakih 6 meseci.

===

Sledeće akcije:

  • Pronađite poslednju verziju vašeg CV i pogledajte datum kada ste je kreirali
  • Ukoliko nije stariji od 6 meseci, upišite u kalendar datum u narednih nekoliko meseci kada ćete poraditi na ažuriranju vašeg CV-ja
  • Ukoliko je stariji od 6 meseci ažurirajte ga odmah, te nakon toga upišite u kalendar neki datum kada ćete to ponovo uraditi koji je otprilike za 6 meseci.

U oba slučaja ove događaje u kalendaru možete postaviti kao ponavljajuće na svakih 6 meseci.

====

Objave povezane sa temom ovog bloga:

Ažurirano: 30.11.-0001


© Copyright 2020. All Right Reserved. by InfoBit

na vrh